Véletlen százzal?

  • Farizeusoknak nevezte az őt kritizáló újságírókat, amiért megírták, hogy 100-zal autózott a Petőfi-hídon.
  • „Ezek a BMW-sek”, kelt ki magából L. L. Junior, amikor barátja, G. w. M. 130-cal hajtott el mellette.
  • Azonnal két eljárást is indított a IX. Kerületi Rendőrkapitányság a hídon száguldozó énekes-celebek ügyében.
  • Az Árpád-hídon történt tragédia után még a követőik sem tolerálták L.L. Junior és G.w.M. ámokfutását.

A kép illusztráció.

Nemcsak hatalmas botrányt kavart a két énekes-celeb, L.L. Junior és G.w.M. száguldozása a Petőfi-hídon, a „… Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. Kerületi Rendőrkapitánysága a videó alapján hivatalból indított eljárást, melynek keretében vizsgálják a felvétel tartalmát…”, közölte már közvetlenül a videó megjelenése után a rendőrség.

Valójában két eljárást indított a IX. Kerületi Rendőrkapitányság. L.L. Juniornak szabálysértési eljárásban kell felelnie azért, mert kézben tartott mobiltelefont használt vezetés közben, amit kategorikusan tilt a KRESZ.

[3§.(2) A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.]

A felvételt amúgy épp L.L. Junior töltötte fel az Instagram-oldalra, ahol mintegy 234 ezer követője van.

A rövid videó tanúsága szerint százas tempóval hajtott át a hídon, amikor – szerinte, mintegy 130 km/h sebességgel – elhajtott mellette egy BMW.

„Ezek a BMW-sek, gyerekek! 130-cal, döbbenet! Ki ez?”, csattant fel. Később kiderült, hogy a BMW-s nem más volt, mint barátja, a szintén énekes-celeb G.w.M.

Emiatt indult ellene és a másik autó vezetője, G.w.M. énekes ellen is közigazgatási eljárás. Mindkettőjükre a hídon megengedett sebesség kétszeresét meghaladó mértékű gyorshajtásért szabhatnak ki közigazgatási bírságot. A felvételen ugyanis látszott, hogy miközben kézben tartott telefonjával filmezte magát, ő is jelentősen túllépte a megengedett sebességhatárt.

Bár mindkét celebritást százezrek követik a közösségi médiákban, későbbi posztjaik és nyilatkozataik arról árulkodnak, hogy meglepte őket az internet népének reakciója.

L.L. Junior először arról posztolt, hogy farizeusok az újságírók, ha az ítélkezés helyett csak fele annyit adományoznának, mint ők, szebb lenne a világ. Elnézést kért G.w.M. nevében is mindenkitől, akit megbotránkoztattak. Azt írta, nem volt sem versenyzés, sem erre biztató céljuk a fiatalok felé.  Álszentnek tartott kritikusainak pedig azt üzente, nézzenek tükörbe és kezdjenek el élni!

A közösségi média válasza nem sokat váratott magára. A Rádió 1 Balázsék című műsorának műsorvezetői, Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Vadon János kíméletlenül nekimentek a celebritásoknak. Emlékeztettek rá, hogy L.L. Junior 4 éve autóbalesetben vesztette el 3 éves kisfiát. „Ha valakitől, tőle már csak személyes tragédiája okán elvárható lenne a felelős viselkedés vezetés közben”.

„Ennek fényében, ez olyan fajta érzékenység sértés, amit szerintem se brahiból, se jaszkarizásból, semmiből nem teszel ki”, hangzott el a műsorban.

„Aktív agysejtek tekintetében óriási a deficit”, zárták le Balázsék a történtet. Mert, ha már valaki ilyet tesz, ne tegyen, de ha már tesz, akkor sem rögzíti, de még ha fel is veszi, elküldi az érintetteknek és kész, de semmiképpen sem teszi ki a saját Instagram-oldalára”.

