Autólopást hazudott, hogy mentse magát

  • Sikeresen lerázta az őt üldöző rendőröket, majd gyalog menekült tovább.
  • Másnap bejelentette a 112-re, hogy „előző este ellopták az autót egy rokonától.”
  • Rosszabbul hazudott, mint ahogy vezetett, hamar kiderült, hogy hibás a sztorija.

Pénzbírság és/vagy elzárás is lehet a következménye annak, ha valaki annak ellenére ül be egy autó volánja mögé, hogy korábbi szabályszegéséért vagy bármi más okból bevonták a jogosítványát. Ha lebukik, az utána már csak a bíró jóindulatán múlik, hogy pénzbüntetéssel zárul-e az eltiltott sofőrök „Nem kell jogosítvány a vezetéshez”, avagy „Nem a jogsi vezet” akciója néhányszor tízezer forintos pénzbüntetéssel végződik, azonban a büntetés lehet akár hatvan napig terjedő elzárás is.

De talán még a hatvan nap „guggolás” is jobban megéri, mint a nyilvánvalóan szándékos szabálysértést megfejelni egy olyan bűncselekménnyel, amiért akár két év fogház is kinézhet az elkövetőnek! Nem mellesleg a bíró jóindulatára sem igen apellálhat az, aki megpróbálja átverni a hatóságokat, hogy megússza a „járművezetés eltiltás hatálya alatt” szabálysértésért kiszabható büntetést.

Egy 23 éves marcali fiatalembert márciusban Balatonszentgyörgyön akarták igazoltatni a rendőrök. Rutinszerű intézkedés volt…, azaz csak lett volna, mert a fiatalember a rendőrök egyértelmű jelzése ellenére nem állt meg.

Krimibe illő üldözés kezdődött a somogyi utakon. A marcali fiatalembernek sikerült leráznia üldözőit. Épp annyi előnyre tett szert, hogy a rendőrök már nem látták, hogy miután leparkolta a kocsiját az út szélén, merre menekült tovább gyalogosan.

A rendőrök tisztában voltak azzal, hogy ha rövid időn belül nem sikerül tisztázniuk, hogy ki ült az autó volánja mögött, azaz ki nem állt meg a rendőri jelzésre, soha nem tudják meg, hogy miért menekült el az illető. Lehet, hogy súlyos bűncselekményekért körözték, de az is, hogy „csak” ittas volt, vagy nem volt jogosítványa…

Ez esetben a somogyi rendőröknek szerencséjük volt. A 23 éves marcali fiatalember túlságosan gyorsan akarta tisztázni magát minden gyanú alól. Már másnap felhívta a 112-es segélyhívót és bejelentette, hogy az előző este egyik rokona háza elől eltűnt az autója.

Jobban vezetett menekülés közben, mint ahogy hazudott a rendőröknek, amikor kikérdezték az autólopás körülményeiről.

Az úton egérutat tudott nyerni a járőrök elől, azonban az autólopás bejelentését követő meghallgatásán hamar megbukott. Az intézkedő rendőrök rövid úton kiderítették, hogy a férfi története köszönőviszonyban sincs a valósággal. Ezt később ő maga is beismerte.

Azért állította, hogy ellopták az autóját, mert ő vezetett, amikor a rendőrök meg akarták állítani. Tudta, hogy másodperceken belül kiderül, hogy nincs jogsija, mert egy éve bevonták.

Egy éve egy szabálysértés miatt indult eljárásban eltiltották a járművezetéstől. Kisebb súlyú bűncselekményekért ráadásul már volt büntetve, sejtette, hogy sokba fog kerülni, ha eltiltás hatálya alatt járművezetésen érik.

Annyira sokba azért még így sem, hogy betelefonált a 112-re és megpróbálta átverni a rendőrséget. A Kaposvári Járási Ügyészség hatóság félrevezetésének vétségéért emelt vádat ellene. Az ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzésben szabjon ki közérdekű munka büntetés a vádlottal szemben.

Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője lapunknak nyilatkozva nemrég egyebek között arról beszélt, hogy a rendőrség az eddiginél is határozottabban fog fellépni azok ellen, akik semmibe veszik az őket a vezetéstől eltiltó határozatokat. Csak idő kérdése, hogy már majd az ügyészség sem elégszik meg büntetésként a közérdekű munkával azokkal szemben, akik nemcsak, hogy eltiltás hatálya alatt vezetnek, de még hamis bejelentést is tesznek a rendőrségen, hogy mentsék magukat.

Az „épp most akartam bejelenteni, hogy ellopták az autómat” típusú védekezés gyakori azokban a közlekedési bűnügyekben, amikor a vétkes sofőr autóval vagy a nélkül elmenekül a helyszínről. Arra is volt azonban példa, hogy miután lakott területen egy kanyarban kisodródott és felborult az autójuk, a benne ülők (senki nem sérült meg) mind a négyen eskü alatt vallották, hogy „én vezettem”. Mindannyian ittasak voltak, mindegyiküktől találtak legalább egy részleges ujjnyomot a kormányon és a sebességváltón. Soha nem derült ki, ki vezette ténylegesen az autót.

 F.Gy.A.