Félreérthetetlen figyelmeztetést küldött az ORFK!

  • Német rendőri tapasztalatok: a bódult sofőrök több szert is fogyasztanak és még rá is isznak.
  • A közlekedésbiztonsági szakemberek aggódva figyelik a német marihuána törvény hatását.
  • Biztos nem sérül meg egy drogos sofőr autójában, ha nem ül be mellé, akkor se, ha a barátja!

Forrás: 123rf.com

„Rendkívül nehéz, de nem lehetetlen”, summázta a közlekedésrendészet illetékese, hogy milyen kihívás elé állítják a különböző kábítószerek a közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket végző rendőröket a különböző kábítószerek. Az alkohollal ellentétben a drogfogyasztást ugyanis nem lehet a sofőr lehelete alapján vélelmezni, majd a vélelmet egy légalkohol-szondával megerősíteni vagy megdönteni.

Vér- és/vagy vizeletvizsgálat nélkül gyakorlatilag lehetetlen megállapítani mi okozza a sofőrön észlelt bódultságot. Már, ha vannak egyáltalán észlelhető jelei a bódultságnak. Sok drog ugyanis épp ellenkező hatást vált ki: hiperaktívvá teszi a fogyasztót, eufórikus állapotba hozza. S mivel a fogyasztók egy része ma már egyszerre több, egymással gyakran ellentétes hatású szert is fogyaszt, extasyt és marihuánát, olykor ezek szintetikus változatait, még nehezebb kiszűrni azokat, akik tiltott szerek hatása alatt vezetnek.

„Bűncselekményt követ el, aki bódult állapotban vezet gépjárművet.”

Rendőrségi vezetők arra is felhívták azonban a figyelmet, hogy folyamatosan képzik a közterületeken szolgáló rendőröket, felkészítik őket azoknak az apróbb jeleknek a felismerésére, amelyek drogfogyasztásra utalhatnak. Ezek között vannak bárki számára érzékelhető fiziológiai jelek, de utalhat rá az ellenőrzött személy viselkedése, válaszai és reakciói a rendőr kérdéseire. Ha az ismert jelekből több is mutatkozik az ellenőrzés alá vont sofőrön, a rendőrök mintát kérhetnek tőle drogteszthez.

Az ORFk nemrég a kreszvaltozas.hu oldalon figyelmeztette az „érintetteket”, hogy a nehézségek ellenére megvannak az eszközeik és módszereik a tiltott szer hatása alatt vezetők kiszűrésére. A kérdés részben annak kapcsán vált aktuálissá ismét, hogy hamarosan kezdődik a vakáció, a fesztiválok és más, a drogkereskedőket is vonzó rendezvények időszaka. Másrészt pedig azért, mert Németország április elsejével legalizálta a marihuána fogyasztást a 18 éven felüliek számára, és sok magyar utazik, dolgozik alkalomszerűen vagy folyamatosan is akár Németországban.

Forrás: 123rf.com

A német marihuána törvény nyilvánosan 25 grammnyi marihuána birtoklását, illetve három tő indiai vadkender termesztését teszi lehetővé. Tervezték a holland Coffee shopok mintájára marihuána eladására szakosodott boltok nyitását is, ezt azonban az Európai Bizottsággal történt egyeztetés után végül elvetették.

A marihuána legalizálása Németországban sem aratott osztatlan sikert, azon kívül pedig heves indulatokat váltott ki. Több szervezet is elfogadhatatlannak tartotta azt a német érvet, miszerint már most, a tiltás alatt is több millióan füveznek az országban. A németek harmada legalább egyszer kipróbálta már a marihuánát, a 12-17 évesek közül pedig közel minden tizedik.

Mint azt a Közlekedésbiztonság is megírta, döbbenetet és aggodalmat váltott ki az ETSC német tagszervezetében, a Német Közlekedésbiztonsági Tanácsban (DVR), hogy Bundestag nagy többséggel elfogadta a Kannabisz-törvényt. Manfred Wirsch, a DVR elnöke még a törvény hatályba lépése előtt kemény hangú levélben hívta fel a digitális és közlekedési miniszter figyelmét: a törvény súlyos problémákat okozhat a német utakon, mivel semmiféle korlátozást nem tartalmaz a sofőrök vezetés előtti, alatti marihuána-fogyasztására.

