A csigatempó is lehet halálos!

  • A járműszerelvény tartósan 60 km/h alatti sebességgel haladt az autópályán, de volt, hogy még a 20-at sem érte el a sebessége
  • Halálos balesetet okozott a túlságosan lassú, rosszul kivilágított pótkocsi
  • Pedig a szabály egyértelmű: csak az a jármű hajthat fel a sztrádára, amely képes sík terepen tartósan 60 km/h-val haladni.

Forrás: police.hu

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának gyanújával nyomozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság egy 59 éves férfi ellen, aki még 2018. április 12-én okozott balesetet az M30-as autópályán. A rendőrség vádemelést javasol az ügyészségnek.

A baleset oka, mint a legtöbb halálos vagy súlyos sérüléssel végződő esetben most is a sebesség helytelen megválasztása volt. De, ez esetben nem úgy, ahogy megszoktuk. Ebben a balesetben nem a gyorshajtás volt a legfőbb baleseti ok.

Ellenkezőleg. A gyanúsított a rendőrségi eljárás során kirendelt szakértő szakvéleménye szerint túlságosan lassan haladt. Emellett a balesetért felelős járműszerelvény pótkocsija sem volt rendesen kivilágítva.

A rendőrség police.hu-n is elérhető közleménye szerint az áldozat, egy 34 éves aszódi férfi délután négy óra tájban Budapest irányából Miskolc felé haladt kisteherautójával a külső sávban, amikor hátulról nekiütközött az előtte haladó járműszerelvénynek. Az ütközésben a fiatalember olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A rendőrségi vizsgálat során beszerzett igazsági műszaki szakértői szakvélemény szerint a balesetben érintett járműszerelvény – miután felhajtott a sztrádára – tartósan 60 kilométer/óra alatti sebességgel haladt. Több esetben még a 20 km/órát sem érte el a sebessége, azaz szinte csak cammogott. Emellett a pótkocsi lámpái sem működtek az előírásoknak megfelelő. Ez a két tényező együttesen vezetett a bekövetkezett balesetben – áll a rendőrség közleményében.

Csak a rend kedvéért nézzük a szabályt. A KRESZ kimondja, hogy autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton (az autópályát, autóutat előjelző táblától kezdődően) csak olyan gépjárművel, illetve járműszerelvénnyel  szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/h sebességgel képes haladni. Ezeken az utakon más járművel tilos közlekedni.

F.Gy.A.