Veszélyes és veszélyeztetett gyalogosok

  • A gyalogos majdnem az út közepén járt, amikor kanyarodni kezdett az autó, ami elütötte.
  • A kocsi elsodorta, arcára esett, eltört az orr- és az arccsontja, hetekig tartott a gyógyulása.
  • A részeg gyalogos azt hitte, ha úgy is áll a forgalom, átkelhet akár a piroson is. Tévedett.

Már a felezővonalnál járt a gyalogos, amikor a kanyarodó autó a bal oldalával elsodorta – a dolgok jelen állása szerint nem sok kétség fér ahhoz, kit terhel a felelősség a történtekért. A Kaposvári Járási Ügyészség a napokban nyújtotta be az ügyben a vádiratot a Fonyódi Járásbíróságra.

Az eset még januárban történt Fonyódon. Egy 38 éves nő autójával balra kanyarodott, de figyelmetlen volt: nem vette észre, hogy azon az utcán, amelybe bekanyarodni készült egy gyalogos már megkezdte az átkelést.

A Somogy Megyei Főügyészség közleménye szerint a gyalogos magatartása akár tankönyvi példa is lehetne. Megállt és körülnézett, mielőtt az úttestre lépett volna, majd határozott léptekkel elindult a zebrán az úttest túloldala felé.

Már majdnem a felezővonalnál járt, amikor a személygépkocsi megkezdte a kanyarodást, ám a sofőr nem figyelt a gyalogosra. Amikor észlelte őt, már késő volt. A kocsi bal oldala fellökte a gyalogost, aki arcra esett és emiatt az arc-, valamint az orrcsontja is több helyen eltört.

A vádlott – az ügyészség tájékoztatása szerint – durva szabályszegése miatt a vétlen sértett öt-hat hét alatt gyógyuló, azaz súlyos sérüléseket szenvedett Ezért a vádhatóság a vádiratában pénzbüntetést és közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott a vádlottal szemben.

Budapesten ugyanakkor egy gyalogos a saját hibájából szenvedett szerencsés kimenetelű balesetet a Károly körúton szeptember 11-én délután. Ittas volt és minden jel szerint arra gondolt, már, ha gondolt bármire is az adott állapotában, mielőtt megkezdte az átkelést a kétszer kétsávos út Deák-tér felé vezető oldalán, hogy a dugóban feltorlódott autók között kényelmesen átsétálhat a túloldalra.

Csakhogy a szélső sáv az észak-déli metró felújítása miatt ott buszsávként funkciónál, ahol csak a BKV járatai és a taxik közlekedhetnek. Mint az a balesetben érintett taxi fedélzeti kamerájának felvételén is látható, a buszsávban a taxi előtt nem közlekedett senki, így a taxis is tempóson haladhatott. Az már a részeg gyalogos szerencséje, hogy a sofőr ennek ellenére kellően óvatos volt ahhoz, hogy még időben észrevegye a piroson áthaladó gyalogost, és képes volt olyan mértékben csökkenteni a sebességét, hogy az kisebb zúzódással megússza a kalandot.

Az ittas gyalogos mindent beismert a rendőrök előtt.

Az eset aligha érdemelne akár csak egy szót is, ha a jelenség nem lenne tipikusnak mondható. Nagyvárosokban gyakran látni gyalogosokat, akik a többsávos utakon dugóban rekedt autók között próbálnak szabálytalanul átkelni az úttesten. Jó esetben, mint a példánkban bemutatott részeg férfi is, legalább a zebrán szabálytalankodnak, a piroson próbálnak meg átsétálni a túloldalra. Gyakoribb azonban, hogy ott indulnak át a túloldalra, ahol éppen állnak. Sokszor még arra sem figyelnek, hogy nem váltott-e időközben zöldre az autóknak a lámpa a távolban, nem kell-e tartani attól, hogy az addig álló vagy maximum csak lépésben araszoló kocsisor hirtelen meglódul.

Jellemzően nem is akkor vannak azonban igazán nagy veszélyben, amikor a még szinte álló kocsik között bóklásznak. Hanem amikor azok közül kilépnek! Sokan nem gondolnak a buszsávra például, ahol akkor is érkezhet busz vagy egy taxi, amikor minden más sávban beállt a forgalom. Ahogy arra sem, hogy jobbról megindulhat a forgalom, azaz mire két-három sávon átsétálnak, a másik oldalon már elindul a forgalom és ők csapdába kerülnek az út közepén.

F.Gy.A.