Ámokfutó drogos motoros

  • Olykor 180 kilométer per óra feletti tempóval menekült az őt igazoltatni akaró rendőrök elől
  • Már korábban eltiltották a vezetéstől, drog is volt nála, sőt fogyasztott is belőle, mielőtt motorra pattant
  • Bár hasonló cselekmények miatt már volt büntetve, nemhogy börtönbe nem kell vonulnia, még csak bíróság elé sem kell állni
  • Vajon az ellene engedély nélküli járművezetés miatt még folyamatban lévő szabálysértési eljárás megakadályozza majd, hogy újra motorra üljön?

A kép csak illusztráció!

Kilométereken át szirénázó rendőrautók üldözték azt a motorost, akit tavaly nyáron akartak igazoltatni Paloznakon, de nem állt meg a rendőrök jelzésére.  Hosszas üldözés után is csak az után kattant a csuklóján a bilincs, hogy elvesztette az uralmát a motorja felett és az árokba repült. Mint utóbb kiderült, jó oka volt a menekülésre.

Az eset még tavaly júniusban történt. A Veszprém megyei Paloznakon a rendőrség rutinszerű közlekedésbiztonsági ellenőrzést tartott. Mások mellett meg akarták állítani a jelen ügy vádlottját is, aki motorral közeledett az ellenőrzési pont felé. Azonban a 40 éves férfi, bár a rendőrök karjelzésére lassítani kezdett, amikor már egészen közel ért hozzájuk, kikerülte a rendőröket, gázt adott és nagy sebességgel tovább hajtott Csopak irányába.

A rendőrök kék lámpával, szirénával üldözőbe vették. A motoros a 71-es, majd a 73-as úton néhol 180 kilométer per órás sebességgel, olykor még gyorsabban hajtott Veszprém felé. Azonban a Veszprém-szabadságpusztai elágazásnál útját állta egy másik járőrkocsi.

Nem egyértelmű még ma sem, hogy a rendőrautóhoz nagy sebességgel közeledő motoros közel 180-as tempóval már nem merte megismételni a Paloznakon sikeresen végrehajtott kikerülős cselt, vagy túl szűknek találta a rendőrök által szabadon hagyott utat, egyszer csak szinte lépéstempóra lassított, majd a dupla záróvonallal mit sem törődve megfordult. Aztán újra gázt adott.

Felsőörs felé tartott – hozzávetőlegesen 140-150-es tempóval –, amikor előzés közben elvesztette uralmát a motorja felett és az árokba hajtott. A motor megállt, ő pedig lerepült a járgányáról és az útszéli magas füves-bozótosba csapódott. Ott fogták el a rendőrök. Csodával határos módon megúszta komoly sérülések nélkül.

Azonnal kiderült miért nem állt meg a 40 éves motoros, amikor Paloznakon igazoltatni akarták.

Először is, eltiltás hatálya alatt vezetett. Másodszor, drogot találtak a ruhájában a rendőrök; még ha csak csekély mennyiséget is, de a drog, az drog. Ráadásul, mint később kiderült, fogyasztott is a szerből, mielőtt motorra ült. A később elvégzett szakértői vizsgálat szerint egyértelműen a szer hatása alatt volt, amikor a rendőrök elől menekülve ámokfutásba kezdett.

A Veszprémi Járási ügyészség mindezekért „bódult állapotban elkövetett járművezetés és kábítószer birtoklásának vétsége” miatt emelt vádat ellene a Veszprémi Járásbíróság előtt.

Bár – mint az a Veszprém Megyei Főügyészség közleményében olvasható – az ámokfutó hasonló bűncselekményekért korábban már volt büntetve, az ügyész azt kérte az indítványában a bíróságtól, hogy tárgyalás mellőzésével hozzon büntetővégzést az ügyben, és ítélte próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre az ámokfutó motorost, valamint tiltsa el a közúti járművezetéstől.

A vádlottal szemben az engedély nélküli vezetés miatt időközben külön eljárásban szabálysértési eljárás indult.

A rendőrök elől bedrogozva, néhol 180-as tempóval menekülő motorosnak tehát nemhogy egy percre sem kell fogházba vonulnia (már, ha nem kezd esetleg időközben egy újabb ámokfutásba), de még csak bíróság elé sem kell állnia. Egyszer sem kell kínosan éreznie magát azért, amit tett.

Márpedig azt aligha gondolhatja bárki is komolyan, hogy azok után, hogy eltiltás hatálya alatt motorozott és még a rendőrök elől is megpróbált elmenekülni, akadályozni fogja őt bármiben is az a büntetés, amit az engedély nélküli vezetése miatt indult szabálysértési eljárásban ki fognak szabni rá.

Bár az is igaz, hogy nem halt meg, nem is sérült meg senki az ámokfutó miatt. A motorjáról lerepülő vádlott is megúszta pár karcolással. És ki tudja, lehet, hogy ez az eset, és – amennyiben a bíróság vádiratában tett indítványnak megfelelően dönt – a nyilván szigorú ítélet majd meghozza a várt eredményt: jó útra tér a drogos ámokfutó.

Állítólag él olyan ember ebben az országban, aki látott már valakit, aki hallott már arról, hogy állítólag volt már példa ilyesmire…

F.Gy.A.