Több százan nem olvasták a törvényt?

  • Naponta tíznél is több sofőr ellen indul büntetőeljárás országszerte az új Btk. alapján.
  • Sokan nem vették komolyan, pedig börtönbe kerülhetnek, ha eltiltás alatt vezetnek!
  • A Legfőbb Ügyészség: Senki nem kaphat kisebb büntetést, mint az előző rendszerben!

Gyorsított eljárásban állított bíróság elé a Dunaújvárosi Járási Ügyészség egy férfit a napokban, amiért visszaesőként eltiltás hatálya alatt vezetett mobillal a kezében egy frissen vásárolt személygépkocsit, amit még nem iratott a nevére és még kötelező felelősségbiztosítást sem kötött rá, majd amikor a rendőrök leintették, gázt adott. Kissé távolabb leparkolt ugyan, kiugrott a kocsiból és megpróbált elmenekülni.

Nem jutott messzire. A rendőrök a sebtében leparkolt kocsi közelében elfogták. Kiderült, hogy korábban a bíróság 10 hónapra eltiltotta a gépjárművezetéstől, és az eltiltás hatálya még nem járt le.

Amiatt, hogy érvényes felelősségbiztosítás nélkül közlekedett az újonnan vásárolt autójával, szabálysértési eljárás indult a férfi ellen. Alighanem emiatt főtt azonban a feje a legkevésbé.

Amiért eltiltás hatálya alatt vezetett az ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állította. Mivel korábban a gépjárművezetéstől bíróság tiltotta el, a május 14. óta hatályban lévő Btk. szerint a gépjárművezetés eltiltás hatálya alatt vétségnek minősül, amiért akár három év szabadságvesztés is kiszabható. (Akit a rendőrség vagy más hatóság tilt el a vezetéstől, azt – ha az eltiltás hatálya alatt vezetésen kapják – maximum egy évre ítélheti a bíróság.)

Esetünkben a bíróság és az ügyészség sem volt túl szigorú. A Dunaújvárosi Járásbíróság a férfit, mint visszaesőt öt hónap szabadságvesztésre ítélte, két évre eltiltotta a gépjárművezetéstől és egy évre a közügyek gyakorlásától is.

Bár már a törvénymódosítás előtt számos cikk jelent meg a nyomtatott és az elektronikus sajtóban, riportok sorát közölték a televíziók arról: Nincs az rendben, hogy valaki lényegében következmények nélkül vezethet azután is, hogy a rendőrség, a bíróság valamilyen, értelemszerűen általában súlyos közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt eltiltotta a vezetéstől.

A korábbi szabályok értelmében pár tízezer forint bírságot szabhattak ki azokra, akik a tiltás ellenére is vezettek, aminek láthatóan nem volt visszatartó ereje.

A parlament tavasszal megemelte a tétet. Május 14-én lépett hatálya az a Btk. módosítás, melynek értelmében akit szabálysértési eljárásban tiltottak el a gépjárművezetéstől egy, akit a bíróság tiltott el, három év szabadságvesztéssel büntethető, ha az eltiltás ideje alatt olyan járművet vezet, aminek a vezetésétől eltiltották.

Úgy tűnik azonban, hogy a törvényi szigor és a törvénymódosítását kísérő hírverés nem jutott el az érintettekhez. Vagy ha el is jutott, nem vették komolyan. Pedig a „nem eszik olyan forrón a kását…” hozzáállás ebben az esetben sokba kerülhet. És nem, vagy nem csak forintban kifejezve.

Kistelepüléseken élő visszaesők is szemrebbenés nélkül újra és újra beültek a volán mögé a törvény hatályba lépése után is, akik pedig pontosan tudhatták, hogy a környék összes rendőre ismeri, felismeri őket, és azt is tudják róluk, hogy nincs jogosítványuk. Ennek ellenére volt, aki három hét alatt háromszor bukott meg ittas vezetésen úgy, hogy jogilag mindvégig eltiltás hatálya alatt vezetett. Valójában soha nem is volt jogosítványa. [A konkrét esetről szóló beszámolónk itt olvasható.]

A penzcentrum.hu a minap kérte ki a rendőrségtől az eltiltás hatálya alatti vezetés miatt indult eljárások számát. A lap megdöbbentő adatokat közölt az ORFK-tól kapott tájékoztatás alapján. Eszerint május 14. óta 850 eljárás indult az új büntetőjogi tényállás alapján. Azaz több mint tíz naponta. Ezekből 243 esetben bíróság általi eltiltás hatálya alatt vezetett a rajta kapott sofőr, több mint 600 sofőr pedig a rendőrség tiltó határozatát vette semmibe.

A számok minden bizonnyal azóta is nőttek.

Azonban a szigor sem fog enyhülni. Sőt!

Lapunk megkeresésére a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Fazekas Géza azt közölte, hogy „Az új közlekedési bűncselekménnyel kapcsolatban felmerülő jogértelmezési kérdések, valamint a helyes joghátrány indítványozási és vádképviseleti gyakorlat kialakítása érdekében a Legfőbb Ügyészség két szakfőosztálya közös iránymutatást adott ki. Ebben meghatározta az ügyészségeknek a bűncselekmény megállapításával, illetve a büntetés kiszabásával kapcsolatos legfontosabb teendőit és a követendő gyakorlatot”.

Az iránymutatás lényege, hogy semmilyen körülmények között nem állhat elő olyan helyzet, hogy „az ügyészség eljárása következtében az elkövetőt enyhébb vagy azonos mértékű szankcióval sújtják, mint amilyet a szabálysértési eljárásban szabtak volna ki”.

A bűnismétlőkkel, illetve a bűncselekményt (gépjárművezetés eltiltás hatálya alatt) ittas járművezetéssel vagy más bűncselekménnyel halmazatban megvalósító elkövetőkkel szemben legalább végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása indokolt – olvasható a Legfőbb Ügyészség szóvivőjének válaszában. Ebből pedig az is következik, hogy a visszaesők a második alkalommal már garantáltan rács mögé kerülnek, hiszen, bármilyen ítéletet kapjanak is az újabb jogsértésükért, az előző eljárásban kiszabott (de végrehajtásában felfüggesztett ítéletet) már le kell majd ülniük.

Emellett a szabálysértési eljárásban kiszabható egy évi törvényi maximumot meghaladó tartamú járművezetéstől eltiltással érhetők el a büntetési célok – a Legfőbb Ügyészség szerint. Azaz, aki eltiltás hatálya alatt vezet, annak még minimum plusz egy évig nem lesz jogosítványa!

Az iránymutatásnak megfelelő bírói gyakorlat kialakítását – az ügyészi indítványok mellett – a vádról rendelkező ügydöntő határozatok elleni fellebbezések útján kell biztosítani – áll a Legfőbb Ügyészség iránymutatásában.

A téma kapcsán fontos hangsúlyozni: nem kell balesetet okozni, de még csak más szabályszegést sem elkövetni ahhoz, hogy eljárás induljon az eltiltás hatálya alatt vezetők ellen. Elég egy rutinszerű közúti ellenőrzés, s ha kiderül, hogy az illetőnek nincs (esetleg soha nem is volt) érvényes jogosítványa, pár napon belül a bíróság előtt találja magát.

F.Gy.A.