Pofonnal próbált jogosítványt hosszabbíttatni

 • Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak lett a jogosítvány meghosszabbítása előtti orvosi vizsgálatból.
 • Milyen esetekben köteles a háziorvos szakorvosi szakvéleményt kérni az alkalmasság kimondásához?
 • Mikor minősít valakit az orvos gépjárművezetésre alkalmatlannak az egészségi állapota miatt?

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádol a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 69 éves szerencsi férfit, aki tettlegességig fajuló vitába keveredett háziorvosával, amiért az nem volt hajlandó meghosszabbítani a jogosítványát.

Az eset idén augusztusban történt. A ma már vádlott férfi lejárt jogosítványának meghosszabbításáért kereste fel az orvosát, ő azonban különböző – a vádlott személyiségi jogaira tekintettel a vádemelésről kiadott ügyészségi közleményben sem részletezett egészségügyi okok miatt – nem állította ki az orvosi alkalmassági nyilatkozatot, hanem további szakvizsgálatokra küldte.

Ez nyilván meglepte a férfit, mert éktelen haragra gerjedt. Eleinte csak győzködni próbálta az orvosát, hogy gondolja újra a döntését, majd egyre trágárabb kifejezésekkel illette, végül megütötte.

Nem tudni milyen egészségügyi indokot talált a háziorvos, ami miatt úgy döntött, speciális szakorvosi felmérés és jóváhagyás nélkül nem minősíti vezetésre alkalmassá a kliensét, az azonban okkal feltételezhető, hogy a férfi reakciója már önmagában is megkérdőjelezi az alkalmasságát a gépjárművezetésre, és arra, hogy önállóan vezethessen a forgalomban. Hiszen aki egy orvosi vizsgálat – még csak nem is végleges – neki nem tetsző eredményére ilyen indulattal reagál, vajon képes a tőle elvárható higgadtsággal kezelni azokat a stresszhelyzeteket, amikkel egy autós nap mint nap találkozhat a forgalomban?

A Büntető Törvénykönyv szerint a háziorvos munkája végzése közben különleges büntetőjogi védelmet élvező személy! Ezért emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettéért a férfi ellen. Vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki a büntetlen előéletű pácienssel szemben felfüggesztett szabadságvesztést.

[Sok olyan sofőr vezet világszerte, akik egészségileg alkalmatlanok a gépjárművezetésre. Részvételük a forgalomban komoly kockázatokat hordoz magában. Korábbi írásunk itt érhető el]!

Közlekedési-jogi szakértők szerint a vádemeléssel és a majdani bírósági ítélettel aligha ér véget az ügy a szerencsi férfi számára. Nem lehet kétséges, hogy a történtek után még alaposabb vizsgálatnak vetik alá mielőtt vezetésre alkalmasnak minősítenék.

Nem lenne meglepő, állítják a gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatában nagy tapasztalattal bíró szakemberek, ha a háziorvos által kivizsgálandónak tartott problémán túl, pszichológia vizsgálatnak is alávetnék például. Vizsgálnák a stressztűrését és a konfliktuskezelő képességét.

Alapesetben a jellemzően a háziorvos által végzett orvosi alkalmassági felmérés olyan rutin vizsgálatokat tartalmaz, mint

 • EKG,
 • vérnyomásmérés,
 • a látásélesség,
 • a látótér szűrővizsgálata,
 • színtévesztés szűrővizsgálata.

(Ezeken időről időre mindenkinek részt kellene vennie, nemcsak a gépjárművezetőknek!)

Az orvos az alkalmassági vizsgálat részeként tisztázza, hogy a vizsgálatra jelentkezőnek voltak-e, előfordulnak-e eszméletvesztéssel járó problémái, szokott -e szédülni és hasonlók. Sokan habozás nélkül nemmel válaszolnak minden kérdésre, mert meg akarják tartani a jogosítványukat. Csakhogy, ha a válaszaik nem felelnek meg a valóságnak, azzal nemcsak az orvost és végső soron magukat csapják be, veszélyeztethetnek másokat is. Hiszen egy szédülés, elhomályosodó tekintet vezetés közben akár tragédiát is okozhat!

Napjainkban egyre több háziorvos küldi alvásvizsgálatra a jogosítványát meghosszabbítani szándékozó „betegeit”, mint a korábbi években.

Sokan túlzásnak tarják a kialakulóban lévő új gyakorlatot, mert nemhogy nem tekintik betegségnek az alvászavart, veszélyesnek sem tartják azt. Pedig beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha valaki egy autópályán 130 km/h-s tempó mellett (azaz másodpercenként 36 méter megtétele közben) egy-két másodpercre elalszik. Még ha magához is tér mielőtt a szalagkorlátnak vagy az előtte haladóba rohanna, jó eséllyel olyan intenzív fékezésre és/vagy kormánymozdulatokra kényszerül, amik kétségessé tehetik, hogy az úton tudja-e tartani a járművét.

