Segítsük egymást! A fényből is megárt a sok

  • Az időjárással összefüggő, személyi sérüléssel járó balesetek kétharmadát a szemünk káprázása okozza.
  • Meglepő, de veszélyesebb, ha alacsonyan süt a nap, mintha sűrű ködbe kerülnénk.
  • Tiszta szélvédő, tiszta szemüveg és nagyobb követési távolság segít.

A kelő vagy lenyugvó nappal szemben autózni valódi megpróbáltatás a sofőr számára. Szerencsére az év nagy részében az emberiség túlnyomó többsége átalussza a napfelkeltét, az alkonyat pedig jóval később érkezik el, mint hogy a délutáni csúcs véget érne. Mindez az év nyolc-tíz hónapjára igaz, a rövidebb, téli időszakban azonban a reggeli és az esti csúcsban is kifoghatunk alacsonyan járó napot.

A járművezetők gyakran alábecsülik a vakító fény által okozott balesetek kockázatát. Pedig különösen veszélyes lehet kanyarokban, dombtetőkön, illetve alagutakba és aluljárókba való be- és kilépéskor. Ha valakit elvakított az erős fény, nehezebben veszi észre a közlekedési lámpákat és táblákat, könnyebben elnézheti a gyalogosokat, kerékpárosokat vagy motorosokat.

A reggeli és esti csúcsforgalom idején felkelő vagy lenyugvó nap idején különösen magas a vezetés közbeni balesetek kockázata. Németországban 2020-ban összesen 2823 olyan személyi sérüléssel járó baleset történt, amely az alacsonyan járó nap okozott. Bár ezeknek a baleseteknek a száma az előző évhez képest csökkent (2019: 3219), a szemkáprázás okozta balesetek még mindig körülbelül nyolcszor gyakoribbak, mint a ködben bekövetkezett balesetek.

Mit lehet tenni, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a járművezetőt a szemébe tűző napfény miatt? Először is a szélvédőnek mindig tisztának kell lennie. Mert a szennyeződés, a csíkok szétszórják az ablaküvegen átragyogó fényt, ami még inkább vakít. Ha a szélvédő nem tiszta és az ablaktörlő lapátok csíkot húznak, a látási lehetőségek gyorsan romlanak. Érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy van-e még elegendő víz az ablakmosó tartályban, hogy a lapátok megfelelően meg tudják tisztítani a szélvédőt. Annak érdekében, hogy a szélvédő belsejét rendszeresen meg lehessen tisztítani a párától vagy a szennyeződéstől, mindig legyen kéznél tisztítókendő.

Ami a szélvédőre vonatkozik, az vonatkozik a szemüveglencsékre is. Aki dioptriás vagy napszemüveggel vezet, rendszeresen tisztítsa meg. A tükröződésmentes lencsék hasznosak, mert csökkentik az irritáló fényvisszaverődést. Egyrészt csökken a tükröződés, másrészt a környezet is elsötétül. A polarizált napszemüvegek is csökkenthetik a tükröződést.

Ha valamiért nem jók a látási viszonyok, az autósoknak mindig kellő távolságot kell tartaniuk, és előrelátónak kell lenniük az utakon. Mert az elöl haladó jármű vezetőjét is elvakíthatja a nap, és erre akár hirtelen fékezéssel reagálhat. De még ha a nap mögötte van, akkor is fennáll a balesetveszély. Ekkor a szembejövő sofőrök vakulhatnak el. Ez vonatkozik a gyalogosokra és a kerékpárosokra is.

A sebesség megválasztása ugyanilyen fontos, mert néhány pillanatnyi látás nélküli haladás növeli a balesetveszélyt. Az 50 kilométer/órával haladó jármű egy másodperc alatt közel 14 métert tesz meg. Ez 14 méteres vakrepülést jelent, mert legalább ennyi ideig tarthat, amíg a szem ismét fókuszba kerül. A helyes üléspozíció is fontos. Sok sofőr túlságosan döntött háttámlával vezet, így az alacsonyan járó nap átsüt a napellenző alatt. Ezért az ülést lehetőleg a függőlegeshez közel kell állítani.

N.V.