Ivott és hazudott

  • Lesodródott az autójával a józan sofőr, ezért a részeg tulajdonos vette át tőle a volánt.
  • Előbb azt mondták, csak ketten ültek az autóba, majd azt, hogy az elhunyt vezette azt.
  • Segítségnyújtás elmulasztásáért bárki bíróság elé állítható, aki ott volt, de nem segített.

Halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és két rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével, valamint kábítószer birtoklásának vétségével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a férfit, aki idén február 5-én éjjel lesodródott az úttestről a kocsijával, ami ezek után egy fának csapódott. Ennek hatására egyik utasa, egy 25 éves fiatalember kirepült az autóból és a helyszínen meghalt.

A nem mindennapi történet előzménye, hogy a vádlott 2021. október 6-án Demecserben figyelmetlensége miatt szintén balesetet okozott, majd anélkül hagyta el a helyszínt, hogy a másik gépkocsi sérült vezetőjének segítséget nyújtott volna. Ezek után nem meglepő, hogy 2022. február 5-én, amikor két barátjával szórakozni indult Tiszavasváriba, már nem volt jogosítványa.

Amikor elindultak még nem is ő vezette a saját autóját, hanem a későbbi áldozat, a 25 éves fiatalember. Ő és fiatalkorú cimborája ittak, a 25 éves sofőr nem.

Éjjel egy órakor indultak hazafelé a 36-os úton. Még akkor is a sértett vezetett, azonban Nagycserkesz közelében lesodródott az útról. Ekkor a vádlott, aki a gépkocsi tulajdonosa is volt, átvette a volán. Ittassága ellenére legalább 100 km/h sebességgel hajtott Nagycserkeszen keresztül Bujra a megengedett 70 km/h helyett, amikor bekövetkezett a tragédia.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a sofőr ittassága, az autó eltúlzott sebessége és a nedves út együtt vezetett oda, hogy a vádlott elvesztette uralmát a járműve felett. Lesodródott az útról, majd egy fának csapódott.

Sem a vádlott, sem két utasa nem használta a biztonsági övet. Azonban a véletlenek szerencsétlen összjátékának is következtében a 25 éves fiatalember, aki szerencsétlen kisodródásáig az autót vezette és aki egyedüliként nem volt ittas a járműben, ráadásul jogosítványa is csak neki volt, kirepült az autóból és a helyszínen életét vesztette. Az autó tulajdonosa és 17 éves barátja könnyebb sérülésekkel megúszták a balesetet.

Ők ketten épp csak kikászálódtak a rommá tört autóból, amikor megállt mellettük egy épp arra járó autós és érdeklődött a baleset körülményeiről, hogy vannak-e esetleg további sérültek és hogy segíthet-e bármiben is. Azok ketten nemleges választ adtak, és azt állították, hogy csak ők utaztak az autóban, így értelemszerűen nincs, nem is lehet más sérült. Köszönik, boldogulnak egyedül is.

Csakhogy a segítőkész sofőr megtalálta a földön mozdulatlanul fekvő fiatalembert. Felajánlotta, hogy mentőt hív hozzá, de a vádlott és 17 éves barátja azt mondták, ne tegye. Mivel a sofőr úgy látta, mégiscsak szükség volna a mentők segítségére, újra próbálkozott. Azonban a két „sérült” a végén már olyan agresszíven támadta le, hogy márpedig ne hívjon mentőt, hogy kénytelen volt időlegesen visszakozni. Visszaült a kocsijába és onnan értesítette a mentőket és akkor már a rendőrséget is.

Mire a mentők megérkeztek a két ittas ámokfutó már elsétált Nyíregyháza irányába. A jószándékú tanú mutatta meg neki, hogy hol fekszik a harmadik sértett. Ők azonban akkor már nem tudtak segíteni rajta. Halott volt.

A vádlottat és fiatalkorú társát a rendőrök 300 méterre a tetthelytől állították meg. Nem haladtak túl gyorsan. Ők akkor azt állították, hogy nem velük volt az áldozat, fogalmuk sincs mi történt vele. Kis idő elteltével pedig már azt, hogy valójában a sértett vezette a gépkocsit. Gyors egymásután ez a két válasz már sok volt a rendőröknek. Őrizetbe vették, az óta is letartóztatásban várja ügyének tárgyalását.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség azonban nemcsak a barátja halálával összefüggésben emelt vádat az autó tulajdonosa ellen, hanem a tavaly októberi baleset okozása miatt is, amikor segítségnyújtás nélkül elsétált a helyszínről.

A vizsgálatok szerint a baleset idején a gépkocsival közlekedő vádlott közepesen ittas volt. Emellett drogot is találtak a szervezetében. Vélhetően azonban nem volt kábítószeres befolyás alatt, amikor a tragédia történt, mert az ügyészség ez ügyben csak kábítószer birtoklás miatt emelt vádat ellene. Megvádolták továbbá Ittas állapotban elkövetett járművezetés és két rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével. Az ügyész arra tett indítványt, ha a vádlott beismeri tettét, a bíróság ítélje őt hat év börtönbüntetésre, és tiltsa el a közügyek gyakorlásától és a gépjárművezetéstől egyaránt.

17 éves barátja ellen is vádat emeltek segítségnyújtás elmulasztásáért. Rá felfüggesztett fogházbüntetést kér az ügyész, feltéve, hogy a vádirattal egyezően beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról.

Mint e lap oldalain már többször írtunk róla, a segítségnyújtás kötelezettsége nemcsak a sofőröket terheli. Még csak érintettnek sem kell lenni a balesetben. Bárki ellen vádat emelhet az ügyészség, ha kiderül, hogy tanúja volt egy balesetnek, de nem tett meg minden tőle elvárhatót annak érdekében, hogy tisztázódjon segítségre szorul-e bárki is, és ha igen, akkor nem segített neki. Állítottak már bíróság elé valakit azért, mert bizonyítottan látta, hogy baleset történt, de még csak meg sem kérdezte az érintettektől, hogy segíthetne-e bármiben is.

F.Gy.A.