Változott a buszsáv használatának szabálya!

  • Egy kormányrendelet Magyarország uniós soros elnöksége alatt egyes diplomáciai járműveknek megengedi a buszsáv használatát.
  • Az autóbusz- és trolibuszforgalmat azonban a külön engedéllyel rendelkező diplomataautókkal sem akadályozhatják.
  • A buszsávok használatának ellenőrzése folyamatos, több tízezer forintos bírságra számíthatnak az ott szabálytalanul közlekedők.

A buszsávot főszabályként a jövőben is csak a buszok és trolibuszok, valamint a jogszabályban arra felhatalmazott járművek használhatják, de ők is csak az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül – figyelmeztet a rendőrség. Senkit ne tévesszen meg, ha az év hátralévő részében mégis lát majd olyan személygépkocsikat is a buszsávokban közlekedni, amelyeknek ránézésre semmi keresni valójuk nincs ott.

Július elsejétől Magyarország látja el az Európa Unió soros elnökségét. Az elkövetkező fél évben több száz olyan rendezvényt tartanak Magyarországon, amelyen nagy számban vesznek részt diplomaták, köztük védett vezetők is. Az országos rendőrfőkapitány nemrég az Országos Polgárőr Szövetség küldöttgyűlésén azt mondta, lesz olyan időszak, amikor egyszerre kétszáznál is több védett vezető tartózkodik (és közlekedik) majd az országban.

A védett vezetőket szállító gépkocsik konvojokban, elől-hátul rendőri biztosítással közlekednek. Sok diplomata és politikus is mozog azonban mostantól az országban, döntően Budapesten és környékén, akik nem jogosultak személyi védelemre, akik nem konvojban közlekednek. Nagy számuk miatt azonban időszakosan nagy forgalmat generálnak az utakon.

Annak érdekében, hogy a féléves diplomáciai csúcsüzem idején a jelentős számú nemzetközi delegáció mozgása ne okozzon további terhelést Budapest amúgy is forgalmas úthálózatán, Magyarország kormánya módosította a KRESZ-t. Az erről szóló 132/2024 (VI.28) számú kormányhatározat június 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

A 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításával lehetővé válik, hogy a delegációk kijelölt járművei az autóbusz- és trolibuszforgalom, azaz a közösségi közlekedés zavarása nélkül az autóbusz-forgalmi sávokban közlekedjenek – tájékoztatta a változás hatályba lépésének napján az Építési és Közlekedési Minisztérium az MTI-t.

Fontos! A buszsáv használatának tilalma alól csak Magyarország uniós soros elnöksége idejére és a buszsáv használatára őket feljogosító jelzéssel ellátott gépjárművek jogosultak!

A közlekedési tilalmak és korlátozások alóli felmentés – szigorú feltételek mellett – nem példa nélküli Európában. Más országok joggyakorlata – például Németország közlekedési rendszere is – lehetőséget biztosít arra, hogy meghatározott esetekben az arra munkájuk minél hatékonyabb végzése, illetve az adott város, városrész közlekedési rendjének minél zavartalanabb fenntartása érdekében felmentést adjanak bizonyos korlátozások alól.

Budapesten a buszsáv használatának engedélyezése a delegációk kijelölt diplomáciai autói számára várhatóan csökkenti majd a rendezvények helyszínei környékén a dugókat és fenntartja a forgalom folyamatosságát az utakon.

Ezzel együtt a rendőrség és a közlekedésbiztonsági szakértők óvatosságra intik az autósokat, főleg a budapestieket. A szokásosnál jóval nagyobb számban találkozhatnak majd ugyanis a jövőben helyismerettel nem rendelkező, ám viszonylag nagy (méretű és teljesítményű) autókkal közlekedőkkel. Hivatásosokkal és úrvezetőkkel egyaránt.

Ők döntően a GPS-re hagyatkozva próbálnak majd eljutni az úti céljukhoz. Nem vezetnek tehát majd sokkal magabiztosabban, lendületesebben, mint a turisták. A buszsávot azonban ők is csak a megjelölt járművekkel használhatják.

F.Gy.A.