Kezdődik a regisztráció az idei első Moto Safetyre!

  • Az idén hét állomása lesz a HUMDA népszerű közlekedésbiztonsági tréningsorozatának.
  • Zárt pályán, biztonságos körülmények között, éles helyzeteket gyakorolhatnak a motorosok.
  • A regisztrációs díjból gyermekeknek szóló közlekedésbiztonsági programokat támogatnak.

Forrás: pecs.humdamotosafety.hu

Nemrég lapunk is beszámolt arról, hogy még meg sem kezdődött, máris két halálos áldozata van az idei motoros szezonnak. A március 24-26-i hétvégén Egerben és Bajna közelében, Komárom-Esztergom megye híres-hírhedt 1119-es útján is történt egy-egy halálos motoros baleset. Az elsődleges adatok szerint mindkét esetben a sebesség nem megfelelő megválasztása okozott tragédiát.

[Írásunk az idei motoros szezon első tragédiáiról és arról, hogyan kell felkészíteni a motorokat a téli pihenő után az újbóli rendszeres használatra, innen érhető el.]

Jó hír azoknak a motorosoknak, akik – a szezonkezdettől függetlenül, a hasonló tragédiák megelőzése, illetve elkerülése érdekében – fejleszteni kívánják motoros képességeiket és éles helyzetekben kívánnak tanulni szakértő instruktoroktól, hogy a HUMDA – Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., az idén is megrendezi a Moto Safetyt.

A rendezvénysorozat fővédnöke prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A méltán közkedvelt és nagy sikerű motoros közlekedésbiztonsági rendezvénysorozatnak az idén hét állomása lesz. Az első Moto Safety tréningre, amit április 7-én Pécsett, egészen pontosan a Pécs-Pogányi repülőtéren tartanak április 1-én reggel nyolctól április 5-ig 14:00-ig lehet jelentkezni a humdamotosafety.hu oldalon. A tréningen való részvétel feltétele a 10 ezer forintos regisztrációs díj megfizetése. Részletek a honlapon.

A rendezvénysorozat nyitányát beharangozó közleményében a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet: Ahhoz, hogy a motoros balesetek száma csökkenjen, elengedhetetlen a magabiztos vezetési, motorkezelési tudás és a motor alapos ismerete mellett az empátia, illetve az együttműködés a többi közlekedővel az utakon.

A pécsi, majd a kunmadarasi, a szegedi, a mezőkövesdi, a máriapócsi és a zalaegerszegi Moto Safety tréningek mindegyikén 200-200 motoros vehet részt a képzésen, a DrivingCamp pedig 250 jelentkezőt fogad. Mivel a résztvevők száma valamennyi helyszínen korlátozott, érdemes figyelni a HUMDA honlapját és időben regisztrálni a kiválasztott helyszínekre!

Többféle gyakorlati tréningen és egy elméleti előadáson vehetnek részt az érdeklődők miután sikeresen regisztráltak. Az eseményeken instruktorok segítségével gyakorolhatják

  • a szlalomozást,
  • a vészfékezést,
  • az akadályok és a különböző vészhelyzetek elkerülésé

Emellett azt is gyakorolhatják majd, hogyan kell a sűrű forgalomban biztonságosan előre haladni, megtalálni az optimális kanyaríveket és foglalkoznak majd a motorosok számára (a tapasztalatok szerint) legnagyobb kihívást jelentő kanyarkombinációkkal is.

Az elméleti előadásokon szó lesz továbbá a közúti elsősegélynyújtásról, az ittas vezetés hatásairól és a motorkerékpáros balesetek tapasztalatairól is. A kevesebb rutinnal rendelkezők számára is sikerélményt nyújthatnak a reggeltől késő délutánig tartó közlekedésbiztonsági napok.

Hogy hol és mikor lesznek a soron következő tréninggel egybekötött közlekedésbiztonsági napok?

Április 7. – Pécs-Pogány repülőtér

Április 21. – Kunmadarasi repülőtér

Május 1. – Szegedi repülőtér

Május 29. – Mezőkövesden május 29

Június 23. – DrivingCamp vezetéstechnikai pálya

Július 1. –   RabócsiRing

Július 8. – ZalaZONE

A rendezvénysorozat keretében így összesen 1450 motoros kaphat felbecsülhetetlen értékű tudást, szerezhet zárt pályán, biztonságos körülmények között, szakértő instruktorok segítségével olyan szituációkban, amelyeket, ha az országúton, élesben hibáznak el, hibájuk akár az életükbe is kerülhet.

A lehetőséget a jelentkezésre minden helyszínen az ottani rendezvény időpontja előtt nyitják meg; már csak azért is érdemes követni a HUMDA közösségi médiafelületeit!

Fontos, hogy a regisztrációs díjból a HUMDA magyarországi gyermekeknek szervez közlekedésbiztonsági rendezvényeket.

Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke az idei rendezvénysorozat kapcsán egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a mobilitással kapcsolatos képzésekben, kutatásokban meghatározó szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem fontosnak tartja a közlekedés biztonságosabbá tételét. Ezért is vállalta örömmel a rendezvénysorozat fővédnökségét. Kiemelt hangsúlyt helyez az egyetem a motoros balesetek számának csökkentésére, amit nagyban elősegíthet, hogy a tréningeken a résztvevők zárt pályán, élesben gyakorolhatják a motoros balesetek jelentős részét okozó, összetettebb manővereket – hangsúlyozta Palkovics László.

– A motorosok biztonsága kiemelten fontos számunkra – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Az autósoknak, de minden más közlekedőnek is figyelnie kell rájuk, ám a legfontosabb, hogy a motorosok megfelelően felkészüljenek.

A HUMDA vezérigazgatója kiemelte még, hogy a Moto Safetyn elsajátítható tudás igen hasznos a tavasztól újra két keréken közlekedők számára. Főleg azok számára, akik – nem kevesen – több hónapos kihagyás után pattannak újra nyeregbe. Számukra különösen előnyös lehet ez a képzés. Nekik is hozzá kell járulniuk annak a célnak az eléréséhez, hogy 2050-re balesetmentessé váljon a közlekedés.

Weingartner Balázs hangsúlyozta: a közúti balesetek több mint kilenc tizedét emberi hiba okozza. Ezek száma csökkenthető, ha a közlekedők felkészültebbek, elméleti és gyakorlati tudásuk folyamatosan fejlődik, bővül.

F.Gy.A.