Elkapták mindkettőt!

  • Napokkal az után, hogy az elképesztő húzásaikról készült amatőr felvételek felkerültek a világhálóra a rendőrség azonosította és gyanúsítottként hallgatta ki a közúti banditákat
  • Egy Hyundai sofőrje a szembejövőket ijesztgette február 28-án. Két nappal később már nem volt jogosítványa
  • A dugót a Róbert Károly körúti járdán száguldva kikerülő autósnak közúti veszélyeztetésért kell felelnie és még egy 50 ezer forintos csekket is kapott, mivel áthajtott a piroson 

Bár a rendőrség korábban többször azt nyilatkozta, önmagában még nem elég az eljárás megindításához, ha valaki feltesz egy mégoly súlyos közlekedési szabályszegésről készült felvételt az internetre, tessék feljelentést tenni, anélkül nem nyomoznak, úgy tűnik azért ezt ők sem gondolták túlságosan komolyan. Számos esetről maga a rendőrség számol be a police.hu oldalon, amikor a közösségi média különböző platformjain megjelent felvételeknek hivatalos következményei lettek.

Olykor meglepően rövid időn belül.

A Budapesti Autósok Közössége oldalára feltöltött egyik felvételen egy Hyundai sofőrje szórakozott a szemből érkezőkkel. Olykor csak a kezével próbálta elérni őket, s ha sikerült még neki állt feljebb, máskor kivágott eléjük már-már megállásra kényszerítve az értetlen és döbbent autóstársait. Egy busszal is kakaskodott egy ideig.

A felvétel készítője így számolt be a történtekről a Budapesti Autósok Közösségének még aznap, kevéssel dél után elküldött levelében:

„Két órával ezelőtt a Budapest XVII. kerületben a Pesti út – Zrínyi utca kereszteződésben a Zrínyi utcából a piros lámpán áthajtva az előttem haladó autó elé kifordult a ………. forgalmi rendszámú ezüst színű Hyundai Accent, majd a Pesti úton haladva folyamatosan ijesztgette a szembe haladókat (köztük egy BKV buszt is) a sávjukba áthúzással. A videót ekkor indítottam be.

A Kisvárda utcánál áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és a szemből érkező autóval csak centiken múlott, hogy nem ütköztek frontálisan. A Tápióbicske utcába lefordulása előtt még egy szembejövő autót beijesztett, majd Tápióbicske – Agyagos utca kereszteződésénél a kéziféket berántva majdnem elsodorta az útpadkán közlekedőket. A felvételt elnézve nem lepődnénk meg, ha valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt vezetett volna a közveszélyes sofőr”.

A felvételt a kettővel mögötte haladó autó fedélzeti kamerája készítette. Miután feltöltötték a világhálóra rövid időn belül több mint 112 ezres nézettséget ért el a YouTube-on. A Hyundai sofőrjének pechére a rendőrök is látták a felvételt.

Az eset február 28-án történt, vasárnap. A rendőröknek két nap sem kellett, hogy azonosítsák a másokat láthatóan szórakozásból veszélyeztető sofőrt. Kedden közúti veszélyeztetés gyanúsítottjaként hallgatták ki és egy füst alatt azon nyomban el is vették a jogosítványát.

Arról a rendőrség nem adott tájékoztatást, hogy a történtek idején tudatmódosító szer hatása alatt állt, álhatott-e a sofőr. Azonban a büntetőeljárás keretében ezt is vizsgálhatják. Ha korábban fogyasztott drogot, az hetekig, egyes szerek esetében hónapokig kimutatható a szervezetéből.

Vannak persze kivételek, de egy próbát megérhet a hatóságoknak.

Azonosították azt a sofőrt is, aki még január 21-én délután a Róbert Károly körút XIII. kerületi szakaszán a járdánszáguldva kerülte ki a dugót. A Budapesti Autósok Közössége oldalára feltett felvétel tanúsága szerint a sofőr is érezhette, hogy amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia a járdát, még mielőtt balesetet okozna ott, ezért igencsak tempósan hajtott a kereszteződésig, ahol végül visszatért az úttestre.

A sofőrnek itt sem volt szerencséje. A dugóban araszolt ugyanis egy olyan autó is, aminek elől és hátul is volt fedélzeti kamerája, és azok rögzítették is a nem mindennapi manővert.

A rendőrök pedig azonosították az önjelölt akcióhőst és eljárást indítottak ellene. Egyfelől a közlekedés biztonságának veszélyeztetéséért szabálysértéséi eljárás indult ellene, másfelől pedig közigazgatási eljárás keretében kapott egy 50 ezer forintos csekket is, mivel még akkor is piros volt a lámpa, ami mögött a dugó kialakult, amikor a járdáról le, a kereszteződésen pedig áthajtott. A piroson áthajtásnak pedig fix a tarifája: bármilyen közlekedési módon hajt is át rajta valaki (autóval, motorral, kerékpárral vagy akár gyalogosan is) 50 ezer forint az ára. Persze csak akkor, ha rajtakapja a rendőr vagy valaki rögzíti a szabályszegést és eljuttatja a felvételt a rendőrségnek.

Nem tudni hány autóban működik ma már fedélzeti kamera. Sokan már csak azért is beszerelnek legalább egyet az autójukba, hogy ha balesetet szenvednének, legyen bizonyíték arra, mi történt. Nyilván elsősorban azt szeretnék bizonyítani, hogy nem az ő hibájukból történt, ami történt, de a kamerák olykor mást is látnak.

Nem véletlen írtunk nemrég, hogy Csak óvatosan az autókba szerelt kamerákkal! A felvétel ugyanis nemcsak a gazdája igazát támaszthatja alá, és még csak nem is arra lehet jó, hogy – mint a fenti két eset is mutatja – az autósok besegíthessenek a rendőröknek közlekedésre veszélyes sofőröket kivonni a forgalomból. A kamera szakértő kezekben azt is elárulja, ha a gazdája a megengedettnél gyorsabban hajtott vagy ha olyan manővereket végzett, amikkel esetleg tudtán kívül maga is szerepet játszott a balesetben.

Mindezek ellenére az autókba telepített fedélzeti kamerák egyre több közúti garázdát juttatnak rendőrkézre. És ha ezzel csak egy kicsit is hozzájárulnak a közlekedésbiztonság javulásához, mindannyiunk biztonságához, hát csak rögzítsék a szabályszegéseket.

F. Gy. A.