Vigyázat, vonulnak a varangyok!

  • A hideg március ellenére hamarosan megindulnak a kétéltűek.
  • A veszélyes időszak május végéig tart, különösen szürkület és éjfél között kell figyelni rájuk.
  • Ne kísérletezzen senki azzal, hogy egyedül menti az állatokat, súlyos balesetet okozhat.

Fotó: MTI/Komka Péter

Az éves vonulásuk során a varangyok, gőték és társaik olykor kénytelenek átkelni forgalmas utakon is. Ez nemcsak rájuk nézve veszélyes, de az autósokra és a motorosokra is. Aki autóval vagy motorral utazik vidéki utakon, az előttünk álló hónapokban egy kicsit óvatosabbnak kell lennie. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága szerint hazánk egyes régióiban az enyhe időjárás a békákat, gőtéket és társaikat hamarosan előcsalja téli búvóhelyeikről. Március első felében ugyan kissé visszatért a tél, és a varangyok vonulási szezonja emiatt későbbre tolódik, de március második felében már számítani kell rájuk.

Minden évben sok, ívóhelye felé tartó állat pusztul el az utakon. A varangyvonulás azonban veszélyes lehet az autósokra és a motorosokra is. A kétéltűek a lehető legrövidebb úton szeretnék elérni céljukat, nem figyelnek a forgalomra.

Ha a járművezetők vagy motorosok elérnek egy ilyen veszélyzónát, a természetvédők azt javasolják, hogy rendkívül lassan vezessenek, óvatosan kerüljék az állatokat, de természetesen közben mindig figyeljék a szembejövő és követő forgalmat is. Sok helyen a természetvédők kint vannak a terepen, és arra készülnek, hogy az állatokat biztonságosan az út túloldalára juttassák. Rájuk is figyelemmel kell lennünk.

Ha mégis elgázolják a varangyokat, az utak veszélyesen csúszóssá válhatnak az autósok és motorosok számára. A hirtelen fékezés az ilyen úton olyan, mintha tükörjégen akarnánk megállni.

A varangyok vonulási területei mentén az állatvédők különféle terelő eszközökkel megakadályozzák, hogy a kétéltűek átkeljenek az úton. A varangymentők bizonyos időközönként vödröket ásnak bele a földbe a kerítések mentén. A varangyok átjárót keresve az egyik vödörben kötnek ki. Másnap reggel az állatokat biztonságosan átviszik az úton, és szabadon elengedik.

Fotó: MTI/Komka Péter

A járművezetőknek és motorosoknak azt tanácsolják, hogy ne kíséreljék meg menteni saját maguk az állatokat, mert az országutakon sötétben ez kifejezetten életveszélyes lehet. Az állatok mentését a tapasztalt természetvédőkre kell bízni.

Amikor új utakat építenek egy vízfolyás közelében, gyakran létesítenek varangy átjárót. Ez általában egy betoncső, amely az út alatt fut. Kerítések terelik be az állatokat az alagútba, ahol aztán emberi segítség nélkül folytathatják útjukat. Amivel a sofőröknek és motorosoknak is számolniuk kell: a varangyok védelme érdekében a kevéssé forgalmas utakat olykor teljesen lezárják a vándorlási időszakban. Az autósoknak ezután alternatív útvonalat kell keresniük.

Jó tudni, hogy a varangyok leginkább enyhe esőben, szürkület és éjfél között indulnak útnak. Május végére a vonulások túlnyomórészt befejeződnek.

N.V.