Börtönbe küldené az ügyészség Berki Krisztiánt

  • A celeb, reality-show szereplő influencer egy luxusautóval büntetőfékezett egy budapesti helyi járat előtt – a busz vezetője hiába fékezett, nem tudta elkerülni a karambolt.
  • Személyi sérülés nem történt, de a Berki által használt Bentleyben 14, a buszban két és félmilliós kár keletkezett.
  • Bár a személyi sérüléssel nem járó büntetőfékezéses ügyekben a bíróság nemigen szokta rács mögé küldeni a vétkeseket, a vádhatóság szerint itt ez lenne a helyes ítélet.

Letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség Berki Krisztiánra, emellett határozott időre eltiltaná a közügyek gyakorlásától és a gépjárművezetéstől is, amiért napra pontosan három évvel a vádemelés előtt Budapest III. kerületében, Óbudán, a Pünkösdfürdői utcában egy használatba kapott Bentley luxusautóval büntetőfékezéssel balesetet okozott.

Úgy tudjuk, az ügyészi indítvány szerint a vádhatóság abban az esetben is letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozná a bíróságnak, ha Berki az előkészítő tárgyaláson beismeri bűnösségét és lemondana a tárgyaláshoz való jogától.

Az eset 2018. március 17-én történt. A Fradi egykori labdarúgója, aki mostanság inkább már csak mint média celeb reality-show szereplő, influenszer ismert, egy kék busz mögött autózott akkor éppen, amikor az a következő megállójához közeledve lassított, de végül le- és felszállók hiányában nem állt meg.

Berki épp akkor próbálta meg a záróvonal és az előzni tilos tábla ellenére megelőzni, amikor a busz újra gyorsítani kezdett. A busz fedélzeti kameráján látszott, hogy már a busz mellé ért, ám az előzést nem tudta befejezni a szemből közeledők miatt. Kénytelen volt visszasorolni a busz mögé.

Állítólag ezen háborodott fel annyira, hogy miután kölcsönösen egymásra dudáltak a busz vezetőjével, az első adandó alkalommal megelőzte a járatot, és minden különösebb indok nélkül vészfékezett előtte.

A buszon több utas is tartózkodott. A felvételen az is látszott, hogy sokan épp csak az ülésükben tudtak maradni a sofőr erős fékezése miatt. Ez azonban nem mindenkinek sikerült. Volt, aki kirepült az üléséből, és olyan is, aki a kapaszkodórudak egyikének csapódott.

Személyi sérülés azonban nem történt.

Azonban Berki büntetőfékezése olyan jól sikerült, hogy a sofőr a vészfékezéssel sem tudta elkerülni az ütközést. A balesetben a buszban két és félmillió, Berki autójában 14 millió forint kár keletkezett.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a vádlott (ők a közleményben nem nevezték meg Berki Krisztiánt) cselekedete kimeríti a közúti veszélyeztetés bűntettét, emellett vádolható még jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével is. Ezért indítványozták, hogy a bíróság ítélje őt végrehajtandó börtönbüntetésre, továbbá indítványt tettek a közügyektől, valamint a járművezetéstől eltiltásra is.

Bár a napi sajtóban megjelent szakvélemények szerint Berki tettéért akár hat és fél év börtönt is kaphatna, aligha kell ettől tartania. A büntetőfékezésre visszavezethető balesetekben a bíróságok ennél jóval enyhébb büntetéseket szabnak ki. Még az a sofőr is csak 2 év és nyolc hónap börtönt kapott, akinek a büntetőfékezése miatt meghalt egy vétlen motoros, akinek csak annyi volt a bűne, hogy rosszkor volt rossz helyen. Az azóta elítélt sofőr egy tanulóvezetőt akart megleckéztetni, aki padlóig nyomta a féket, hogy ne rohanjon a kéretlen országúti igazságosztóba. Ekkor érte utol a két autót egy motoros. [Az esetről itt olvashatnak részleteket.]

Ugyanakkor az a sport audis, aki az M3 és az M0 sztrádák csomópontja közelében próbált meg büntetőfékezéssel és szalagkorlátnak szorítással megleckéztetni egy autós, amiért villogtatása ellenére százmétereken keresztül nem engedte maga elé, megúszta 325 ezer forint pénzbüntetéssel és egy évre elvették a jogosítványát. A személyi sérüléssel nem járó balesetek okozóival szemben inkább ez a jellemző ítélet. Pedig, mint korábban megírtuk, a törvény alapján akár annyit is kaphatnak, mint a gyilkosok!

Az ügyészek azonban úgy vélik, az eset összes körülményére tekintettel a konkrét ügyben a letöltendő szabadságvesztés büntetéssel érhetők el csak a büntetési célok. Azaz, Berkinek ülnie kell valamennyit annak érdekében, hogy többé ne kövessen el hasonló cselekményt (és más bűncselekményt se), és másoknak is jelezze az igazságszolgáltatás az ítéleten keresztül, hogy mire számítson az, aki másokat terrorizálni próbál az utakon.

F.Gy.A.