Jogerős! Egy évig nem vezethet a büntetőfékezős audis!

  • Levillogta, megpróbálta a szalagkorlátnak szorítani, és valamiféle igazolványt mutogatva próbálta megállásra bírni áldozatot a büntetőfékezős audis.
  • Amikor érte mentek a rendőrök, nem emlékezett semmire, a gyanúsítotti kihallgatására azonban megjavult a memóriája.
  • Szerint az ilyesmi mindennapos, és különben is, az előtte haladó provokálta őt.

Helybenhagyta a Budapest Környéki Törvényszék annak az audisnak az ítéletét,  aki még május 27-én leszorítással és büntetőfékezéssel veszélyeztetett egy autóst, amiért az – az audis szerint – túl lassan hajtott az M0-ás autópályán az M3-as felé. B. Zoltánt első fokon 325 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Dunakeszi Járásbíróság június 22-én és egy évre a járművezetéstől is eltiltotta.

B. elfogadta az ítéletet, védője azonban fellebbezést jelentett be az ítélet enyhítésért.

A Budapest Környéki Törvényszék november 17-én tárgyalta másodfokon az ügyet. Közleményük szerint B. Zoltán, miután az előtte haladó autó nem változtatott a sebességén és nem tért át a mellette lévő (amúgy jobbra kanyarodó) sávba, áthajtott a Fót irányába jobbra kanyarodó pályára, majd miután szabálytalanul „megelőzte” a sértett autóját indokolatlanul intenzív fékezésbe kezdett.

Az ütközése elkerülése érdekében a sértett is fékezésre kényszerült.

„B. Zoltán újra áttért a külső forgalmi sávba és az időközben leengedett ablakon keresztül integetett a sértett felé, miközben autóját folyamatosan a sértett gépjárműve felé kormányozta, azért, hogy azt a szalagkorlát felé szorítsa”, olvasható a közleményben.

A vádlott azzal, hogy indokolatlanul intenzív fékezésre kényszerítette a sértettet, valamint azzal, hogy nem az általa használt forgalmi sávban, jobbra tartva közlekedett, közvetlen veszélynek tette ki a sértett életét és testi épségét.

Emlékeztetőül: mint arról lapunk is beszámolt, a sport audis akciójáról több felvétel is készült. Rögzítették az esetet az autópálya forgalomfigyelő kamerái és a büntetőfékezéssel sújtott autó fedélzeti kamerái is. A felvételek tanúsága szerint miután az audis nem tudta levillogni maga elől a szerinte indokolatlanul lassú járművet, a szabálytalan előzés után többször is megkísérelte megállásra kényszeríteni. Mint az a sértett fedélzeti kameráinak a felvételein is látszik, csak kevésen múlott, hogy a két autó összeütközzön.

Mindeközben az Audi vezetője a sofőr oldali ablakon keresztül mutogatott valamit a sértettnek, aki még így se volt hajlandó követni az utasításait, s amint tehette, tovább hajtott. Az sem a rendőrségi nyomozás során, sem a bíróság előtt nem derült ki, hogy miféle igazolványt mutogatott  s miért.

Az audisnak ez azonban még mindig nem volt elég. Újból megpróbálta rákényszeríteni áldozatát, hogy soroljon ki a járműforgalom elől elzárt területre, mert beszéde lenne vele.

Azóta sem derült ki mit akart az audis, hogy mi volt a célja a veszélyes akcióval, miről és mire fel akart beszélgetni – feltéve, hogy csak beszélgetni akart – áldozatával. Ahogy az sem világos, hogy ha annyira sietett, hogy súlyosan sértve érezte magát, amiért nem haladhatott a neki tetsző sebességgel, miért nem hajtott tovább miután, ha szabálytalanul, az előzősávon is, de sikerült végre megelőznie a sértett sofőrt.

A megleckéztetett autós színleg kiállt a forgalomból, ám azonnal gázt adott, amint az őt egzecíroztató audis kiszállt a kocsijából.

Miután az eset minden mozzanatát rögzítették a sértett autójában lévő fedélzeti kamerák, a rendőrség rövid időn belül azonosította az audist. A 43 éves B. Zoltán először nem is nagyon emlékezett a történtekre. Nem tulajdonított jelentőséget az afférnak, a rendőröknek azt mondta, az ilyesmi szinte mindennapos.

Később, mint a történtek után kiadott rendőrségi közleményből kiderült, már elkezdett emlékezni. Rendőrségi kihallgatásán elismerte tettét és sajnálkozását fejezte ki, bár azt azért hozzátette, ahogy szerinte a másik sofőr provokálta őt.

Első- és másodfokon sem fogadta el ezt a magyarázatot a bíróság. Az elsőfokú ítélet után benyújtott védői fellebbezés is hiába való volt. Az idő múlása ez esetben nem járt automatikusan az ítélet enyhítésével. B. Zoltán – ha tiszteletben tartja a bíróság döntését – egy évig évig nem vezetheti a sport Audiját.

Az ítélet jogerős.

F.Gy.A.