Vigyázat! Fokozódó gyermekveszély!

 • A pandémia miatt mostanra sok szülőnek elfogyott a szabadsága, ezért több felügyelet nélkül gyermek jelenthet meg a nyáron az utcákon, utakon.
 • Ne vezessen rutinból, most olyan helyeken is feltűnhetnek gyerek, ahol korábban nem szoktak vagy jóval kisebb számban!
 • Legyen minden gyereknél víz és mobiltelefon, hogy ne száradjon ki és elérhető legyen vagy segítséget kérhessen, ha baj éri!

Június 15-én befejeződött a tanév a hazai közoktatásban. Országszerte 1,812 millió fiatal, köztük mintegy 729 ezer általános iskolás számára véget ért a tanítás.

Nagy öröm ez a gyermekeknek és komoly kihívás a szülőknek, akik közül sokan a pandémia alatt „felélték” a nyaralásra tartogatott szabadságukat, ezért nekik munkába járás mellett kell gondoskodniuk gyermekük nyári felügyeletéről.

A pandémia szabadság-felemésztő hatása miatt az idén a szokottnál is nagyobb kihívást jelenthetnek a gyerekek a közlekedés résztvevői számára. A balesetmegelőzéssel foglalkozó szakemberek arra számítanak, hogy a korábbi évekhez képest több felügyelet nélküli gyermek közlekedik majd az idén nyáron az utakon. Közös felelősségünk, figyelmeztetnek, hogy ennek ellenére szeptemberben valamennyien épen, egészségesen, kipihenten és élményekkel – de nem kórházi élményekkel – gazdagodva térhessenek vissza az iskolapadba.

A rendőrség és a polgárőrség most kevesebbet tud tenni értük, a biztonságukért, mint iskolakezdéskor, amikor hetekre megszállják az iskolák környékét, ezzel jelezvén az autósoknak és a többi közlekedőnek, hogy megkezdődött a tanév, célszerű a nyáron megszokottnál óvatosabban közlekedni az iskolák környékén. Akkor, ha a puszta jelenlétük nem használ, bírságolással is ki tudják kényszeríteni a fokozott figyelmet.

Nyáron azonban a sok ezer gyermek szétszóródik a szélrózsa minden irányába. A hatóságok és civil segítőik így most alig tehetnek többet, mint hogy felhívják a szülők és a gyermekeik figyelmét a nyár veszélyeire. Köztük a közlekedési veszélyekre is.

Nézzünk néhányat a teljesség igénye nélkül.

A pandémia után végre a szó minden értelmében fel- és kiszabadult fiatalok – az egészen kicsiktől a már majdnem felnőttekig – az idén a szakemberek szerint várhatóan szertelenebbek lesznek a szokásosnál. Félő, hogy még gyakrabban fordul majd elő, hogy körültekintés nélkül lépnek a járdáról az úttestre, lazábban veszik a közlekedési szabályokat kerékpározás közben, és így tovább. E téren, sajnos a felnőttek sem állnak elő igazán példával.

A plázák környékén, a bevásárlóközpontok parkolóiban is jobb lesz a szokásosnál is óvatosabban közlekedni a gyalogosoknak.

Bár a hosszútávú meteorológiai előrejelzéseket célszerű kellő fenntartásai kezelni, a prognózisok egyelőre kellemes nyarat jósolnak, 30-33 fok közti nappali csúcshőmérsékletekkel, olykor zivatarokkal. Ettől azonban még be-beköszönthet egy-két extrém meleg nap is, az időjárás kiszámíthatatlan. Lásd: már a vakáció első hétvégéjére is hőhullámot és 36 fokot vagy afeletti hőmérsékletet jósolnak.

De még ha nem is kúszik harmincegy-két fok fölé a hőmérő higanyszála, a szokásos nyári melegben is könnyen és gyorsan csökken az ember koncentráló képessége, hamar tompul a figyelem, hamarabb lesz rajtunk úrrá a fáradtság.

Mindezek éppúgy igazak az autósokra, mint a gyalogosokra, köztük a gyermekekre is. Utóbbiak figyelmetlenségét ráadásul alapból növeli a vakáció, az önfeledt szórakozást kínáló nyári szabadság.

Arra ne számítson senki, hogy a gyalogosan közlekedők körültekintőbbek lesznek most, mint az év többi napján. Várhatóan a nyáron is lesznek szép számmal, akik telefonjukba merülve, zombikként sétálnak majd át a piroson, életveszélyesen manővereznek a járdán és az úton a kerékpárjukkal vagy az új fajta közlekedésre is alkalmas elektromos sporteszközeikkel. Ahogy a gyalogosoknak sem érdemes (sajnos) arra számítaniuk, hogy az autósok odafigyelnek rájuk, így ha ők kissé szórakozottabbak is a még elfogadhatónál, nem éri majd őket baleset.

