Így tetszenek közlekedni gyalogosan és két keréken!

  • Itt van a népszerű rendőrségi sorozat újabb epizódja, melyben senki nem örül annak, hogy szerepet kapott a filmben.
  • Most a gyalogosokról és a kerékpárosokról készített Pofátlan(TAN)ító videó-összeállítást a rendőrség.
  • Évente 2500 gyalogost gázolnak el az utakon, ezret a gyalogátkelőhelyeken és egyre több azoknak a száma, akik maguk okozták saját halálukat.

Közzétett az ORFK egy összeállítást a május 11-13. között tartott Zebra-terv elnevezésű baleset-megelőzési akció alatt készült videókból. A pofátlan és a különböző szabálysértéseket elkövető autósokról készült Pofátlan(TAN)ító videók mintájára, a kerékpárosok és gyalogosok legjellemzőbb  szabálytalanságait mutatták be az összeállítás első részében. Ezek szerint lesz folytatás is.

Sokkolták a gyalogosokat a testkamerás rendőrök” írtuk május közepén, amikor az akció első eredményeiről számoltunk be. Akkor megírtuk, három nap alatt a testkamerával felszerelt civilruhás rendőrök és az utakon már másfél éve futó civilnek látszó, ám mindenféle rendőrségi mérő- és eseményrögzítő berendezéssel felszerelt rendőrkocsikban ülő kollégáik 3300 autóssal és gyalogossal (a zebrán a biciklijén ülve átkerekező kerékpárossal) szemben intézkedtek.

A Zebra-terv akció az idén gyökeresen különbözött a korábbiaktól. Az elmúlt években országszerte több akciót tartottak a megyei rendőr-főkapitányságok ezen a néven, azonban most először fordult elő, hogy egy országos akcióban nemcsak figyelmeztették, óvatosságra intették, felvilágosították a gyalogosokat, hanem figyelmeztették és meg is bírságolták őket, ha az indokolt volt. (Bár az esetek többségében arra hivatkozva, hogy ez a fajta rendőri fellépés – mármint, hogy nekik is be kell tartani a közlekedési szabályokat, ők sem sérthetnek szabályt következmények nélkül – még szokatlan a gyalogosok számára, az esetek többségében még a mostani akcióban is csak figyelmeztették őket.)

Magyarországon évente mintegy két és félezer gyalogosgázolás történik, ezekből közel ezer a kijelölt gyalogátkelőhelyeken. Évente megközelítőleg 150-en vesztik életüket gyalogosként az utakon. Ez már önmagában is indokolta volna, hogy a rendőrség fordítson még nagyobb figyelmet a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságára.

Azonban az utóbbi időben számos térfigyelő kamerával vagy éppen autók fedélzeti kamerájával készült felvétel bizonyítja, hogy nem minden gázolásáért az autósok a felelősek. 600 felett van az olyan személyi sérüléssel végződő vagy halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma, amikor a gyalogos okozta magának a bajt.

Gyalogosok esetén (azaz általuk okozott baleseteknél) a legfőbb baleseti ok a figyelmetlenség. Körültekintés nélkül lépnek le az úttestre, mert közben a mobiljukkal babrálnak vagy csak zombik módjára mennek előre, mert hangos zenét hallgatnak. Nem csak a fiatalokra jellemző az ilyesmi. Ahogy az sem, hogy sokan meg sem győződnek arról, hogy megadták-e nekik az elsőbbséget, egyáltalán elsőbbségük van-e ott, ahol át akarnak kelni az úttesten.

A második leggyakoribb baleseti ok a tiloson áthaladás; befutott a villamos a megállóba, sietni kell, nem számít, hogy még piros (értelemszerűen az autósoknak pedig zöld) a lámpa.

A harmadik leggyakoribb gyalogos hiba, szabálytalanság, hogy tiltott helyen próbálnak meg átkelni az úton, ami nem mindig és nem mindenkinek sikerül. E sorok írója látott már nem is egy idős embert, aki délidőben akart átkelni a kétszer háromsávos Váci úton úgynevezett banyatankot húzva maga mögött, miközben ott az akadálymentesített aluljáró az út mindkét oldalán. Pedig ott még az e-rolleres fiatalok és a kerékpáros futárok is kétszer meggondolják, hogy lerövidítik-e a felszínen az utat, vagy mennek inkább mégis az aluljárón keresztül.

Túlságosan sok balesetért voltak már felelősek a gyalogosok ahhoz, hogy a rendőrség válasz nélkül hagyja a jelenséget. Az akció után azt ígérték, nem ez volt az utolsó eset, amikor jól szituált hölgyekről és urakról egyszer csak kiderül, hogy valójában rendőrök, testkamerájuk is van, amivel rögzítették, hogy a döbbent/felháborodott/meglepett gyalogos előzőleg átsétált a piroson, nem szállt le a bringájáról, úgy hajtott át a kijelölt átkelőhelyen és a többi.

Persze a Zebra-terv nem azt jelenti, hogy a jövőben az autósoknak kevésbé kell tartaniuk az ellenőrzésektől a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékén. Épp ellenkezőleg. Továbbra is ellenőrzik őket is. Nem változott az a KRESZ szabály, miszerint a kijelölt átkelőhelyen a gyalogosoknak van elsőbbségük, hogy azt kellő óvatossággal kell megközelíteni, ahogy az sem, hogy a gyalogosoknak  is kellő körültekintéssel kell az útestre lépniük, előtte pedig több mint ajánlatos körülnézni. Még akkor is, ha esetleg már a lámpa nekik zöldet mutat– teszem hozzá. Sokan nyugszanak a temetőkben, akiknek elsőbbségük volt, akiknek igazuk volt, akiket azért gázoltak halálra, mert a sofőr azt hitte, még el tud menni előttük, de tévedett.

F.Gy.A.