Az ORFK figyelmeztető üzenete a Németországba utazóknak

A magyar hatóságok szintén még a német törvény hatályba lépése előtt figyelmeztettek: Magyarországon nulla tolerancia van érvényben a drogokra. Mennyiségtől függően szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az is, aki csak birtokolja a szert, és az is, aki például valamilyen szer hatása alatt gépjárművet vezet.

A bódító hatású szereknél azonban a törvény különbséget tesz a fogyasztó tettének büntetőjogi megítélésekor aszerint, hogy a vezetés idején vagy a baleset bekövetkeztekor, a szer hatása alatt állt-e vagy sem! Az alkoholtól különböző bódító szerek hatása jelentős eltérést mutat. A marihuána például bágyadttá, felelőtlenné, nemtörődömmé teszi a fogyasztók többségét, az extasy vagy a kokain ezzel szemben felpörgeti, akár kifejezetten agresszívvé is teheti őket.

Ugyanakkor az utóbbi két évtizedben rohamosan terjedő és gyorsan változó szintetikus drogokról gyakran még a gyártóik sem tudják megmondani pontosan milyen hatással lesznek a fogyasztókra.

Ellentétben az alkohollal, ahol általában legalább az elfogyasztott italra jellemző szagot megérezheti a rendőr, és ezek után vannak eszközei, amelyekkel a helyszínen tesztelheti a gyanúsan viselkedőket, a drogoknál alig vannak támpontjai.

Ha ránézésre gyanús, jön a teszt, majd a laborvizsgálat

Az apátia vagy a szem vörössége (főleg a kettő együtt), a szemek és a nyálkahártyák kiszáradása azonban marihuána fogyasztásra utal. Ahogy az erős izzadás, a hiperaktivitás utalhat kokainra, vagy valamilyen felpörgető hatású szintetikus drogra is.

Az Európai Unióban a gyorshajtás után az ittas vezetés követeli a legtöbb emberéletet az utakon. Ezért is tiltakoztak az ottani közlekedésbiztonsági szakértők, a rendőrök, és a fű legalizálása hatásának egészségügyi kockázatai miatt aggódó orvosok is a kannabisz törvény ellen.

A német rendőri tapasztalatok szerint ugyanis ritka az olyan eset, amikor a tetten ért sofőr csak egyfajta anyagot fogyasztott. Jellemző a kábítószerek keverése, a levett vérmintákban gyakran találnak THC-t, amfetaminnal vagy alkohollal kombinálva, ami jelentősen növeli a tüneteket és ezáltal a balesetek kockázatát.

Ne üljön barátja autójába, ha tudja, hogy drogozott!

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság folyamatosan figyelmezteti a közlekedőket: akkor tudják a legbiztosabban elkerülni, hogy egy bedrogozott sofőr autójában balesetet szenvedjenek, ha nem ülnek be mellé az autóba!

Bár azt a rendőrök és az orvosok sem vitatják, hogy a bódító szerek hatása alatt álló sofőröket szinte lehetetlen lebeszélni arról, hogy vezessenek, érdemes megpróbálni. Ha sikerül, meglehet, megmentik az életét, vagy másokét, akikkel karambolozott volna, vagy akiket elgázolhatott volna bódultságában.

S amit a német törvénymódosítás fényében nemcsak az autósoknak kell tudniuk! A drogok az alkohollal ellentétben viszonylag hosszú ideig kimutathatók a szervezetben, akkor is, ha a hatásuk már nem érvényesül. És akinek a véréből, vizeletéből kimutatható valamelyik drog hatóanyaga, nem védekezhet azzal, hogy „Németországban szívtam el egy füves cigit, és ott ez legális!”

Ha nem ő vezetett, vagy ha ő vezetett, de már nem volt a szer hatása alatt, kábítószer birtoklásáért akkor is eljárást indítanak ellene. A német törvény Németországban érvényes, Magyarországon nem.

F.Gy.A.