Nem úthiba okozta a három halálos áldozatot követelő balesetet

  • Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásáért indult eljárás a román kamionos ellen.
  • „Az útviszonyokhoz képest eltúlzott sebességgel haladt le a vasúti felüljáróról”, ezért vesztette el uralmát a járműve felett.
  • A Szolnoki Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal ellentétben nem tartotta indokoltnak a sofőr letartóztatását.

Fotó: cs3.hu

A vizsgálat jelen állása szerint a közvetlenül a baleset után napvilágot látott feltételezésekkel ellentétben nem úthiba okozhatta a június 4.-i három halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet a 4-es számú főúton. A rendőrség szerint a tragédiát annak a román kamionnak a 25 éves sofőrje okozta, amely egy vasúti felüljáróról lehajtva áttért az út menetirány szerinti bal oldalára és belerohant egy munkásokat szállító kisbuszba.

Miként arról lapunk is beszámolt, „június 4-én pénteken délután, jó látási körülmények között a 4-es út 92-es kilométerszelvényben egy Debrecen irányába haladó kamion tisztázatlan okból áttért a szembejövő sávba és belerohant a szabályosan közlekedő kisbuszba.

Az azóta elvégzett vizsgálatok eddigi megállapításai szerint a kamion nagyjából a sofőrülésnél csapódott a kisbuszba. Bár a sofőr erősen fékezett, amikor áttért a menetirány szerinti bal oldalra, esélye sem volt elkerülni a karambolt az akkor már féktávolságon belül lévő kisbusszal.

Fotó: cs3.hu

Az ütközés ereje akkora volt, hogy az utasokkal teli kisbuszt pillanatok alatt felborította és a felismerhetetlenségig összeroncsolta. Ablakai kitörtek, utasai közül ketten azért lelték halálukat, mert a kitört ablakon keresztül kizuhantak a járműből.

Ugyanakkor még az ütközéskor fellépő jelentős erőhatások sem tudták megállítani a kamiont. A műanyagot szállító jármű még az után is balra tartott, hogy összepréselte a kisbusz. Átszakította a szalagkorlátot és másfélszer átfordulva a tengely körül az út menti mély árokba zuhant.

A balesetben a kisbusz vezetője és két utasa a helyszínen életét vesztette. A busz hat utasa és a kamion vezetője nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, a kisbusz utasai közül öten és a kamionban a sofőrrel együtt utazó hölgy könnyű sérüléseket szenvedett.

Az első híradások felvetették, hogy a kamion vezetője úthiba miatt ránthatta félre a kormányt és veszíthette el az uralmát a járműve felett. A hiros.hu portál a baleset után arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány héttel a pénteki tragédia előtt egy másik kamion szintén átszakította a szalagkorlátot, és a jobb oldali mély árokba zuhant. Akkor is úthibára gyanakodtak.

A nyomozás eddigi adatai szerint azonban nem úthiba miatt történt a baleset.

A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított eljárást a román sofőr ellen és kezdeményezte, hogy az ügyészség indítványozza a letartóztatását.

Bár a sofőr a kihallgatásán tagadta, hogy ő lenne a felelős a történtekért, a hatóságok kitartanak álláspontjuk mellett. Szerintük a tragédiát az okozta, hogy a kamionos a baleset helyszínétől nem messze lévő vasúti felüljáróról az útviszonyokhoz képest eltúlzott sebességgel hajtott le, ezért tért át a szembejövők sávjába, majd a kisbusz észlelése utáni intenzív fékezés miatt veszítette el uralmát a járműszerelvénye felett.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az ügyészség indítványozta a sofőr letartóztatását, amit egyebek között azzal indokoltak, hogy a nemzetközi szállítmányozással foglalkozó román állampolgárságú gyanúsított szabadlábon hagyása esetén könnyen elszökhetnek, elrejtőzhetne a magyar hatóságok elől (gyakorlatilag ellenőrzés nélkül elhagyhatná az országot) és ezzel kivonhatná magát az eljárás alól.

Persze érvelhettek akár a a terhelt bűnössége esetén kiszabható büntetés súlyosságával is.

Mit mond a Btk?
Közúti baleset okozása [Btk 235. §]
Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A büntetés akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet, amennyiben a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha halált, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Azonban a Szolnoki Járásbíróság a Szolnoki Járási Ügyészség indítványával szemben csupán a sofőr bűnügyi felügyeletét rendelte el. Ez azonban még nem a végleges döntés, az ügyészség ugyanis azonnal megfellebbezte a járásbíróság döntését, így az nem jogerős. Másodfokon – a letartóztatásokkal összefüggésben kialakult bírói gyakorlat szerint – két héten belül várható döntés. Addig a sofőr a rendőrség őrizetében marad.

F.Gy.A.