A biztonságé az elsőbbség!

  • Ma van a Közlekedési Kultúra Napja, de az idén csak a virtuális térben emlékezhetünk meg róla.
  • Évente 350 ezer ember hal meg közlekedési balesetben világszerte, sokan közülük mások figyelmetlensége miatt.
  • A közvélemény-kutatások szerint az embereket nagyon is foglalkoztatja a közlekedési kultúra, de még inkább annak hiánya.

Forrás: http://www.akozlekedesikulturanapja.hu

Május 11-én – a koronavírus-járványra tekintettel – a virtuális térben rendezik meg a Közlekedési Kultúra Napja idei rendezvényeinek egy részét, számos eseményt pedig szeptember 16-ra, az EDWARD-napra (az Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül) halasztottak – derült ki az esemény fő koordinátora, a Közlekedéstudományi Egyesület közleményéből.

Dr. Mosóczi László
Fotó: Iró Zoltán

A rendezvényt hétfőn videóüzenetben köszönti mások mellett dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint dr. Ledia Lazeri, az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodájának vezetője, aki már a tavalyi konferencián is nagy hatású beszédet mondott.

A Kulturált Közlekedés Napját 2015-ben rendezték meg először. Az ötletgazda, Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület közlekedésbiztonsági tagozatának elnöke abból kiindulva hirdette meg kezdeményezését, hogy a közlekedésbiztonságra nem szabad és nem is lehet pusztán rendőségi feladatként tekinteni.

A világban évente mintegy 350 ezren halnak meg közlekedési balesetekben. (Nálunk az utóbbi években közel hatszázan.) A baleseti okok földrészenként, sőt, akár országonként is változhatnak, de egy valami állandó: az emberéleteket követelő tragédiák többsége összefüggésbe hozható az emberi felelőtlenséggel, figyelmetlenséggel. Ezek pedig sok esetben nemcsak a szabályok áthágását jelentik, hanem a másik tiszteletének, segítésének hiányát is.

Aligha nevezhető kulturáltnak az az autós, aki abból kiindulva, hogy „nekem van elsőbbségem” padlóig nyomja a gázt a kereszteződés előtt, csakhogy ne hajthasson be elé senki, aki miatt neki lassítani kellene. És persze az sem tekinthető közlekedési példaképnek, aki a szembe jövőket az árokba kényszerítve kezdi el előzni a nála alig lassúbb járműveket.

Bíró József
Fotó: Iró Zoltán

„A közlekedés, ha kulturált, akkor biztonságos is”, hangoztatta Bíró József akkor is, amikor a kezdetekkor még csak pár tucat cég és szervezet állt a kezdeményezése mögé, és ezt hangoztatja ma is, amikor már a sokszorosa a támogatók száma a kezdetekhez képest.

A közlekedési kultúra nemcsak azt jelenti, hogy mindenki betartja a KRESZ előírásait.  Bíró József közlekedési kultúra nézete szerint a közlekedési kutúra magába foglalja a közlekedéstudatosságot is, hogy a közlekedés szereplői figyelnek a többiekre és toleránsak.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások, a közúti és a közösségi közlekedés forgalmának drasztikus visszaesése ellenére sem vesztette aktualitását az esemény – hangoztatták a szervezők. Sőt, a vírus terjedésének lassítására tett intézkedések még inkább rávilágítottak arra, milyen fontos, hogy a közlekedők – legyenek bár autósok, motorosok, kerékpárosok, gyalogosok, használjanak tömegközlekedést vagy saját járművet, bérelt közlekedési eszközt, hagyományosat, vagy újfajta elektromosakat – figyeljenek egymásra. Legyenek toleránsak, ügyeljenek maguk és mások biztonságára.

A németeknek van egy mondása erre: „Ha sürgősen beszélni akarsz istennel, írj neki egy sms-t vezetés közben!”. Ezt a mondatot akár a mostani Közlekedési Kultúra Napja szlogenjének is választhatnánk, hiszen nálunk is komoly baleseti forrás a vezetés, sőt a gyaloglás közbeni mobilozás.

A Közlekedési Kutúra Napjához kapcsolódó közvélemény-kutatások eddig minden évben azt mutatták, hogy az embereket foglalkoztatja a közlekedésbiztonság, és van véleményük a közlekedés állapotáról és annak kulturáltságáról egyaránt. A legfrissebb kutatási eredményeket a Közlekedési Kultúra Napján ismertetik.

Május 11-én a közösségi közlekedés valamennyi járművén, és ahol lehetséges, a megállókban is biztonságtudatosságra figyelmeztető üzeneteket hallhat az utazóközönség.

A virtuális térben szakmai előadásokon ismertetik a résztvevők a biztonságos közlekedést segítő innovációkat és a témában kiírt szakmai pályázatok eredményeit.

Az előadásokat, szakmai beszélgetéseket bárki meghallgatja a számítógépén, vagy akár az okostelefonján is a Kulturált Közlekedés Napja honlapján keresztül.

F.Gy.A.