Vigyázat! Már majdnem vége a nyárnak!

  • Iskolaszer-vásárló gyerekes szülők, rég nem látott barátaikkal önfeledten bandázó fiatalok sokasága tűnhet fel a plázák környékén.
  • Még csendesek az iskolák és az azokhoz vezető utak, de a bevásárló központok körül hétfőtől már jelentősen megnőhet a forgalom.
  • Hosszú idő után ez lesz az első olyan ősz, amikor a pandémia előttihez mérhető forgalom várható az utakon.

Augusztus 20-ával a legtöbbek számára hagyományosan vége a nyárnak. Végéhez közeledik a vállalatok tömeges nyári szabadságolása és a gyerekeknek is készülni kell az iskolakezdésre.

Az autósoknak épp ezért már az ünnepi hosszú hétvégét követő első napokon számítaniuk kell rá, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban megszokotthoz képest jóval nagyobb lesz a forgalom a legnagyobb áruházak, bevásárlóközpontok és plázák környékén.

Családok rohanhatják meg az üzleteket, hogy beszerezzék az iskolakezdéshez szükséges holmikat. Fiatalok bandáznak majd ott és a környékükön, hogy megbeszéljék nyaralási élményeiket.

Közlekedésbiztonsági szakemberek és közlekedési rendőrök az áruházak környékén a gyalogos és az autós forgalom hirtelen, jelentős növekedésére figyelmeztetnek. Mivel a különböző úgynevezett mikro-mobilitási eszközöket (az e-rollert és társait) elsősorban és nagyobb számban a fiatalok használják, az autósoknak, a gyalogosoknak, de még a kerékpárosoknak is fel kell készülniük arra, hogy tanszerbeszerzések időszakában több gyors és néma elektromos közlekedési eszköz tűnik majd fel a plázák környékén, mint korábban.

Persze a plázák és általában a nagyobb bevásárlóközpontok nemcsak a vásárlás színterei. Légkondicionáltságuk miatt kellemesen el lehet tölteni bennük az időt a legforróbb órákban, emellett az ottani szórakozóhelyek alkalmasak a nyári élmények megvitatására – tegyük hozzá, nemcsak a fiatalok számára.

A közlekedési rendőrök és más szakemberek is azt javasolják: az elkövetkező hetekben legyenek különösen óvatosak az autósok a bevásárlóközpontok környékén és azok parkolóiban. Számítsanak arra, hogy

  • bármikor előbukkanhat egy nagy sebességgel haladó e-akármivel közlekedő fiatal, vagy akár felnőtt is;
  • bármikor kiléphet két parkoló autó közül egy csomagokkal felpakolt család, gyerekkel, akinek még fontosabb, hogy mielőbb a kezébe vehesse az új táskáját, tollát, trendi fedlapú füzetét, mint, hogy körülnézzen;
  • sok család a pandémia alatt felélte az összes szabadságát, ezért nem jutottak el hosszabb nyaralásra. A gyermekeik elsősorban a plázákban és hasonló helyeken töltötték a szabadidejüket, s most oda várják szerencsésebb társaikat, akik nyaralhattak, élménybeszámolóra;
  • sokkal inkább megtelnek majd a parkolók, nehezebb lesz szabad helyet találni. Parkolóhely-keresés közben azonban célszerű óvatosnak és együttműködőnek lenni: lemondani például az elsőbbségről a parkolóból épp kitolató javára, még akkor is, ha nem az ő helyére akarunk beállni. Jól jöhet még mások hasonló udvariassága, amikor mi kerülünk hasonló helyzetbe.

Nemcsak a gyerekek miatt lehetnek azonban mostanság a szokottnál is veszélyesebbek az utak – főleg a plázák környékén és azok parkolóiban. Mi felnőttek sem vagyunk még a topon a nagy meleg és a nyárvégi hangulatunk miatt. És hiába van papíron vége a nyárnak, hiszen kezdődnek a dolgos hétköznapok, az iskola és minden, ami ezekkel jár, az időjárás erről még nem vesz tudomást.

Már a múlté az az időszak, amikor augusztus 20. után az időjárás is szinte egyik napról a másikra elromlott, aminek persze senki nem örült, de nagyban megkönnyítette a visszazökkenést a munka és az iskola világába. Továbbra is elkel a víz, vagy a cukormentes üdítő a kocsiban, és célszerű még betartani azokat a szabályokat, amiket a nyári autózásra javasoltak a szakemberek.

A hosszú távú, ezért kétségtelen, nem túl megbízható időjárás előrejelzések szerint szeptember közepéig még nagy valószínűséggel marad a nyárias meleg, és azután is csak lassan csökken a hőmérséklet. A melegről viszont tudjuk, nem barátja a közlekedésnek. Hatására könnyen tompulnak a reflexek, lanyhul a figyelem, amik külön-külön is végzetesek lehetnek, ha nem figyelnek a közlekedők.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy hosszú idő után – ha csak nem köszönt be a koronavírus-járvány negyedik hulláma és nem kényszeríti a döntéshozókat újabb korlátozások elrendelésére – most először lesz olyan őszi forgalom az utakon, mint korábban (2019-ben vagy az előtt) volt. Sokan elszoktak már tőle. Lehet, hogy Ön éppen nem, de mások talán. Jobb a békesség. A biztonság érdekében legyen mindenki sokkal, de sokkal körültekintőbb, mint máskor szokott.

Tudják! Mindenkit hazavárnak!

F.Gy.A.