Fogyókúra a közlekedésbiztonságért

  • Évente egy centit vastagodnak az autók, és ez már a közlekedésbiztonságot is veszélyezteti.
  • Ami az egyik sofőrnek a biztonságot jelenti, az a többieknek a súlyosabb sérülés kockázatát.
  • Több méter, nagy holttér – gyalogosokat, kerékpárosokat veszélyeztetnek a hatalmas SUV-k.

Évente átlagosan egy centivel nő a gépjárművek „derékbősége”, miközben egyre nő a nagy és egyre nagyobb méretű autók iránti kereslet. Korábban lapunk is írt arról, hogy Párizsban már a parkoló autók 15%-át a SUV-k teszik ki, amelyek száma az elmúlt négy évben 60%-kal emelkedett. Párizsban ezért januártól új parkolási rendet vezettek be.

Magasabb összegű parkolási díjat kell fizetniük az átlagosnál nagyobb, nehezebb és szélesebb autók után a francia fővárosban. Az átlagosnál szerkezetükből adódóan nehezebb elektromos autók és a nagycsaládosok által használt SUV-kra és pick-upokra azonban nem vonatkoznak az új szabályok.

„Az óriás SUV-k birtoklása nem más, mint önhittség?” című írásunkat itt található.

Ma még nehéz megjósolni milyen hatással lesz az intézkedés a francia főváros és a példáját követő települések közlekedésére. A több millió autós érdekképviseletét ellátó d’Automobilites szervezet kevéssel a párizsi döntés után már arra figyelmeztetett: a SUV-k népszerűsége azért emelkedik és a méretük is azért nő folyamatosan, mert így a nagycsaládosok is használhatják őket.

Költői túlzás persze azt állítani, hogy az óriás SUV-k birtoklása nem más, mint önhittség, még ha a nagy autók használóit kritizálók így is vélekednek. De akár azt is mondhatnánk, hogy az irigység beszél a SUV és pick-up használók kritikusaiból.

Van, amikor lényeges a méret!

Egy nagy autó (azaz a nagyobb kaszni) ugyanis nagyobb védelmet jelent baleset esetén a bennülők számára, de balesetmentes közlekedés esetén is komfortosabban érzik magukat a benne ülők. Még ha vannak is, akik magamutogatásból vásárolnak óriás SUV-t, noha városon kívül alig-alig használják azt, a gigantikus SUV-k biztonságossága vitathatatlan.

Nem emiatt kell megálljt parancsolni a személygépkocsik, különösen a SUV-k és pick-upok hízásának, szélességük évenkénti egy centis növekedésének!

Az egyre nagyobb, szélesebb és magasabb városi terepjárók és haszongépjárművekként is használt pick-upok számának gyors ütemű növekedése egyre nagyobb veszélyt jelent a közlekedésbiztonságra. Emiatt kell korlátozni a méretüket, amíg nem késő, a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakértők szerint.

Emellett olyan anomáliákat is okoznak a parkolásban, amiket hosszú távon egyre kevésbé lehet majd díjemeléssel feloldani.

Kezdjük rögtön a parkolással!

Az Európai Unióban egy, még a ’90-es évek közepén elfogadott norma szerint 255 centiméter lehet az autók maximális szélessége. Szögezzük le a rend kedvéért, hogy ezt a szabályt a standard buszokra és tehergépjárművekre dolgozták ki.

A parkolóhelyek minimális szélességét mindeközben 180 centiméterben határozták meg. Ennél azért mindenhol szélesebb várakozóhelyeket alakítanak ki. Nálunk hosszú ideig két méter szélesek voltak a parkolóhelyek, ma már legalább 230 centiseknek kell lenniük. Azonban sokszor ez is kevés.

A BMW X5, X6 200,4 centiméter, az XM 200,5, de még az X7-es is két méter széles. A Mercedes GLS 195,6, az Audi Q8-asa 199,5, de például a magyar utakon is gyakran feltűnő amerikai Dodge RAM 208,5 méter széles. Nem sok hely marad a ki- és beszállásra még a 230 centis vagy annál kicsit nagyobb parkolóhelyen sem.

A városi forgalomban rendszeresen közlekedők pontosan tudják, hogy kevés autós ügyel arra, hogy a kijelölt várakozóhely közepére álljon be. Elég egy – „Jól van ez így, be lehet állni mellém…” szemléletű autós és máris eggyel kevesebb autónak jut hely ugyanazon a felületen. És általában egy utcában vagy parkolóban nemcsak egy sofőr nem törődik azzal, hogy másoknak is jusson hely.

