Zöldszemű szörny négy keréken

  • Féltékeny volt és dühös, ezért üldözte volt feleségét – 20 hónap börtönt kapott.
  • Reflektorvillogatás, leszorítósdi és büntetőfékezés, mert mással látta volt párját.
  • Az elvakult exférj a fiát és volt felesége férfi ismerősét is veszélyeztette az úton.

Egy év nyolc hónap, végrehajtásában két és fél évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Kaposvári Járásbíróság azt a 49 éves férfit, aki autós üldözéssel nyomatékosította volt felesége iránt érzett gyűlöletét. Eközben azonban nemcsak volt asszonyát, másokat is veszélyeztetett, köztük a nővel közös gyermekét és volt házastársa férfiismerősét is.

Az eset még februárban történt, alig egy hónappal azután, hogy a házaspár hivatalosan is elvált. Azonban úgy tűnik, a válás tényébe a férfi valamiért nem tudott beletörődni. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy amikor azon a bizonyos februári napon meglátta, hogy volt felesége egy férfi ismerősével egy autóban utazik, frissen bérelt kocsijával a nyomukba eredt, majd féltékeny sértettségében krimibe illő jelenetek közepette próbálta megállítani és megbüntetni volt feleségét.

A féltékeny exférj autójában utazott a nővel közös gyermeke is, de őt ez cseppet sem érdekelte a jelek szerint. Így a fiúnak is végig kellett élni, ahogy az apja mintegy fél kilométeren keresztül a féktávolságon jóval belül haladva üldözte az autót, amiben volt felesége utazott, folyamatosan villogtatta közben a reflektort is. Egyértelmű volt a cél: el akarta vakítani az előtte haladó autó vezetőjét.

A Somogy Megyei Főügyészség közleményéből az nem derül ki, a nyomozás során sikerült-e tisztázni, vajon mi lehetett a férfi célja, miért üldözte az exét. Az viszont a későbbiekből kiderült, bármi is volt a célja, nem érte el, s ezért mással próbálkozott. Féltékenységtől elvakultan kétszer is a felesége és férfiismerőse kocsija mellé húzódott, és legalább kétszer ráhúzta a kormányt az autójukra.

Volt olyan pillanat, amikor a volt felesége járművét szinte teljesen leszorította az ámokfutó exférj az úttestről, olykor 1,2 méternyire le kellett húzódnia a sértettek autójának az úttestről a padkára, hogy elkerülje az ütközést.

És ezzel még mindig nem volt vége a volt feleség és férfi ismerőse megleckéztetésének. Ezek után következett a büntetőfékezés: a féltékenységtől elvakult férj többször állóra fékezte az autóját volt párja kocsija előtt, hogy annak is meg kelljen állni.

A filmekben még akár szórakoztató is lehet egy elhúzódó féltékenységi jelenet, az utakon azonban nem. A rendőrség, az ügyészség, de még a bíróság sem találta annak. A Kaposvári Városi Ügyészség a nyomozás lezárultával közúti veszélyeztetésért emelt vádat a férfi ellen, akit a Kaposvári Járásbíróság az ügyészi indítványaival egyezően egy év és nyolc hónap, végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, továbbá 2 és fél évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Mit mond a Btk.?
Közúti veszélyeztetés [234. §]
Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, illetve öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

F.Gy.A.