Mindenkinek körültekintőbbnek kell lennie. Ha meleg lesz azért. Ha leszakad az ég, azért. Érdemes néhány dolgot mindenkinek előre végiggondolnia mielőtt útnak indul, függetlenül, hogy járművel vagy gyalogosan teszi.

 • Gondolja végig, hogy az útvonalán vannak, lehetnek-e olyan helyek (parkok, művelődési házak, játszóterek és bulihelyek), ahol nagy számban felbukkanhatnak gyermekek. Ha igen, azon a szakaszon legyenek körültekintőbbek.
 • Legyen az autóban víz, működjön a légkondicionáló, ha kell, és érdemes a szokásosnál gyakrabban megállni pihenni, felfrissülni egy hosszú úton.
 • Nézzen utána, hogy a megszokott vagy a tervezett útvonalán nincs-e éppen útfelújítás, lezárás, forgalomkorlátozás.
 • Jó, ha a gyalogosok is számolnak azzal, hogy a nagy nyári út- és más felújítások miatt (itt elég csak Budapesten a Lánchíd lezárására és a metró felújítására gondolni) a nagyvárosok közlekedési rendje gyökeresen megváltozhat, emiatt pedig még a helyiek is nehezebben jutnak el úti céljukig. Ezért mindenki idegesebb, figyelmetlenebb.
 • Kívánatos lenne, ha a szülők naponta megbeszélnék a gyermekükkel, hogy milyen programokat tervez másnapra, és felhívnák a figyelmüket arra, hogy az adott helyen, és főleg az oda vezető úton mire kell figyelniük.
 • Ne feltétlenül csak a veszélyekre figyelmeztessék őket! Sőt, talán jobb is, ha nem arra helyezik a hangsúlyt, hogy milyen baj érheti őket. A gyerkőcök bátrabbak, vakmerőbbek a felnőtteknél és tapasztalatok hiányában el sem hiszik, hogy valósak azok a veszélyek, amikről a szüleik beszélnek. Vagy ha el is hiszik, bíznak a gyorsaságukban: „ők simán át tudnak szaladni az úton, mondják, ott is, ahol őseik már nem. Jobb, ha a szülők vagy a gyermek felügyeletével megbízott felnőtten inkább arról beszélnek, hogy a gyermek mire figyeljen, amikor játszani, sportolni vagy szórakozni megy.
 • Hasznos lenne átvenni az alapvető közlekedési szabályokat a gyermekkel. Mondjuk az sem lenne hátrány, ha a szülők is tisztában lennének velük és jó példát mutatnának, de rövid távon azzal is sokat tehetnek gyermekük biztonságáért, ha elmondják hogyan közlekedjenek, mire figyeljenek. Például:
 • Körültekintés nélkül nem lépünk le a járdáról, parkoló autó, főleg teherautó vagy megállóban álló busz elől/mögül soha.
 • Tiltott helyen és piroson nem megyünk át az úton
 • Ha más lehetőség nincs és a zebrán kell átkelni kerékpárral, akkor a kerékpárról le kell szállni!
 • A járdán 12 évesnél fiatalabbak kerékpározhatnak csak, de ők is csak úgy, ha nem veszélyeztetik a gyalogosokat. A nem veszélyeztetés azt jelenti: a nénik és a bácsik nem  játszótéri bóják, nem szlalomozunk köztük!
 • Főúton 12 év alatt gyermek nem biciklizhet!
 • A különböző újfajta elektromos eszközökkel, e-rollerrel, hoverboarddal, segwayjel és ninebottal inkább a parkokban vagy a kerékpárúton közlekedjenek. Ha mégis a járdán kénytelenek közlekedni velük, legyenek különösen óvatosak. (Ezek használatára még nincsenek pontos szabályok, ahogy arra sincsenek, hogyan kell parkolni a lemerült e-rollerrel. Egy biztos, nem túl elegáns megoldás a járda kellős közepén keresztbe állítva hagyni a járművet és valószínűleg soha nem is lesz ez a mód szabályos.)
 • Legyen a gyereknél mindig mobil, hogy elérhető legyen, és, hogy ő is el tudja érni a szüleit, vagy baj esetén segítséget tudjon kérni.
 • Ha baleset éri a gyermeket, kérjen segítséget a felnőttektől. Fontos tudni, hogy egy kezdetben jelentéktelennek tűnő zúzódásnak is lehetnek súlyos következményei. Egy szokványos kék folt is legalább 7-10 nap amíg meggyógyul jegeléssel és vény nélkül kapható gélekkel kezelve. Ha nem, akkor orvosi beavatkozás szükséges. Egy végtagtörés viszont akár heteket elvihet a nyárból, vagy akár a szünet egészében ágyhoz, tolószékhez kötheti a sérültet. Ez idő alatt nincs buli, nincs pasizás/csajozás, tábor, se semmi más.

F.Gy.A.