Amennyiben nem korlátozzák az autók hízását, a helyzet csak tovább romlik majd az elkövetkező években. Az EU-ban 2023 első félévében újonnan regisztrált autók 3%-a szélesebb volt, mint 192 centiméter. Ha marad az autók szélességnövekedésének jelenlegi tendenciája, változatlan autószám mellett is folyamatosan fogyni fog a parkolásra használható közterület.

Harmadával több halálos gázolás

Sokkal nagyobb problémát okoz azonban, mint a parkolóhelyek számának csökkenése, az egyre szélesebb terepjárók által jelentett közlekedésbiztonsági kockázat. A megnövelt szélességhez ugyanis nagyobb magasság társul. Ha a járművek orr részét 10 cm-rel megemelik, azzal 30%-kal nő a halálos balesetek kockázata gyalogosgázolás vagy kerékpárosokkal való ütközés esetén.

Miközben nő az igény arra, hogy az új autókat – de ne csak azokat – lássák el olyan, a gyalogosok védelmét szolgáló eszközökkel, mint a külső légzsák, vagy a „puhább” motorháztető, hogy gázolás esetén a védtelen közlekedők ne az autó alá kerüljenek, ahol minimális a túlélési esélyük, hanem a gyalogosbarát motorháztetőre, ahol lényegesen nagyobb, és külső légzsákkal az ott szerezhető sérülések kockázata még tovább mérsékelhető.

A nagy tömegű, az átlagosnál szélesebb és magasabb gépjárművek autó-autóütközéskor is veszélyesebbek a standard személygépkocsikhoz képest. Karambol esetén fele akkora az esélye annak, hogy a nagyobb tömegű autóban utazók halálos sérülést szenvedjenek, mint a könnyebb autót használóknál. Utóbbiak esetében egyes kutatások szerint akár 80 százalékkal is nőhet a tragikus végkimenetel esélye.

És ugyanez elmondható a súlyos sérüléses balesetek bekövetkezésének a valószínűségéről is!

Nagy autó, ha nagy egóval  társul

Bár a témában készült legtöbb európai felmérés szerint kevesebben sérülnek meg a balesetekben a SUV-k és pick-upok utasai közül, mint a velük ütköző más típusú járművekben utazók közül, ennek ára van. Nem reprezentatív felmérések szerint épp a SUV-k és pick-upok nyújtotta biztonság miatt merik az átlagnál jobban feszegetni autójuk és saját képességeik határait.

Akik eleve azért vásárolnak óriás SUV-t vagy pick-upot, hogy hivalkodhassanak vele, sokkal nagyobb veszélyt jelentenek ezeknek a volánja mögött, mint bármely más típust vezetve. Mivel a SUV vagy a pick-up volánja mögött nagyobb biztonságban vannak, és ott ezt érzik is, még vakmerőbbekké válhatnak, és emiatt esetleg még kevésbé ügyelnek másokra.

AZ Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) és a Transport & Environment (T&E) környezetvédelmi szervezet ezért szorgalmazza a gépjárművek méretére vonatkozó hatályos szabályozás felülvizsgálatát. Álláspontjuk szerint jogi eszközökkel kell megálljt parancsolni az autók méretének folyamatos növekedésének.

Holttér, de holtak nélkül

Van még egy szempont, amit a döntéshozóknak a fentiekkel összefüggésben majd mérlegelniük kell. Nevezetesen, hogy nagyobb gépjárművekhez nagyobb holttér tartozik. Nem állnak rendelkezésünkre megbízható adatok arról, hány gyalogos-kerékpáros baleset történt amiatt, hogy a védtelen közlekedők a gépjárművek – elsősorban buszok és nehéz-tehergépjárművek – holtterében tartózkodtak, amikor azok kanyarodtak, sávot váltottak. A sofőr nem látta, nem is láthatta ott őket. A következmények az esetek nem kis hányadában a gyalogos, kerékpáros halála, súlyos sérülése.

Különösen az okozhat gondot a SUV- és pick-upok esetében, hogy azokat a többi közlekedő a tapasztalatok szerint a többi személygépkocsival egyenrangúan kezeli. Még az autót is vezető gyalogosok, kerékpárosok sem gondolnak bele abba, hogy a nagyobb méretükhöz nagyobb holttér társul.

Nem mellesleg az autók folyamatos hízása miatt a kerékpárosok számára is kevesebb hely marad az utakon. Az elmúlt 30 évben átlagosan fél méterrel lettek hosszabbak és 20 centivel szélesebben a gépjárművek. Azonban az idősebb sofőrök még ma is úgy kezdenek előzni egy kerékpárost, mintha a régi (keskenyebb) Skodájukban vagy Trabantjukban ülnének. Ez nem mentség az előírt (ajánlott) oldaltávolság be nem tartására, de szakértők szerint oka lehet annak, hogy sok autós veszélyesen közel halad el a kerékpárosok, gyakran még a motorosok mellett is.

F.Gy.A.