Autóstól rontott a házba

  • Részegen vezetett, feltehetőleg ezért vesztette el az uralmát a járműve felett, ami ritkán látott következményekkel járt
  • Az ittas sofőr kocsija akkora erővel csapódott egy út menti ház garázsába, hogy a családi ház egyik helységébe lökte az ott parkoló autót
  • Az ittas sofőr által a házban, a garázsban és az ott parkoló autóban okozott kárt aligha téríti meg az ittas sofőr biztosítója

A kép illusztráció.

Részegen vezetett az a sofőr, aki március 23-án, hétfőn este Győrújfaluban egy családi ház garázsába rohant és az ott álló autót – az épület garázzsal szomszédos falát átszakítva – a ház egyik szobájába lökte.

A 41 éves győri férfi este, kevéssel kilenc óra után nagy sebességgel hajtott a győrújfalui Kossuth Lajos utca felől a József Attila utca irányába. A kereszteződésben – vélelmezhetően, bár még szakértők által nem bizonyítottan – ittassága és a nagy sebesség miatt elvesztette uralmát a járműve felett és egyik ház garázsába csapódott.

Az ütközés ereje akkor volt, hogy a hívatlan vendég nemcsak, hogy ripityára törte a garázsban álló autót, hanem vésőként használva azt beszakította vele a ház garázzsal közös falát és az autót az egyik helyiségbe lökte.

Szerencsére az útról lesodródott autó sofőrjén és utasán kívül senki nem sérült meg a megrongált házban, azonban a garázsban és a balesetben érintett mindkét autóban tetemes kár keletkezett.

A helyszínre érkező rendőrök az ilyenkor kötelező gyakorlatot követve megszondáztatták a balesetért felelős sofőrt. A szonda ittasságot jelzett. Azt, hogy mennyit ivott, és hogy az elfogyasztott alkohol ténylegesen közrejátszott-e a balesetben, a későbbi vérvétel és az az alapján elvégzendő szakértői vizsgálat hivatott tisztázni.

Az ilyen esetek, azaz, amikor valaki autóstól megy be egy házba kidöntve annak kerítését, esetleg a falát vagy a falait is, nem túl gyakoriak, de azért ritkaság számba sem mennek.

Tavaly például addig ritkán látott helyi összefogással segítettek a helyiek és a helyi önkormányzat Solton. Az eset 2019. júliusában történt, amikor egy kamion belerohant az 51-es út mellett álló házba. A szobából, ahová a kamion berontott, percekkel korábban távozott a fiatal házaspár kétéves gyermeke. A héthónapos terhes anya és a kamionsofőr is sokkot kapott a történtek miatt.

A ház lakhatatlanná vált.

A balesetet nagy valószínűséggel az okozta, hogy a kamionos előzőleg hirtelen kormánymozdulatokra kényszerült, hogy elkerülje az ütközést egy vele szemben haladó tartálykocsival. Azonban a hirtelen kormánymozdulatok miatt a kamion instabillá vált, s a sofőr már képtelen volt az úton tartani.

Baracskán, szintén júliusban egy jókora földszállító jármű rohant egy házba a 7-es út mellett. Dabason pedig egy tavaly októberi hajnalon köszönt be egy autó egy családi házba kora reggel, miután letarolt egy utcán parkoló autót és lebontotta a házhoz tartozó drótkerítést is.

Az ilyen beleseteknél többnyire csak a vak szerencsén múlik, hogy a ház lakói túlélik-e a balesetet, megússzák-e sérülésekkel vagy mint az esetek többségében csodával határos módon sértetlenül.

A szakemberek azt tanácsolják: ha valakinek a házába autó csapódik, függetlenül attól, hogy személy- vagy teherautó, netán járműszerelvény, meneküljön. Pár éve volt már rá példa, hogy egy, az útról lesodródott kamion elvitte a fél házat. Az épület csak azért nem omlott össze azonnal, mert a kidöntött teherhordó fő fal szerepét átvette a falat kidöntő kamion.

Ilyenkor nem szabad arra bazírozni, hogy ha nem dőlt össze a ház vagy annak egy része azonnal, akkor már nem is fog, legalábbis addig biztos nem, amíg ki nem menekítenek ezt-azt a romok közül. Csak az élet számít. A pénzért, a ruhákért, minden másért vissza lehet menni akkor is, ha a statikusok megállapították, hogy mennyire veszélyes a romok között mozogni. Vész esetén a tűzoltók is segítenek.

A győrújfalui eset azonban több okból is kilóg az efféle balesetek közül. Mindenekelőtt a sofőr ittassága miatt, aminek nyilván lesznek még számára kellemetlen következményei. Egyfelől a büntetés, de alighanem ez lesz a legkisebb gondja. Szinte biztosra vehető, hogy – még, ha a későbbiekben kiderülne, hogy a balesetben valamilyen út- vagy műszaki hiba történt a baleset – a sofőr ittassága miatt a biztosító nem fizet a vétkes sofőr helyett. Az épületekben és a garázsban parkoló autóban keletkezet károkat neki kell majd kifizetnie.

F.Gy.A.