Rendszámot cserélt, börtönbe került

  • Tévedés volt azt hinni, ha rendszámtáblát cserél, nem szúr szemet a rendőröknek.
  • Egyre kevésbé éri meg figyelmen kívül hagyni a rendőrség és bíróság döntését.
  • Eltiltás alatt vezetni két éve bűncselekmény – azóta már 56-an ülnek rács mögött.
  • Jogerősen börtönbe küldték a rendszámhamisító, eltiltás hatálya alatt vezető férfit.

Kétszeresen is tévedett az a 37 éves férfi, akit tavaly április 27-én egy önkényesen átrendszámozott autó volánja mögött értek a rendőrök egy rutinszerű közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzés alkalmával. Ő úgy okoskodott: ha az autója eredeti rendszáma helyére egy másik, a forgalomból korábban kivont személygépkocsi rendszámtábláját szereli fel, nem szúr szemet majd a rendőröknek és nem állítják meg.

A rendszámtábla-csere hátterében az állt, hogy a férfinek nem volt jogosítványa, s mert korábban közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt tíz hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték. Emellett másfél évre eltiltották a gépjárművezetéstől is.

Csakhogy a rendőrök megállították és igazoltatták. Perceken belül mindenre fény derült. Az eltiltás hatálya alatti vezetés és a rendszámtáblacsere is. Az utóbbi egyedi azonosító jellel visszaélésnek minősül, azaz bűncselekmény.

Csakúgy, mint a járművezetés az eltiltás hatálya alatt.

Többször írt már a Közlekedésbiztonság (is) arról, hogy 2021 tavaszán a jogalkotó megelégelte a már-már nemzeti sporttá váló eltiltás hatálya alatti vezetések számának gyors növekedését. Az addigi nem túl szigorú büntetések miatt voltak, akik négyszeres, sőt hatszoros eltiltás hatálya alatt is teljes lelki nyugalommal vezettek, mivel maximum pár tízezer forintos pénzbírsággal megúszhatták a dolgot, ha a rendőr rajta kapta őket.

Csak, hogy 2021. május 14. óta már akár börtönbe is kerülhet az, aki eltiltás hatálya alatt vezet és rajtakapják. A módosított Btk. 239/B. § ugyanis kimondja:

„Aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanakkor „Aki a bűncselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Ezt a bűncselekményt egészen pontosan az követi el, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt, annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet. Azaz, ha ugyanolyan kategóriájú járművet vezet, mint amely kategóriára eltiltást kapott.

Bár a törvénymódosítást folyamatos és igen nagy sajtóérdeklődés kísérte, kezdetben sokan nem vettek tudomást a megnövekedett jogi fenyegetettségről. Kitartottak amellett, hogy „Tudok én vezetni jogsi nélkül is, nem a jogosítvány vezeti a kocsit…” gyakorlat mellett.

A törvény hatályba lépését követő első hónapokban a téma iránt érdeklődők számára úgy tűnhetett, a bírói gyakorlat nem követi a jogalkotói szigort. Azonban a türelmi idő a bíróságoknál sem tartott túl hosszú ideig. Emiatt és persze az eltiltás hatálya alatt vezetők még mindig magas száma miatt – mint korábban megírtuk – a „Járművezetés eltiltás hatálya alatt” a második leggyakoribb közlekedési bűncselekmény, amiért napjainkban emberek ülnek a fegyintézetekben.

Bár a törvény még nincs kétéves, máris 56-an töltik emiatt jogerős szabadságvesztésüket valamelyik hazai fegyintézetben azok közül, akik az óta is úgy gondolják: Nem a jogosítvány vezet…

Összehasonlításul, a már sok éve bűncselekménynek minősülő ittas vezetésért 308 gépjárművezető tölti napjainkban jogerős szabadságvesztés büntetését.

A bevezető példában említett férfi ráadásul nemcsak eltiltás hatálya alatt vezetett, de még a jármű egyedi azonosító jelével is visszaélt. Fontos tudni: ezt a bűncselekményt nemcsak az követheti el, aki önkényesen „átrendszámozza” az autóját. Vád alá helyezhető az is, aki egy egyedi azonosító jelet, például egy rendszámtáblát eltávolít vagy meghamisít (bizonyos karaktereit átfesti). Aki ilyet tesz, bűncselekményt követ el, amiért három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A fennemlített ügyben 2022. június 1-jén emelt vádat a Tiszafüredi Járási Ügyészség. A Tiszafüredi Járásbíróság 2022. október 4-én előkészítő ülést tartott, ahol a vádlott a váddal egyezően beismerte a bűncselekmények elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság  már aznap ítéletet hozott.

A büntetett előéletű, korábban azonos (közlekedési) bűncselekmény miatt már felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt vádlottat járművezetés az eltiltás hatálya alatt és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt 1.260.000 Ft pénzbüntetésre ítélték és újabb 2 évre eltiltották a közúti járművek vezetésétől.

Ő tudomásul is vette az ítéletet, az ügyészség azonban túlzottan enyhének találta és súlyosításért fellebbezett. Pénzbüntetés helyett végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta az ügyész azzal, hogy a másodfokú bíróság rendelje el a vádlott korábbi közlekedési bűncselekménye miatt kiszabott tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is, tekintettel arra, hogy épp annak a próbaideje alatt követte el az újabb bűncselekményt.

Másodfokon az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett. A Szolnoki Törvényszék jogerős ítéletében a férfit pénzbüntetés helyett egy év börtönre és két év közügyektől eltiltásra ítélte, helybenhagyta az újabb 2 éves közúti járművezetéstől eltiltását, és a vele szemben korábban, azonos bűncselekmény miatt kiszabott tíz hónapos felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is elrendelte.

F.Gy.A.