Külföldön az autója bánhatja!

  • Nem volt türelmi idő – Ausztriában március eleje óta elkobozzák a veszélyes száguldozók autóját.
  • Az olaszok, a lengyelek és a svájciak is keményen büntetik a megengedett sebesség jelentős túllépését.
  • 200-zal hajtott be egy alagútba a rendőrök elől menekülve – két és fél év börtönbüntetésre ítélték.
  • Az Európai Unióban a sérüléses balesetek több mint fele gyorshajtás és ittas vezetés miatt történik.

Olykor nálunk is megfogalmazódik az az igény, hogy büntessék sokkal szigorúbban azokat az „esztelen száguldozókat”, aki saját és mások életét veszélyeztetve versenypályaként használják az utakat. Gyakran még csúcsforgalomban is lóerő-fitogtató versenyt rendeznek egymás közt, mit sem törődve másokkal.

Az idegenforgalmi szezonhoz közeledve azonban jó, ha tudják azok, akiknek itthon nem erősségük a sebességkorlátozás betartása, hogy nemcsak pár tíz- vagy százezer forintos bírság fenyegeti az esztelen száguldozókat!

Bár, jegyezzük meg, nálunk is egyre mélyebben a zsebébe kell nyúlniuk a gyorshajtóknak. Egy 39 éves sofőr, akit a repedt szélvédője miatt akartak megállítani a rendőrök egy rutin ellenőrzésre Budapesten, a Blaha Lujza téren megpróbált elmenekülni a rendőrök elől. Ő maga sem tudta később megmondani miért.

A Margit hídon Pestről Budára, majd vissza, aztán a Petőfi hídon megint át Budára. Menekülés közben számolatlanul követte el a kisebb-nagyobb szabálysértéseket, amikért összesen 144 büntetőpontot és 1,2 millió forintos pénzbüntetést gyűjtött össze. Mindazonáltal szabálysértési és büntetőeljárás is indult ellene.

Azonban, aki az elkövetkező hetekben, hónapokban külföldre indulnak jó, ha tudják:

Március elseje óta Ausztriában az extrém gyorshajtók autóját lefoglalhatják, a súlyosabb esetekben el is árverezhetik. Az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapja, a  kreszvaltozas.hu szerint meglehetősen gyakran élnek is ezzel a lehetőséggel a hatóságok.

Ausztrián kívül Svájcban, Olaszországban, Dániában, valamint Lengyelországban is elkobozhatják és elárverezhetik az autót a legsúlyosabb szabályszegések elkövetőitől.

Ausztriában az autó elkobzására leginkább azok a sofőrök számíthatnak, akik például lakott területen belül több mint 80, városon kívül pedig 90 km/h-val lépik túl a megengedett sebességet. A visszaesőknek azonban már 60 vagy 70 km/h-s sebességtúllépés is elegendő az autó elvesztéséhez. Mert visszaesők! Az autót azonban csak akkor lehet lefoglalni, ha a sofőr egyben a tulajdonosa is.

Az elkobzásról a területileg illetékes járási közigazgatási hatóság dönt. Az elkobzott autókat elárverezik, a bevételének 70 százaléka az Osztrák Közlekedésbiztonsági Alapba, a fennmaradó rész szövetségi államkasszába kerül.

Magas pénzbírságok, sőt börtönbüntetés is járhat a kirívó közúti szabálytalanságokért, alkoholos vagy kábítószer hatása alatt történő vezetésért, és nemcsak Ausztriában.

Senkit ne tévesszen meg, hogy a legtöbb európai országban, még ha korlátozott mértékben is, de ihatnak a sofőrök is szeszesitalt – Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia kivételével gyakorlatilag mindenütt. Azonban az adott országban megengedett véralkoholszint túllépése esetén már ott is ittas vezetőnek minősülnek a sofőrök, és sok helyen az itthoni gyakorlathoz képest brutális bírságokkal kell számolniuk.

[Arról, hogy hol mennyit ihatnak a sofőrök, korábban itt írtunk.]

