Ittak, vezettek, pedig még jogosítványuk sem volt

  • Gyorsított eljárásban kilenc embert állított bíróság elé a Kiskőrösi Járási Ügyészség.
  • Egy kábeltolvaj kivételével valamennyien közlekedési bűncselekményeket követtek el.
  • Csak hat sofőrtől vették el a rendőrök a jogosítványát – a többieknek nem is volt.

Ittas járművezetés, eltiltás hatálya alatti járművezetés, egyedi azonosító jel meghamisítása és lopás vétsége miatt kilenc embert állított bíróság elé gyorsított eljárásban múlt pénteken a Kiskőrösi Járási Ügyészség – derül ki a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleményéből. Közülük heten Kiskőrösön vagy a környező települések valamelyikén ittasan vezettek, amikor elkapták őket.

Volt azonban olyan vádlott is, aki nemcsak ittas volt, korábban már jogerősen eltiltották a gépjárművezetéstől, ő ennek ellenére a volán mögé ült. És persze annak ellenére is, hogy idén május 14-én hatályba lépett az a Btk. módosítás, miszerint bűncselekményt követ el, aki annak ellenére vezet gépjárművet, hogy korábban a rendőrség vagy a bíróság eltiltotta a gépjárművezetéstől. [A témáról szóló korábbi írásaink ittitt és itt érhetők el.]

„A pénteken gyorsított eljárásban bíróság elé állított vádlottak közül heten 2021 májusában és júniusában ittasan vagy járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezettek személyautót vagy tehergépkocsit Kiskőrös és a környező települések utcáin. Az ittas vezetésen tetten ért vádlottak közül ketten nem rendelkeztek érvényes vezetői engedéllyel. A többiektől a kiskőrösi rendőrök a helyszínen elvették a jogosítványukat” – közölte az ügyészség.

Egy vádlott egy transzformátorállomás mérőóra-szekrényéből kábelt lopott, egy pedig egy teherautó rendszámát szerelte fel a forgalomból korábban már kivont személygépkocsijára és úgy autózott vele, amikor a rendőrök elkapták.

A Kiskőrösi Járásbíróság valamennyi vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően bűnösnek  mondta ki, és velük szemben különböző időtartamú és összegű, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, közérdekű munka, valamint pénzbüntetést szabott ki. Emellett hét vádlottat fél és két év közötti időtartamokra  a járművezetéstől is eltiltotta.

Az ítélet minden vádlott esetében azonnal jogerős lett.

F.Gy.A.