Ennél szigorúbb ítélet nem születhetett

  • A fiatalkorú elkövetőkre törvényesen kiszabható maximális börtönbüntetésre ítélte a bíróság a tavaly novemberi két emberéletet követelő baleset okozóját.
  • Az ügyészi indítvánnyal megegyezően a fiatalkorú ámokfutó hét és fél év börtönt kapott, tíz-tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és a vezetéstől is.
  • Már a Salgótarjáni Járásbíróság előkészítő ülésén megszületett a jogerős ítélet, mivel a döntés ellen sem a vádlott, sem a törvényes képviselője, sem a védője nem fellebbezett.

Fotó: police.hu

Halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, valamint jármű önkényes elvételének bűntettében jogerősen bűnösnek mondta ki a Salgótarjáni Járásbíróság azt a karmancspusztai illetőségű fiatalembert, aki tavaly novemberben Karancslapújtőn elkötött egy utcán parkoló autót, majd azzal röviddel ezután két idős ember halálát eredményező közlekedési balesetet okozott.

A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyben hétfőn tartott előkészítő ülést, ahol a vádlott tejes körű beismerő vallomást tett, ezért a bíróság döntést is hozott. Eszerint a bódult állapotban lopott autóval két szabályosan közlekedő idős ember halálát eredményező balesetet okozó fiatalembert, aki tettének elkövetésekor még csak 17 éves volt, halmazati büntetésül hét év hat hónap börtönbüntetésre, tíz év közügyektől eltiltásra, valamint tíz év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, és kötelezte a 911.253 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Ez azt jelenti, hogy a bíróság nemcsak, hogy az ügyészi indítvánnyal egyezően mondta ki bűnösnek a vádlottat, hanem azt is, hogy a lehető legszigorúbb büntetést szabta ki rá. A fiatalkorúakra vonatkozó szabályok értelmében ugyanis a felsorolt bűncselekményekért a vádlott legfeljebb hét és fél évre volt ítélhető, többre nem.

Nem volt meglepő, hogy az ítéletet az ügyész tudomásul vette az ítéletet. Annál inkább az, hogy az ítélet ellen sem a vádlott, sem az ő törvényes képviselője, sem az védője nem jelentett be fellebbezést. Fellebbezés hiányában az ítélet már az előkészítő ülésen jogerőre emelkedett.

Fotó: police.hu

Miként arról korábban lapunk is beszámolt, 2020 november 17-én az akkor 17 éves fiatalember elkötött egy autót egy karancslapujtői ház elől. Pszichoaktív anyagoktól és nyugtatótól bódult állapotban ült az lopott autó volánja mögé, majd nagy sebességgel elhajtott vele Salgótarján irányába.

Ma sem tudni, hogy a lopás helyszínétől akart minél gyorsabban minél távolabbra kerülni, vagy a drogok hatására kezdett ámokfutásba az amúgy jogosítvánnyal nem rendelkező fiatalember. Amit azonban biztosan lehet tudni, hogy kevéssel azután, délelőtt fél kilenckor a 21-es úton egy balra ívelő kanyarban a megengedettet meghaladó, és a bíróság szerint az út vonalvezetéséhez, valamint az útburkolat csúszós állapotához képest is eltúlzott sebességgel hajtott, amikor átsodródott a szembejövők sávjába, ahol frontálisan összeütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsival.

A balesetben a vétlen autó utasai, egy idős házaspár, a helyszínen életüket vesztették.

Később kiderült, a fiatalembernek nemcsak jogosítványa nem volt, hanem körözték is. A  Budapest Környéki Törvényszék adott ki ellene elfogató parancsot, amiért „kivonta magát a javítóintézeti nevelés hatálya alól”. Azaz megszökött a javítónevelő intézetből

F.Gy.A.