Vigyázzunk egymásra az ünnepek alatt (is)!

Alig egy nappal karácsony és kevéssel az újesztendő előtt egy kicsit mindig zavarban vagyok, amikor a mögöttünk álló évről kellene rövid összegzést készítenem, persze szigorúan közlekedésbiztonsági szempontból. Bár ez utóbbi megszorítás sokat javít a helyzetemen, hiszen így pláne kedvezőbb helyzetben vagyok, mint külpolitikával, gazdaságpolitikával foglalkozó pályatársaim, mégsem mondhatom, hogy akkor én akár hátra is dőlhetek és – ahogy mostanában mondani szokás – kérhetek egy kávét. Bár így lenne, de sajnos a közlekedési hatóságok, a rendőrség, a közlekedés biztonságával foglalkozó szakemberek fáradhatatlan munkája ellenére sincs így. Gyorsan hozzáteszem, a baleseti statisztikák nem mutatnak kirívóan kedvezőtlen képet, de olyan jót sem, amely reményt adna arra, hogy valaha is elérjük az uniós célkitűzést, azaz a baleseti halálesetek nullára csökkenését.
Zavarban vagyok, kezdtem így a karácsony és újév előtti összegzést, már csak azért is, mert minden gondolat, ami ez után következne, messze kimerítené az ünneprontás fogalmát, s azt semmiképpen sem szeretném. Éppen elég volt év közben megélni azt a sok értelmetlen tragédiát, elképzelni, ahogy gátlástalan, felelőtlen sofőrök miatt családok nyomorodnak meg, legtöbbször csak azért, hogy néhány perc előnyt szerezzenek egy tisztességes, jogkövető közlekedő partnerükkel szemben. S hogy aztán később a bíróságon elmondhassák: sajnálják.
Mi, akik egy közlekedési, még konkrétabban közlekedésbiztonsági szakportál munkatásai vagyunk, sokszor tesszük fel magunknak is a kérdést: vajon mi tényleg megtettünk mindent azért, hogy felhívjuk a közlekedők figyelmét a rájuk, ránk leselkedő veszélyekre? A kérdésünk megválaszolásában segítségünkre van a statisztika, amely azt bizonyítja, hogy évek óta százszor és ezerszer számoltunk már be közlekedési balesetekről (mások okulására feltárva azok okait), bírósági ítéletekről, közlekedésbiztonsági-vezetéstechnikai ismeretekről, balesetveszélyes helyzetekről, egyszóval majdnem mindenről, ami egy boldogabb, gondtalanabb közlekedés feltételeit teremtené meg. De nagyon úgy tűnik, hogy mindez (is) kevés. Gondoljanak csak bele! A fél ország szörnyülködik és anyázik a Bp-i Autósok Közössége által az internetre feltett – egészen hihetetlen – videók láttán, mégis minden napra jut újabb és újabb. Még az sem kizárt, a közzétett videókat megnézve tegnap még mások felett vadul ítélkező autós ma már elvetemült főhőse egy hasonló közúti drámának.
Tudjuk, hogy a közlekedés egy olyan terület, ahova – a gyalogostól a buszsofőrig – mindenki viszi magával a napi problémáit. Miközben legfeljebb csak egy repülőgép pilótájától várjuk el, hogy a gondjait hagyja otthon vagy a repülőtéren, mert senki nem szeretne olyan személyzettel repülni, amely éppen a válásával kapcsolatos bírósági tárgyaláson gondolkozik, netán a gyermekével, házastársával veszett össze egy repülőút előtt. Miközben a közlekedés veszélyes üzem, és nemcsak a levegőben. Sőt, leginkább ott nem. Sokan mégis úgy tekintenek járművükre, mintha egy otthoni kényelmes fotel lenne, noha a jármű nem a kikapcsolódás helye. Éppen hogy fokozott figyelmet igényel a vezetése, csakúgy, mint a gyalogos közlekedés.
Hogy számunkra milyen tanulsággal szolgál 2022? Nos, az imént azt jeleztem, hogy százszor és ezerszer írtunk már elrettentő esetekről, betartandó szabályokról. A tanulság számunkra az, hogy százezerszer és egy milliószor kell megismételni magunkat, reménykedve abban, hogy akár egy életet is meg tudunk menteni. Rendíthetetlenül hiszünk abban, hogy a közlekedés egy olyan társasjáték, amelynek a szabályait a nagy többséghez hasonlóan a ma még olykor eltévelyedők is be fogják tartani. Mert ebben a játékban nekik is csak egy életük van…
Áldott, békés karácsonyt és balesetmentes, szabálykövető újévet kívánunk valamennyi olvasónknak!
És kérjük, hogy az ünnepek alatt is tartsák szem előtt: mindenkit hazavárnak!

S.G.