Meg tudjuk magyarázni, hogy miért nem…

  • A Magyar Suzuki és az Ipsos felmérésének fényében még meglepőbb a halálos és súlyos kimenetelű balesetek számának tavalyi csökkenése.
  • A három évvel ezelőtti Századvég felméréshez képest romlani látszik közlekedésbiztonság és kultúra megítélése Magyarországon.
  • A legtöbben fontosnak tartják a közlekedési szabályok betartását, de azt is meg tudják magyarázni, hogy ők „olykor” miért nem tartották be azokat.

Száz autós közül 84 szerint éretlen a hazai közlekedési kultúra. Százból 21-en nagyon rossznak minősítették a közutak közállapotait. Ők azzal érveltek, hogy a közlekedők többsége nem tartja be a közlekedési szabályokat, türelmetlen és figyelmetlen – derült ki a Magyar Suzuki és az Ipsos reprezentatív közvélemény-kutatásából, melynek főbb megállapításait a napokban tette közzé honlapján a Magyar Suzuki.

Két hónap híján három éve a Századvég által közel azonos témakörben készített felmérésben még a megkérdezettek több mint a fele (52,6%) közepesnek, további egy ötödük (20,6%) rossznak ítéli a közlekedésbiztonság hazai állapotát. Tény, hogy a közlekedési kultúra és a közlekedésbiztonság nem csereszabatos fogalmak, bár a szakemberek szerint, ha a közlekedés kulturált, akkor biztonságos is, a két felmérés összevetése azonban még így is több, mint elgondolkodtató.

A Századvég korábbi közvélemény-kutatásának rezüméje itt olvasható.

A három év különbséggel készített felmérések legfőbb konklúziója talán az lehet, hogy hiába javultak tavaly látványosan a baleseti statisztikák, csökkent drasztikusan (az 1956-os szintre!) a közlekedési balesetekben elhunytak vagy megsérültek száma, a közlekedők nem igazán érzik magukat nagyobb biztonságban az utakon, mint három éve. Sőt, sokan úgy vélik, bizonyos tekintetben a helyzet inkább romlott.

Nézzük az okokat!

A megkérdezettek háromnegyede úgy gondolja, a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a KRESZ szabályainak betartása. 73 százalékuk szerint sok baleset jellemzően épp azért következik be, mert a közlekedők nem tartják be a közlekedési szabályokat.

Nemcsak Magyarországon, egész Európában jellemző hozzáállás a közlekedésben résztvevők részéről, hogy a KRESZ-t csak irányadónak (egyfajta tanácsnak) tekintik. Általában meg is tudják magyarázni, hogy miért nem tartanak be bizonyos szabályokat!

A felmérésben megkérdezettek 52 százaléka azért nem (csak, amikor úgy tartja kedve és akkor is csak azokat, amiket ő maga betartandónak gondol), mert szerinte ott és akkor az adott szabály nem releváns, sok esetben pedig a szabályozás nem is koherens, nem érdemes hát komolyan venni. Közel minden harmadik válaszadó (a megkérdezettek 29 százaléka) vélte úgy, hogy egyes (általuk általában be nem tartott) szabályok csak arra valók, hogy a hatóságok megbírságolhassák a megszegőiket, semmi más értelmük, funkciójuk nincs. 100-ból 22-en úgy érzik, ők kellően éberek és felkészültek mindenre (is) ahhoz, hogy megengedhessék maguknak egyes szabályok semmibe vételét.

Minden tizedik válaszadó úgy gondolta, minden embernek a szuverén joga (szabadságjoga) eldönteni, betartja-e a KRESZ előírásait.

Mindösszesen a megkérdezettek kilenc százaléka vallotta be, hogy olykor saját tapasztalatlansága miatt sérti meg a KRESZ-t.

Magyarországon a balesetek mintegy kétharmadát a személygépjármű-vezetők okozzák. Ehhez képest (és nemcsak nálunk, egész Európában is) a többség (az Ipsos felmérésében a válaszolók) 66 százaléka valószínűtlennek tartotta, hogy miatta történjen baleset. 34 százalék vélte csak úgy, hogy ez – mármint, hogy ők legyenek az okozói egy közlekedési balesetnek – elképzelhető.

Indoklásként elmondták, hogy ők, a válaszadók 76 százaléka figyelmesen, 58 százaléka nyugodtan, 28 százaléka udvariasan vezetnek. Ezzel szemben „mások” felelőtlenek (42%), agresszívek (32), vagy éppen stresszesek (26%).

A közlekedők általában megengedőbbek a saját közlekedési szabályszegéseiket illetően, miközben lesújtó véleményük van mások vezetési stílusáról és szabálytiszteletéről.

Csakhogy a közlekedés nemcsak felkészültséget és szabálytiszteletet vár el a közlekedőktől (mindenkitől, nemcsak egyes szereplőitől), hanem alkalmazkodóképességet, egészséges önbizalmat, hogy legyünk figyelmesek, és őrizzük meg a higgadtságunkat minden körülmények között.

F.Gy.A.