Vigyázat! Tanévnyitó!

  • Központi tanévnyitót nem tart a rendőrség, de ellenőrzések lesznek az iskolák környékén.
  • Rendőri és polgárőri jelenlétre kell számítani csütörtöktől az iskolák felé vezető utakon.
  • Több mint egymillió diák félig még szünidei hangulatban indul az iskolába csütörtökön.

Közlekedésbiztonsági szempontból kritikus lehet az előkövetkező néhány nap, egy-két hét. Csütörtökön országszerte több mint egymillió kis- és nagydiáknak csöngetnek be a közoktatásban. Megkezdődik a 2022/2023-as tanév.

Egyik napról a másikra ugrásszerűen megnő a gépjármű- és a gyalogosforgalom a tanintézetek környékén és az oda vezető utakon. Ezer és ezer kisdiák kel útra nap, mint nap egy ideig még úgy, hogy fejben és lélekben még a vakáció élményeit dolgozzák fel. Önfeledten örülnek egymás viszontlátásának, egymás szavába vágva élménybeszámolót tartanak, s még korántsem figyelnek annyira az utakon, mint kellene.

Ezért kritikus az elkövetkező pár nap, esetleg egy-két hét az autósok, és általában minden közlekedő számára. Ahol az elmúlt hetekben a madár sem járt, most sok száz, részben szülői felügyelet mellett, nagyobb részben azonban kísérő nélkül indulnak reggelente a diákok az iskola felé, délután pedig onnan haza.

A rendőrség évek óta fokozott közúti ellenőrzésekkel készül a tanévnyitóra. Klasszikus központi tanévnyitó rendezvényt a rendőrség az idén sem tart, de az ORFK-tól kapott tájékoztatás szerint, ahol az iskolák kérik, a rendőrök is részt vesznek a tanévnyitó ünnepségeken.

Ugyanakkor az iskolák környékén országszerte fokozott ellenőrzésre kell számítani. Bár a közlekedésrendészet kinyilvánított célja ilyenkor nem a bírságolás és a szabályszegők feljelentése, senki ne lepődjön meg, ha ott, ahol amúgy is sokan és gyakran lépik túl a közlekedők a megengedett maximális sebességet, a tanévnyitó napján, vagy akár még az azt követő napokon is mérnek majd a rendőrök.

Az iskolakezdés egyetlen KRESZ-szabályt sem függeszt fel! – figyelmeztet a rendőrség, miközben óvatosságra intenek minden közlekedőt. Nemcsak az autósokat, a motorosokat, a kerékpárosokat, az e-rollereseket és egyáltalán nem utolsó sorban a gyalogosokat.

Ilyenkor tanácsos a szokásosnál óvatosabban megközelíteni az iskolákat, lassabban és nagyobb oldaltávolságot tartva elhaladni a bandázó kisdiákok mellett. Sokkal inkább, mint az év más időszakaiban.

A rendőrség mellett a polgárőrség is nagy létszámmal felvonul mind a tanévnyitó napján, és az azt követő egy-két héten az iskolák környékén. A tanévkezdéskor a rendőrökkel közösen, bár lesz ahol önállóan igyekeznek folyamatossá tenni az ilyenkor hagyományosan akadozva haladó forgalmat, segíti a parkolóhelyet keresőket és a parkolni próbálkozókat.

 

Szükség esetén leállítják az autósokat a gyalogos-átkelőhelyek előtt a diákok biztonságos áthaladásának idejére.

Nemcsak az iskolák környéki utakon, a közösségi közlekedés megállóiban, sőt, ahol a legfrissebb bűnügyi információk vagy az elmúlt évek tapasztalatai alapján indokolt, a buszokon, villamosokon, trolikon és metrószerelvényeken is lesznek rendőrök – nem feltétlen csak egyenruhások!

Mindezek ellenére, vagy inkább mindezekkel együtt, egy ideig még a nyári nyüzsgéshez hasonló gyermekforgalomra kell számítani a plázák és más, a fiatalok által kedvelt szórakozó- és gyülekezőhelyek környékén is, nemcsak az iskoláknál. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akár két-három hét is eltelik, mire kialakul a normál iskolai rend és a diákok hozzászoknak – nemcsak az iskolához, hanem – a fegyelmezettebb közlekedéshez is.

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk a gyerekekre! Mindenkit hazavárnak! Az apróságokat is!

F.Gy.A.