Olaszországban, amennyiben a sofőr vérében az alkoholszint meghaladja a 1,5 ezreléket, a járművet lefoglalják és elárverezik. Itt is feltétel azonban, hogy az autó az ittasságon ért sofőr tulajdonában legyen. Ellenkező esetben elkobozzák a járművet, majd átadják az autókölcsönzőnek vagy a jogos tulajdonosának. Ám az ilyen esetekben az Olaszországban az ittas sofőrök esetében alkalmazható vezetési tilalom – ami egy és két év között lehet –, automatikusan megduplázódik. Emellett 1500 és 6000 euró közötti pénzbírság is jár, extrém esetben hattól tizenkét hónapig terjedő szabadságvesztés is fenyegeti a szabály ellen vétőt.

Magyarországon önálló bűncselekményt követ el, aki ittas személynek átadja a volánt. Járművezetés tiltott átengedéséért egy év szabadságvesztésre ítélhetik az átadót. De akár nyolc évet is kaphat ő is abban az esetben, ha a részeg sofőr több ember halálát okozó balesetet okoz az átvett autóval.

Az olasz bíróságok elkobzást és árverést egyaránt elrendelhetnek akkor is, ha kábítószer hatása alatt vezette a járművét. A motorosoktól pedig már azért is lefoglalhatják és igen gyakran le is foglalják néhány hétre a járművüket, ha nem használnak bukósisakot vagy nem az előírásoknak megfelelő sisakot viselnek. De, még akkor is megbüntethetik őket, ha fél kézzel vezetve motoroznak, vagy ha például felállva vagy magukat produkálva motoroznak.

Svájcban néhány éve 30 hónapos (2,5 éves) börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki  200 km/h sebességgel menekült a rendőrök elől a gotthárdi alagútban. Svájcban egy év börtönre számíthat az, aki lakott területen 50 helyett 100 km/h-val, városon kívül 60 km/h-val, autópályán pedig 80 km/h-val, a 30-as zónában 70 km/h-val lépi túl a megengedett legnagyobb sebességet. Ilyen esetekben feltételesen sem engedhető szabadon az elkövető.

Azt a bűncselekményt, amelyben Dániában autókat koboznak el, „vanvidsbilisme”-nek , „őrült vezetésnek” nevezik. Ebbe a kategóriába sorolják azokat a gyorshajtókat, akik több mint 100 százalékkal túllépik a megengedett sebességet. Tőlük is elvehetik az autójukat. Ahogy akkor is elkobozható a gépjármű, ha két ezrelék vagy annál nagyobb a véralkoholszintje a sofőrnek, illetve, ha alkohol vagy kábítószer hatása alatt okoz súlyos személyi sérüléssel járó balesetet. Függetlenül attól, hogy kié az autó. 2021 áprilisa és 2023 júliusa között a dán igazságügyi minisztérium 2500 elkobzott járműről számolt be.

Lengyelországban is elkobozhatják az ittas sofőrök autóját, amennyiben a szonda 1,5 ezrelék véralkoholszintnél többet magasabb értéket mutat. De akár már 0,5 ezrelékes véralkoholszint mellett is elbukhatja az autóját a sofőr, ha balesetet okozott. A szigorúbb előírások akkor is érvényesek, ha 24 hónapon belül ismét ittasan ül valaki a volán mögé.

Németországban a törvény a járművük elkobzásával fenyegeti az illegális autó- és motorversenyek résztvevőit. A hatóság lefoglalja és bizonyítékként használja fel azokat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az autót automatikusan elkobozzák és elárverezik. Németországban az ilyen esetekben az autó sorsáról is a bíróság dönt a közlekedési szabályszegés miatt indult eljárás keretében. Az ítéletben természetesen rendelkezhet úgy is a bíró, hogy azt a járművet, amivel a jogsértést elkövették, árverezzék el.

Komoly oka van annak, hogy Európa-szerte egyre szigorúbban lépnek fel a gyorshajtók és az ittas vezetők ellen. Csak az Európai Unióban évente több mint 20 ezer ember veszti életét közúti közlekedési balesetben, miközben az EU célja az, hogy 2050-től már senki ne haljon meg balesetben az utakon. Az EU-ban a legfőbb baleseti ok a gyorshajtás és az ittas vezetés. E kettő miatt történik a sérüléses balesetek több mint fele.

F.Gy.A.