Számos ráfutásos balesetet, köztük halálos kimenetelű tragédiákat is okoztak az utóbbi években olyan sofőrök, akik elaludtak a volánnál és fékezés nélkül az előttük álló autóba (olykor forgalmi okokból megállásra kényszerült autóoszlopba) rohantak.

Mindazonáltal

 • A háziorvos köteles a megfelelő szakterület szakorvosi véleményét kikérni a vezetői engedély meghosszabbítása előtt, amennyiben a sofőr elmondásából és/vagy a vizsgálata alapján, ha:
 • kettős látás vagy a látóképesség jelentős csökkenése áll fenn
 • nagyothallást állapít meg,
 • a vizsgált személy szívritmus-szabályozóval él, és akkor is szívinfarktusa volt,
 • tablettás vagy inzulin kezelés alatt áll (Ez esetben a páciens életkorától függetlenül ötévente szükséges felülbírálni az egészségi alkalmasságot),
 • a sofőr súlyos idegrendszeri betegségben szenved, epilepsziával kezelik, vagy egyéb tudatzavar áll fenn nála,
 • bizonyos mentális betegségek esetén pszichiáter szakorvosi vélemény szükséges,
 • korábban diagnosztizált alkoholbetegséggel kezelték (ugyancsak be kell szerezni a pszichiáter szakorvosi véleményt),
 • súlyos veseelégtelenséget diagnosztizáltak,
 • a járművezetői képességet befolyásoló szervátültetésen vagy implantáción estek át.

Ezeknek a szakorvosi felülvizsgálatoknak az elvégeztetésére jogszabályok és orvosi protokollok kötelezik a háziorvosokat, amik szidalmazással, veréssel nem írhatók felül!

Vannak ugyanakkor olyan betegségek, egészségi állapotok, amelyek önmagukban gépjármű-vezetésre alkalmatlanná tesznek valakit. Ilyen a

 • kettőslátás, amikor a szem izmai nem működnek megfelelően, a szem nem tud minden irányba megfelelően mozogni. B kategóriás jogosítvány esetén ebben a kérdésben a végső szót a szemész szakorvos mondja ki,
 • a súlyos szívritmuszavar, illetve a nyugalmi állapotban vagy érzelmi hatásra bekövetkező angina pectoris, vagyis a szívizomzat vérellátási elégtelensége,
 • a cukorbeteg, akinél ismétlődő, súlyos hipoglikémia áll fenn, vagyis a hipoglikémiás roham során külső segítségre szorul,
 • az alkoholfüggőségben szenvedőknél, illetve azoknál, akik rendszeresen használnak pszichotróp anyagokat vagy a vezetési képességeit jelentős mértékben befolyásoló gyógyszereket.

Sokan a fentiek, vagy azokhoz nagyban hasonló betegségeik tüneteit érzékelve is inkább egészségesnek mondják magukat és abban reménykednek, hogy az orvos csak egy rutinvizsgálatnak veti alá őket, és nem derül fény olyan változásra az egészségi állapotukban, ami veszélyeztetné a jogosítványuk megtartását.

Ez azonban felesleges kockázatvállalás.

Először is, mert balesetet okozhat, szenvedhet el az egészsége miatt.

Másodszor, mert minél tovább halogatja az esetleges betegségei feltárását – sajnos nálunk még az ingyenes szűrővizsgálatokon is alacsony a részvétel – annál kisebb az esélye a gyors és teljes gyógyulásnak.

Harmadszor: egy baleset után – főleg, ha még kórházba is kerül valaki – olyan alapos kivizsgáláson esik át, ahol biztos kiderülnek a korábban eltitkolt betegségei is.

Negyedszer: számos egészségügyi probléma korrigálható különböző segédeszközökkel vagy beavatkozásokkal, ahogy a szem romlása is szemüveggel vagy műtéttel. A betegség megállapítása tehát nem jelenti automatikusan a jogosítvány elvesztését.

Fontos ugyanakkor nem megfeledkezni arról sem, hogy a KRESZ a gépjárművezetők felelősségévé teszi: csakis vezetésre alkalmas állapotban üljenek a volánhoz. Ez, erről már sokszor írtunk ezen a felületen, nemcsak azt jelenti, hogy nem lehet a sofőr ittas, vagy bódult állapotban!

Akkor sem vezethet az ember, ha a vezetési képességét hátrányosan befolyásoló gyógyszert szed (erre a tényre minden esetben az orvos és a gyógyszer használati útmutatója is figyelmezteti a pácienst). Nem szabad(na) vezetni „halálosan fáradtan”, de még olyan banális megbetegedés esetén sem, mint egy erős nátha vagy az influenza. Egy tüsszentési roham is végzetes lehet, ha miatta elhomályosul a tekintet és épp a legrosszabb pillanatban nem tud a sofőr a forgalomra figyelni.

F.Gy.A.