3.53 ezrelék, azaz volt még vér az alkoholjában

  • Részegen vezetve belerohant egy kocsiba, amit egy másikba lökött
  • A baleset után kiderült, hogy a sofőr vérében 3,53 ezrelék alkoholt volt
  • 300 ezres pénzbüntetést, 20 hónap „B” kategóriára szóló eltiltást kapott

A baleset még március elsején történt Lajosmizsén. A jakabszállási illetőségű vádlott, a balesetet okozó jármű sofőrje Budapest felől Kecskemét irányába autózott, amikor elvesztette uralmát a járműve felett, lesodródott az útpadkára és hátulról belerohant egy ott parkoló autóba.

Az ütközés ereje akkora volt, hogy a padkán leparkolt autót belelökte az előtte álló gépkocsiba. Ennek az autónak csak a hátulja rongálódott meg, a szendvicsbe került kocsinak viszont az eleje és a hátulja is alaposan összetört.

A balesetet okozó autó sofőrje az ütközés következményeként nyolc napon belül gyógyuló, azaz könnyű sérüléseket szenvedett. Más – a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint – nem sérült meg, azonban tetemes kár keletkezet a balesetben érintett mindhárom személygépkocsiban.

Az már a helyszínen nyilvánvaló volt, hogy a sofőr atom részegen vezette az autóját. Később a vérvizsgálaton 3.53 ezrelék alkoholt találtak a vérében. A Kecskeméti Járási Ügyészség ezért – az ügyészség közleménye szerint – a „súlyosan ittas” sofőrt ittas járművezetés vétségéért bíróság elé állította.

Első fokon a Kecskeméti Járásbíróság az ügyészi vádirattal egyezően bűnösnek mondta ki a férfit és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint egy év nyolc hónap, a „B” járműkategóriára korlátozott járművezetéstől eltiltásra ítélte. (Eszerint kamiont, de akár motorkerékpárt a jövőben is minden további nélkül vezethet – nyilvánvaló, hogy nem „B” kategóriás jármű volánja mögé még véletlen sem ülne be ittasan az ügyben érintett jakabszállási férfi – a szerző megjegyzése.)

Az ügyészségnek sem tetszett az ítélet. Túl enyhének tartják, ezért súlyosításért fellebbeztek. Azt indítványozták az ügyben majdan másodfokon eljáró Kecskeméti Törvényszéknek, hogy az elsőfokú ítéletben kiszabotthoz képest ítélje nagyobb összegű pénzbüntetésre a vádlottat és az összes járműkategóriára kiterjedően tiltsa el a járművezetéstől.

Emlékeztetőül: A rendőrség napokban közzétett, 2019-ről szóló baleseti statisztikája szerint országosan csökkent az ittas vezetők által okozott balesetek száma. Míg 2018-ban összes közúti közlekedési balesetnek a 8,5 százalékát okozták az ittasan közlekedők, tavaly csak 8,3 százalékát.

Ám épp a fenti baleset helyszínén, Bács-Kiskun megyében az országos átlagot messze meghaladó az ittasan okozott balesetek száma.  Bács-Kiskunban  történt tavaly a legtöbb olyan baleset, amelyben egyértelműn szerepe volt az alkoholnak. Vélhetően a 3,53 ezrelékes véralkoholszint mellett ez is közrejátszott abban, hogy az ügyészség túl enyhének találta a jakabszállási férfira kiszabott ítéletet és megfellebbezte azt.

F.Gy.A.