Felfüggesztett fogház egy emberéletért?

  • 50 helyett közel 90-nel hajtott lakott területen belül és elvesztette uralmát a kocsija felett.
  • Az autó egy megfékezhetetlen biliárdgolyóként söpörte el a járdán gyalogló két férfit.
  • A gázoló elismerte a bűnösségét, lemondott a tárgyalásról, és még az ítéletet is elfogadta.
  • Az ügyészség szerint azonban két év felfüggesztett fogház túl kevés egy emberéletért!

Két év fogházbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt az orgoványi nőt, aki még 2018. júniusában elgázolt két gyalogost a járdán. Egyikük, egy 60 éves férfi röviddel kórházba szállítása után életét vesztette. Társa súlyos sérüléseket szenvedett.

A nőnek azonban egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, a bíróság ugyanis az ítélet végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette – írta a bíróság szóvivőjére hivatkozva a kreszvaltozas.hu.

Korábban a Közlekedésbiztonság is beszámolt az esetről. Az akkor 43 éves helybéli nő 2018. június 11-én hajnalban a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel, 50 kilométer/óra helyett 88-92-es tempóval hajtott Orgovány belterületén. A korai időpontban még gyér volt a forgalom, a reggeli szürkületben jó látási viszonyok közepette, száraz úton autózhattak az arra járók. Mindebből ara a következtetésre jutott a nyomozóhatóság, majd később az ügyészség és a bíróság is, hogy a balesetet kizárólag a nő gyorshajtása miatt történhetett.

Az asszony – az ügyben lefolytatott vizsgálat szerint – egy balkanyarból kihajtva elvesztette uralmát a túl nagy sebességgel haladó járműve felett. Képtelen volt az úttesten tartani az autóját, ami előbb a jobboldali útpadkára sodródott, majd amikor a nő megpróbálta visszakormányozni a járművet az útra, a kocsi keresztbe átvágott az úton és az ott lévő ház kerítésének csapódva sodródott   még métereket tovább.

A vizsgálatok szerint 50 kilométer/óra körüli sebességgel sodródott  a kerítéssel párhuzamosan a járdán, amikor az ott gyalogló két férfit elgázolta. Az egyikük 20, a másik 60 éves volt.

Az idősebbik férfit a kocsi a kerítésének préselte, amivel olyan súlyos sérüléseket okozott neki, hogy a kórházba szállítása után elhunyt. A másikat egy virágágyásnak vágta az akkor még mindig irányíthatatlan autó. Ő súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélte a balesetet.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásáért emelt vádat a nő ellen még tavaly szeptemberben és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

A bíróság tájékoztatása szerint az orgoványi nő az előkészítő ülésen a kecskeméti Járásbíróság előtt a bűnösségét elismerte, a tárgyalásról lemondott.

Az ítéletet – azaz a két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett fogházbüntetést – ő és a védője is tudomásul vette. Az ügyész azonban három nap gondolkodási időt kért, de még az ítélet kihirdetésének napján, postafordultával súlyosításért fellebbezést jelentett be az ítélet ellen.

Kevés a két év felfüggesztett fogházbüntetés annak, aki lakott területen, a megengedett maximális sebesség közel kétszeresével hajtott és halálra gázolt egy embert, egy másiknak pedig súlyos sérüléseket okozott.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hivatalos tájékoztatása szerint a vádhatóság ragaszkodna a vádiratban tett indítványához: végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kéri a másodfokú bíróságtól és hosszabb időre szóló gépjárművezetéstől eltiltás kiszabását is indítványozta.

Az ítélet így nem jogerős.

F.Gy.A.