Vízparti hangulatban a volán mögött

  • Fagyi a kézben, strandpapucs a lábon, és valakinek még a gumicsónakot is hozzá kell fogni a tetőhöz.
  • Bulihangulat a fedélzeten: ki hallja meg a vonat kürtjét, a biciklis csengőjét?
  • A KRESZ szabályai kánikulában is érvényesek.

Strandpapucsban és fürdőnadrágban a volán mögött? Feldobtál egy gumicsónakot a kocsid tetejére? Nagyon nyár van, de az észszerűségnek és a higgadt megfontolásnak szériatartozéknak kell lennie minden gépkocsiban – még ilyenkor is.

A mezítláb vagy szandálban való vezetést Európa legtöbb országában megengedik. Ha a rendőr megállít, ezért nem fog megbírságolni. Ha azonban baleset történik, a bíróságok a cipő mellőzését a kötelező gondosság elhagyásának tekinthetik, és a járművezető felelősségét legalább részlegesen megállapíthatják. Ebben az esetben pedig a biztosító is megtagadhatja részben vagy egészben a kár kifizetését.

De mi lesz a fagyival? Azt mindenki tudja, hogy tilos telefonálni a volánnál – de enni vagy inni szabad. Csakhogy a hőségben a jeges nyalánkság megolvad és csöpög, a vezető pedig kénytelen erre figyelni, és nem az útra. A kormányzás, az indexelés, a sebességváltás fagyizással kombinálva tehát nem jó ötlet. Ha a járművezető figyelmét elterelik, és emiatt baleset történik, nem bújhat ki az egyetemleges felelősség alól.

A forróság enyhítését nemcsak belsőleg, külsőleg is elő lehet segíteni, például fényvédő ablakfóliákkal. Azonban be kell tartani a szabályokat ilyenkor is. Amíg a vezető látóterét nem befolyásolja, a hátsó ablakokat napvédelem céljából be lehet fóliázni. A szélvédőnek és az első oldalablakoknak azonban mindig szabadon kell maradniuk. De hátra is csak speciális, általános típusjóváhagyással és hatóságilag bevizsgált fólia használható.

Mi a teendő, ha a tengerparton felfújt matrac vagy csónak nem fér be az autóba? Ha a tetőn szeretnénk szállítani, nem elegendő kötéllel megkötni vagy egyszerűen csak kézzel tartani. A rakomány nem csúszhat meg és nem eshet le vészfékezés vagy hirtelen kikerülő manőver közben sem. A csónakot szabályszerűen, például a tetőcsomagtartón lévő hevederekkel kell rögzíteni. Ellenkező esetben figyelmeztető bírságra, veszélyeztetés esetén pedig súlyos bírságra számíthat a hanyag egyén.

Sokan a strandról hazafelé is bulihangulatban autóznak, és feltekerik a hangerőt.

Ezt nem is tiltja semmiféle jogszabály. A német közúti közlekedésről szóló törvény azonban előírja, hogy a járművezető hallása nem károsodhat vezetés közben. A törvény általánosságban tiltja azt is, hogy a járművek használata során szükségtelen zajt okozzanak. A higgadt megfontolás azt mondja, hogy senki nem hallgasson olyan hangosan zenét, hogy emiatt ne jusson el a tudatáig, ha rádudálnak, vagy a vasúti átjáró közelében a mozdony megszólaltatja a kürtjét.

N.V.