Zombikkal is küzdenek az iskola rendőrei

  • A koronavírus-járvány miatt csúszott a 2019-2020-as „Suli moped” programban érdekelt diákok vizsgáztatása.
  • Piktogramokkal figyelmeztetik a kisiskolásokat, hogy olykor nézzenek fel a mobiljukból  és térjenek vissza a való világba.
  • Rendőri munkája mellett (régen úgy mondták, társadalmi munkában) több mint 2 ezer rendőr szolgál az Iskola rendőre programban is.

Fotó: opsz.hu

Betett a koronavírus-járvány a Suli moped programnak. Az ORFK-OBB kisiskolások körében méltán népszerű akciója keretében a 2019-2020-as tanévben a tervek szerint 945 tanuló szerezhetett volna segédmotorra érvényes ingyenes vezetői engedélyt, azonban a vakáció kezdetéig csak 29-nek sikerült letennie a vizsgát a járvány miatt. A többiek, 883-an, még a megmérettetést előtt állnak.

A Suli moped program azonban csak egy azon rendezvények és akciók sorában, amelyekkel a rendőrség a szabályos és biztonságos közlekedésre próbálja nevelni és szoktatni a kisiskolásokat. A Biztonság hete, a különböző versenyek és pályázatok, amikkel az országos és a megyei baleset-megelőzési bizottságok mind azt a célt szolgálták, hogy az általános iskolások megtanulják és a gyakorlatban be is tartsák a fontosabb közlekedési szabályokat.

Ugyanezt a célt szolgálják az EDWARD naphoz (European Day Without a Road Death) kapcsolódó programok is, amelyeken a gyerekeket, fiatalokat is érintő kockázatokra, azok helyes kezelésére és a biztonság különböző aspektusaira hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Akár a 2019-2020-as, úgy a jelenlegi tanévben is különösen nagy hangsúlyt fektettek a baleset-megelőzési bizottságok munkatársai arra, hogy felhívják a diákok figyelmét a „zombi lét” és a „zombi közlekedés” veszélyeire. Arra, hogy ha iskolába menet, vagy onnan haza felé tartva túlságosan belemerülnek a mobilozásba, ha túl hangosan hallgatják a zenét a fülesen keresztül, könnyen bajba sodorhatják magukat, esetleg még másokat is.

Fotó: opsz.hu

Országszerte számos iskolakörnyéki gyalogátkelőhely előtt festettek fel kifejezetten a mobilozás és a túl hangos utcai zenehallgatás veszélyeire figyelmeztető piktogramokat az elmúlt hónapokban azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet: olykor érdemes felnézni a való világba és körülnézni, mielőtt tovább megyünk. Különösen igaz ez a gyalogátkelőhelyekre.

A programba, ideértve a felpiktogramozandó helyek kiválasztását is, fontos szerepük volt az iskolarendőröknek – akik nem keverendők össze az iskolaőrökkel! És azoknak a polgárőröknek is, akik az Egy iskola, egy polgárőr akció keretében vettek részt az iskolák biztonságának javításáért.

Az iskola rendőre programot több mint tíz éve indította útnak az ORFK-OBB azzal a céllal, hogy lehetőség szerint minden iskolának legyen saját rendőre, akit mind az iskola, mind az egyes diákok megkereshetnek ügyes-bajos dolgaikkal. És akik figyelik a tanintézetek környékének közlekedés-biztonságát, bűnmegelőzési előadásokat, foglalkozásokat tarthatnak tanároknak, tanulóknak, de akár a szülőknek is.

Évente közel háromezer közoktatási intézményben mintegy 2000-2200 rendőr teljesít szolgálatot. Ők nem főállásban iskolarendőrök. Rendőrsági munkájuk mellett járnak ki a programban résztvevő iskolákba. Vagy azért, mert oda járnak a gyermekeik, vagy mert ők maguk is ott tanultak egykor. De sokan személyes kötődés nélkül is szívesen mennek oda, ahol szükség van rájuk.

Az Iskolarendőrök az elmúlt tanévben egyebek között mintegy 263 ezer gyereknek tartottak bűn- és baleset-megelőzési előadásokat, foglalkozásokat.

F.Gy.A.