Atomrészeg volt

  • Élet-halál közti állapotban vezetett, olyan részeg volt.
  • Belerohant az előtti álló autóba, és belelökte az az előtt állóba.
  • Szerencsére még a vétkes sofőr is megúszta könnyű sérülésekkel.
  • Gyorsított eljárásban a középmérték felét sem kapta a sofőr.

A kép csak illusztráció.

Három nappal az után, hogy ittasan balesetet okozott Kecskeméten a Kecskeméti Járásbíróság jogerősen hat hónap fogházbüntetésre ítélte (az ítélet végrehajtását azonban egy évre felfüggesztette) azt a férfit, aki június 12-én részegen két autót is összetört.

A részeg sofőrt még hétfőn gyorsított eljárásban állította bíróság elő a Kecskeméti Járási Ügyészség.

A baleset péntek délután történt Kecskeméten, a Halasi úton. Az immár jogerősen elítélt  ittas sofőr a Árpád körút irányból a Könyves Kálmán körút irányába haladt, amikor belerohant egy előtte megálló autóba, amit akkora erővel lökött meg, hogy belecsapódott az előtte álló másik járműbe. A rendőrök azonnal elvették a jogosítványát.

Az anyagi kár ugyan jelentősnek mondható, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint azonban a balesetben csodával határos módon csak a balesetet okozó sofőr sérült meg, ő is csak könnyebben. Annak ellenére, hogy ő a baleset pillanatában valójában életveszélyben volt. Nem az ütközés miatt, hanem a vezetés előtt elfogyasztott tetemes mennyiségű alkohol miatt.

„A sofőr vérében 4 ezreléket meghaladó mennyiségű alkohol volt”, áll a főügyészség közleményében. Az, hogy a sofőr atomrészeg volt, korán sem túlzó állítás, sőt, viszonylag visszafogott leírása az állapotának.

Ennek fényében a fél év (végrehajtásában egy évre felfüggesztett) fogházbüntetés és két és fél éves vezetéstől eltiltás még akár enyhének is mondható. Nem csoda, hogy a vádlott elfogadta az ítéletet, nem fellebbezett.

A hatályos Büntető Törvénykönyv szerint ugyanis vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az a sofőr, aki járműforgalom elől el nem zárt területen ittasan gépjárművet vezet. A gyorsított eljárásban kiszabott (jogerős) ítélet ennek a negyede, de még az ítéletkiszabáskor irányadó középmértéknek is csak a fele.

Ez pedig már csak azért is aggasztó, mert a hazipatika.com vonatkozó cikke szerint a 3,5  és 5,0 ezrelék közti véralkoholszint mellett az ember már elveszti az eszméletét, testhőmérséklete veszélyesen alacsony szintre csökken. keringése légzése koordinálatlanná válik, rosszabb esetben a légzés le is áll. Az 5,0 ezrelékes véralkoholszint már nagyon közel van ahhoz, írja a portál, ami összeegyeztethetetlen az élettel. [A véralkoholszint fokozatai című írás innen is elérhető.]

Ebben az állapotban egy sofőr már nemhogy a forgalmi helyzetekre nem képes reagálni, az is kétséges, hogy túléli-e a napot. Csak a véletlenen múlik ilyenkor, hogy az előtte álló autóba rohan bele (lényegében fékezés nélkül) vagy a zebrán áthaladók, esetleg egy buszmegállóban várakozók közé hajt. Ebből a szempontból nézve az esetet a fél év felfüggesztett fogházra talán nem minden alap nélkül mondhatjuk, hogy túl enyhe.

Ettől függetlenül az ítélet jogerős!

F.Gy.A.