Július elsején egy 690 lóerős Mercedes és két jóval kisebb teljesítményű BMW spontán versengésbe kezdett az Árpád-hídon. A Mercedes legális és illegális versenyek során edződött vezetője a pesti hídfő közelében elvesztette uralmát a járműve felett, a kocsi átszakította a járdát védő szalag- és a csőkorlátot is, és halálra gázolt egy kerékpárost.

Az eset óta megnőtt a közvélemény érzékenysége a téma és ellenérzése az illegális városi autóversenyzőkkel szemben.

L.L. Junior első kommentárja mellett ez volt a legfőbb oka az internet népének szokatlanul egységes és elementáris erejű felháborodásának. Ehhez jött még, hogy később azzal védekezett, semmiféle versengés nem zajlott közte és G.w.M. között. Azzal is próbálta megnyugtatni követőit, hogy ő senkit nem veszélyeztetett. „Vállalom a felelősséget és a következményeket. Sajnálom a negligens magatartást, és továbbra sem áll szándékunkban gondatlan vezetésre buzdítani a fiatalokat.”

Az ATV-nek nyilatkozva elmondta még, hogy „a témában már korábban is edukálni próbálták a rajongóikat a zenésztársaival és a jövőben is így fognak tenni.”

Talán ezt sem most kellett volna bejelenteni.

Közösségi médiaszakértők szerint ugyanis a két zenész „nem-versenyzéséről” közzétett videó sokkal nagyobb hatással lehet a két celeb követőire, mint a látottakkal ellentétes magatartásra biztató szavaik. A szavak és a tettek közti égbekiáltó különbség hitelteleníti mindkettőjüket a témában. Ez az ő gondjuk. Valamennyiünk gondja lehet azonban a példa, amit nem tudni hányan láttak és mentettek le maguknak.

L.L. Junior egyik nyilatkozata szerint ez egész véletlen történt. Az nem derül ki a soraiból, hogy pontosan mi volt a véletlen, az, hogy összefutottak G.w.M.-mel a hídon vagy az, hogy a találkozásuk pillanatában véletlenül ő is a megengedett kétszeresével hajtott a Petőfi-hídon, ahol csak 50 km/h-val lehetett volna.

„100 százalékos sebességtúllépés nem lehet a véletlen műve! – mondta egy gépjárművezető-oktató. Arról, aki 10-20 km/h-val túllépte a megengedett sebességet még el lehet hinni, hogy véletlenül tette. Nem figyelte a kilométerórát, jó minőségű, széles úton autózott, senki és semmi nem volt előtte. Ilyenkor még az amúgy szabálykövető autósok lába is elnehezül olykor kissé. Azonban még a legrutintalanabb autósnak is fel kell, hogy tűnjön, ha 50 helyett 100-zal vagy annál is nagyobb sebességgel hajt!

Mindazonáltal a rendőrség az eset kapcsán ismét felhívta a figyelmet: ellenőrzéseik során a három legfőbb baleseti ok – a gyorshajtás, az elsőbbségadás, valamint a kanyarodási, irányváltási szabályok megsértésének visszaszorítására koncentrálja erőit. Emlékeztettek rá, hogy az ország útjait számos civilnek látszó nagy teljesítményű rendőrautó járja, bekamerázva, a legmodernebb sebességmérőkkel felszerelve.

Nemcsak a hivatásos Pofátlan(TAN)ítók leplezhetik le azonban az L.L. Junior – G.w.M. duóhoz hasonlóan nem-versengő száguldozókat, hanem bárki más is a sok ezer autós közül, akik az őket veszélyeztető, irritáló szabálysértésekről fedélzeti kamerájukkal készített felvételeket ezerszám küldik el a Budapesti Autósok Közösségén keresztül a rendőrségnek.

L.L. Junior és G.w.M. ámokfutása még augusztusban történt. Szeptember elsejétől – mint mi is megírtuk – 30 százalékkal emelkednek a szabálysértési és a közigazgatási eljárásban kiszabható bírságok!

F.Gy.A.