Büntetőfékezésért egy éves eltiltást kapott

  • Szerinte túlságosan lassan haladt előtte a sértett kocsija, ezért többször rávillogott.
  • A sértett nem gyorsított és nem is állt félre az útjából, ezért jött a büntetőfékezés.
  • Ez sem volt elég: próbálta a szalagkorlátnak szorítani, aztán beszélni akart vele.
  • A rendőröknek azt mondta, ez mindennapos, nem tulajdonított jelentőséget neki.

Fotó: police.hu

Egy évre eltiltotta a járművezetéstől és 325 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság azt a sportaudist, aki még május 27-én reggel büntetőfékezéssel és leszorítással próbált elégtételt venni egy másik, előtte szabályosan haladó autóson, amiért az túl lassan ment és sem gyorsítani nem volt hajlandó, sem félrehúzódni előle.

Az eset az M0-ás és az M3-as autópálya csomópontjánál történt. Az audis az általa megrendszabályozni kívánt autós mögé érve előbb villogni kezdett, hogy haladjon gyorsabban vagy húzódjon félre és adjon neki szabad utat. Miután a sértett egyik elvárásának sem tett eleget, a kanyarodó sávon keresztül megelőzte, majd rögtön erősen lefékezett előtte. Emiatt a sértett is erős fékezésre kényszerült.

De ezzel az audis ámokfutó bosszúja még nem ért véget. Kisorolt a külső sávba és megvárta, amíg a sértett autója mellé ér. Ekkor meredeken balra kormányozta az Audit, megpróbálta a szalagkorlátnak szorítani a korábban lassúságáért meg büntetőfékezéssel sújtott autóst. Mint az a sértett autós kocsijában működő fedélzeti kamerák felvételein is látszik, kevésen múlott, hogy a két autó összeütközzön.

Mindeközben az Audi vezetője a sofőr oldali ablakon keresztül mutogatott valamit a sértettnek, aki még így se volt hajlandó követni az utasításait, s amint tehette, tovább hajtott.

Az audisnak ez azonban még mindig nem volt elég. Újból megpróbálta rákényszeríteni áldozatát, hogy soroljon ki a járműforgalom elől elzárt területre, mert beszéde lenne vele. Közben valamiféle igazolványt is mutogatott felé.

Nem derült ki mit akart az audis, hogy mi volt azzal a célja, miről és mire fel akart beszélgetni – feltéve, hogy csak beszélgetni akart – áldozatával. Ahogy az sem világos még ma sem, hogy ha annyira sietett, hogy súlyosan sértve érezte magát, amiért nem haladhatott a neki tetsző sebességgel, miért nem hajtott tovább miután, ha szabálytalanul, az előzősávon is, de sikerült végre megelőznie a sértett sofőrt.

A megleckéztetett autós színleg kiállt a forgalomból, ám azonnal gázt adott, amint az őt egzecíroztató audis kiszállt a kocsijából.

Miután az eset minden mozzanatát felvették a sértett autójában lévő fedélzeti kamerák, a rendőrség rövid időn belül azonosította az audist. A 43 éves B. Zoltán először nem is nagyon emlékezett a történtekre. Nem tulajdonított jelentőséget az afférnak, a rendőröknek azt mondta, az ilyesmi szinte mindennapos.

Később, mint a történtek után kiadott rendőrségi közleményben olvasható, a kihallgatásán elismerte tettét és sajnálkozását fejezte ki, bár azt aztért hozzátette, ahogy szerinte a másik sofőr provokálta őt.

Az ügyészség mindezek alapján gyorsított eljárásban bíróság elé állította közúti közlekedés veszélyeztetéséért. Hétfőn volt a tárgyalás. A bíróság B. Zoltánt egy évre eltiltotta a gépjárművezetéstől és 325 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ügyész és a vádlott tudomásul vették a döntést, B. Zoltán védője azonban feljelentést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

F.Gy.A.