Napokon belül véget ér a „Handy-Blitzer” tesztüzeme Németországban

  • A sofőrök jogellenes mobiltelefon használatát június óta kamerával ellenőrzik Rheinland-Pfalz tartományban.
  • A „Monocam” kamerarendszert Hollandiában fejlesztették ki, ahol már három éve használják.
  • A tesztüzem november végéig tart, az eddigi tapasztalatok igen kedvezőek. A rendszer preventív hatása jelentős.
  • Jogvédők támadják a közút folyamatos monitorozását, a belügyminisztérium szerint ugyanakkor az emberi élet védelme magasabb fokú társadalmi érdek, és a rendszer kizárólag a jogsértők adatait tárolja.
  • Borítékolható, hogy a sikeres tesztüzem után jövőre a Handy-Blitzereket Rheinland-Pfalz teljes területén alkalmazni fogják, és más tartományok is érdeklődnek az új ellenőrzési módszer iránt.

Tény, hogy a vezetés közbeni mobiltelefon-használat eltereli a járművezető figyelmét a közúti forgalomtól, és ez könnyen súlyos, valamint halálos kimenetelű balesetek forrása lehet. Ennek megelőzése érdekében a vezetés közben telefonjukat használóknak üzent hadat a német rendőrség. Rheinland-Pfalz tartományban június elsején kezdték meg annak a telefonhasználatot felderítő kamerarendszernek az alkalmazását, mely automatikusan felismeri és rögzíti a telefonokkal kapcsolatos jogsértéseket. A tesztelés két helyszínen történik és összesen hat hónapig tart, azaz napokon belül véget is ér.

Mobiltelefon használatot ellenőrző kamera felügyeli a forgalmat (fotó: Wilfried Hofmann)

A készüléket az első három hónapban, júniustól augusztus végéig Trier közelében tesztelték, szeptembertől november végéig pedig Mainz közelében üzemel. Technikai jellegű problémáktól a német rendőrök egyáltalán nem tartottak, hiszen a rendszer már bizonyított. A Monocam nevű kamerarendszert a holland rendőrség és az Utrechti Egyetem közösen fejlesztette ki. Hollandiában 2019 óta működnek ezek a berendezések, összesen 19 db („éles” alkalmazásuk egy év tesztüzemet követően 2020. novemberében kezdődött meg).

A rendszer működése viszonylag egyszerű. Amint az út felett, enyhén ferdeszögben elhelyezett nagy felbontású kamera a sofőr „jellegzetesen tartott kezében” mobiltelefont észlel, az erről készített felvételt eltárolja, majd a rendszer a gépjármű rendszámával együtt automatikusan továbbküldi. A feldolgozás helyszínén a kiértékelő személyzet röviden kontrollálja a felvételeket, azok bizonyító erejének meglétét, melyet követően megindulhat a hivatalos eljárás. Az első teszthelyen, Trier közelében a kamera három hónap alatt összesen 327 sofőrt fényképezett le fülükhöz tartott mobillal a kezükben, annak ellenére, hogy az ellenőrzés helyét táblával előre jelezték (az eredeti szándék szerint az előjelző táblák alkalmazása csak a tesztüzem időszakára szól).

Handy-Blitzer előjelző tábla Trier közelében (fotó: Wilfried Hofmann)

A jogellenesen telefonálók 100 eurós pénzbírságot, valamint egy büntetőpontot kaptak (ill. folyamatban lévő eljárás esetén a közeljövőben kapnak). A kamera alkalmazásának legfontosabb hozadéka ugyanakkor nem az elkövetők felelősségre vonása és szankcionálása, hanem a prevenció. Az előjelző tábla és a kamera tudatosítja a járművezetőkben, hogy vezetés közben a telefon valamennyi funkciójának tilos a használata, és a megfigyelések szerint a rendszeres ellenőrzések jót tesznek az önkéntes jogkövetésnek azokon a helyeken is, amelyek forgalmát ilyen kamerákkal nem felügyelik. Egyes adatvédők támadják az ellenőrzési módszert, a közúti forgalom folyamatos monitorozását, a belügyminisztérium azonban nem lát semmilyen jogi akadályt a Handy-Blitzerek alkalmazásával kapcsolatban, kijelentve, hogy az emberi életek védelme és a közúti közlekedés biztonsága magasabb rendű érdek, továbbá a rendszer kizárólag a jogsértő cselekményeket tárolja el és küldi tovább feldolgozásra. Az eddig eltelt öt hónap tapasztalatai rendkívül kedvezőek, így szinte már borítékolható a program folytatása: jövőre minden bizonnyal Rheinland-Pfalz tartomány teljes területén használni fogják a berendezést, és új eszközök beszerzésére is sor kerülhet. Az információk szerint a tesztüzem eredményei iránt más szövetségi tartományok is érdeklődést mutatnak, így nem zárható ki, hogy a Handy-Blitzereket hamarosan Németország más részein is bevetik.

Mobilfigyelő kamera által készített felvétel Ausztráliában (fotó: Transport for NSW)

Földünkön egyébként Ausztráliában, Új-Dél-Wales államban alkalmaztak elsőként ilyen mobiltelefon-használatot felismerő kamerarendszert. Ott 2019. januárja óta 45 ilyen rendszert alkalmaznak a harmadik legveszélyesebbnek tartott „közúti gyilkos”, azaz a kézben tartott mobiltelefon használat visszaszorítására.

G.I.