Vezetés strandpapucsban? Felejtsd el!

  • Meleg nyári napokon igen kedvelt lábbeli a strandpapucs.
  • Strandpapucsban (és általában papucsban) vezetni ugyanakkor rendkívül veszélyes.
  • Lecsúszhat a pedálról, nem tartja sem a bokát, sem pedig a lábfejet, könnyen elmozdul benne a lábunk, és be is akadhat valamelyik pedálba.
  • Mindezek vezetés közben veszélyhelyzetet idézhetnek elő vagy megakadályozzák a gyors reagálást.
  • Ha papucsot viselünk, vezetés előtt mindig váltsunk át valamilyen zárt, ergonomikus cipőre – a vizsgálatok szerint a vezetésre leginkább a sportcipők alkalmasak.

Nyáron az egyik legfőbb szabadidős lábbeli a papucs. Nem csak otthon használjuk, hanem időnként papucsban ugrunk le a boltba vagy megyünk a strandra. Ezzel eddig nincs is gond, a probléma csak akkor kezdődik, ha így ülünk be a volán – és a pedálok – mögé. A KRESZ-ben természetesen nem lehet olvasni olyan kitételt, hogy papucsban vezetni tilos, éppen ezért a többség bele sem gondol, hogy ez mennyire veszélyes – és egyben szabálytalan – is lehet. Mert létezik  egy „gumiparagrafus”, melybe nagyon sok minden beletartozik, többek között a járművezető megfelelő öltözete is…. A KRESZ 3 § 1. bekezdés c/pontja alapján: „Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles… úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”

De hát miért veszélyes papucsban vezetni? Például azért, mert ezt a könnyű lábbelit korántsem járművezetéshez fejlesztették ki. Járófelülete vékony gumiból vagy éppen kemény műanyagból készül, így vagy nem lehet megfelelően érezni a pedált alatta, vagy éppen ellenkezőleg, túlságosan is nyomja a talpat, emellett könnyen le is csúszhat pedálról. A papucs nem tartja sem a bokát, sem pedig a lábfejet, ezért könnyen elmozdulhat a sofőr lába, és problémás, ha gyorsan kell egyik pedálról a másikra lépni. Ezen túl a papucsok – főleg a flip-flop, de más típusú strandpapucsok is – könnyen beakadhatnak a pedálokba, akadályozhatják a lábak szabad mozgását, így a veszélyhelyzetekben történő gyors reagálás bizony komoly, akár végzetes csorbát is szenvedhet.

A legjobb valamilyen zárt, ergonomikus cipőt viselni vezetés közben. A vizsgálatok szerint erre leginkább a sportcipők a legalkalmasabbak, melyek kényelmesek, stabilan tartják a lábfejet, nem túl vastag a talpuk és nem is csúsznak le a pedálokról. De ha nagyon meleg van, és egyébként a strandpapucs tűnik a legideálisabb napi viseletnek, akkor sincs gond, mindössze legyen mindig kéznél egy kényelmes cipő, melyet a vezetés idejére a sofőr felvehet. Például a vezetőülés alatt, vagy az autó csomagterében.

G.I.