Az eltiltás ellenére vezettek, ismét balesetet okoztak

  • Mi mindent meg nem tesznek egyes sofőrök még azután is, hogy eltiltották őket a járművezetéstől?
  • Ökölcsapásokkal zárta le a vitát hölgyismerősével egy kecskeméti férfi – csakhogy a hölgy épp vezetett
  • Ne higgye senki, hogy akit szabályszegésen értek és eltiltottak a vezetéstől egy ideig óvatosabb lesz

Két évre börtönbe küldene a Salgótarjáni Járási Ügyészség egy 19 éves fiatalembert, akinek 2021. december 10-én nem sikerült szabályosan beállni egy automata autómosóba. A fiatalember kissé túlgurult a célon és kidöntötte a mosó kerítését.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség közleményéből kiderül, nem vezetéstechnikai hiba vezetett a balesethez. Még azt sem mondhatnánk a mosó biztonsági kameráinak a felvételei alapján, hogy a fiatal sofőr azért nem tudott időben megállni, mert túl nagy sebességgel közelített a mosóhoz.

Más oka volt az amúgy szerencsés kimenetelű balesetnek, amiben senki nem sérült meg.

A 19 éves büntetett előéletű fiatalember kábítószert fogyasztott, mielőtt volánhoz ült volna, és a drog hatása alatt vezetett.

Járművezetés bódult állapotban [Btk. 237. § (1)]
Aki a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol kivételével vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. De a büntetés végső soron akár két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, sőt, öt évtől tíz évig terjedő börtön vagy fegyház is lehet, ha a bódultan vezetve kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Aligha okozott gondot a rendőröknek tisztázni, pontosan milyen szer hatása alatt áll vezetés közben, ugyanis a sofőrnél és utasánál is találtak kábítószert. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy tettét eltiltás hatálya alatt követte el; egy korábbi ügye miatt a bíróság eltiltotta őt a gépjárművezetéstől.

S ha mindez nem lenne elég, a sofőr a fentieket – kábítószer-fogyasztás, gépjárművezetés bódult állapotban, gépjárművezetés eltiltás hatálya alatt és kábítószer-birtoklás – felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A napokban emelt vádat ellene az ügyészség. Indítványozták a vádiratban, hogy amennyiben a fiatalember a vádirattal egyezően beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról – halmazati büntetésként – ítélje őt a bíróság két év börtönbüntetésre, tiltsa el négy évre a közügyektől, és három évre a gépjárművezetéstől.

Természetesen a történtek után a korábban felfüggesztett szabadságvesztését is le kell töltenie.

Lapunkban többször is írtunk már arról, hogy a parlament 2021. május 14-től bűncselekménnyé minősítette a járművezetést az eltiltás hatálya alatt. Megelégelték a jogalkotók, hogy tömegesen legyintettek az autósok az őket a vezetéstől eltiltó határozatokra, függetlenül attól, hogy a rendőrség vagy a bíróság hozott ellenük tiltó határozatot.

Ma már a bíróság által elrendelt eltiltás semmibe vételéért három, a szabálysértési hatóságokénak a be nem tartásáért egy év szabadságvesztés kapható. S bár a Büntető Törvénykönyv fennemlített rendelkezése viszonylag új – legalábbis az ittas vezetést vagy a gyorshajtást büntetni rendelő paragrafusokhoz képest –, mint a büntetés-végrehajtástól az év elején kapott adatok alapján korábban megírtuk, máris több mint félszázan ülnek a hazai fegyintézetekben a megsértése miatt.

A büntetőjogi fenyegetettség nem zavarta azt a kiskunhalasi férfit, aki 2022. szeptember 11-én egy ismerőse kocsijában szóváltásba keveredett egy hölgyismerősével, aki történetesen épp azt az autót vezette, amelynek a hátsó ülésén ő maga is utazott. Kettejük szócsatája odáig fajult, hogy a férfi, aki a hátsó ülésen utazott, ököllel fejen ütötte az autót vezető nőt, aki védekezésként mindkét kezét a feje mögé emelte.

Csakhogy épp akkor értek egy jobbkanyarba, és a sofőr az újabb támadástól tartva a fejét védte s nem fogta a kormányt. Autója a bal oldali útpadkára hajtott, majd ott egy beton kerítésoszlopnak ütközött.

A közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény [Btk. 232. § (1)]
Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint „az éppen közlekedő jármű vezetője elleni erőszakkal a férfi a sofőr és a mellette ülő nőismerőse életét és testi épségét közvetlen veszélyeztette”. Az már csak a szerencsének volt köszönhető, hogy épp senki sem közlekedett a szembejövők oldalán, sem az útpadkán.

Az autójában bántalmazott hölgy annyira megrémült, hogy az ütközés után ijedtében kiugrott az autóból és futva elmenekült. Ezt látva támadója a sofőrülésbe pattant és elhajtott.

A kiskunhalasi rendőrök később egy erdős külterületen megtalálták az elhagyott járművet. Az indítókulcsa is benne volt.

Később kiderült, a férfi annak ellenére ült a bántalmazott hölgy autójába, hogy 2021. novembere óta többször eltiltotta őt a bíróság(!) a vezetéstől. Eltiltásainak sorozatos semmibevételével már azt is elérte, hogy felfüggesztett szabadságvesztésre ítéljék. Ez az autót vezető hölgy sérelmére vezetés közben elkövetett bántalmazása miatt indult eljárásban derült ki.

A történtek miatt az ügyészség a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel, valamint gépjárművezetés eltiltás hatálya alatt vétségével és jármű önkényes elvételével vádolja a férfit, s arra tett indítványt a vádiratban, hogy a verekedő utassal szemben szabjon ki végrehajtandó börtönbüntetést a bíróság, és rendelje el a korábbi felfüggesztett fogházbüntetés végrehajtását is. A verekedő sofőr letartóztatásban várja, hogy a Kiskunhalasi Járásbíróság döntsön az ügyében.

Eltiltás hatálya alatt vezetett az a férfi is, aki február 9-én elgázolt egy gyalogost az egyik kecskeméti kereszteződésben. A balesetben a gyalogosnak eltört a lábszára, az orra és testszerte további zúzódásos sérüléseket szenvedett.

Közúti baleset okozása [Btk. 235. § (1)]
Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget Okoz. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható azonban, ha a bűncselekmény halált, két évtől nyolc évig terjedő börtön vagy fegyház pedig akkor, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

A kecskeméti férfit még tavaly decemberében közúti közlekedési szabálysértés miatt a rendőrség három hónapra eltiltotta a gépjárművezetéstől. Ennek ellenére ült volánhoz február 9-én, kora délután. Kecskemét belvárosában közlekedett. Egy útkereszteződésben azonban balra kanyarodás közben nem adott elsőbbséget egy, az úttesten átkelő gyalogosnak és elütötte.

A gázolót a helyszínen elfogták. Az ügyészség eltiltás hatálya alatti járművezetés és közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé. A Kecskeméti Járásbíróság a váddal egyezően mondta ki bűnösnek a férfit és első fokon 60 nap elzárást szabott ki rá. A Btk. vonatkozó rendelkezéséből kiindulva az ítélet nem tekinthető túl szigorúnak.

F.Gy.A.