Azért ne nyugodjanak meg túlságosan az ittas vezetők!

  • Nem szigorítottak a Pest megyei rendőrök, az országos gyakorlatot követik
  • Az őrizetbe vételnek több törvényi feltétele van
  • Akitől elvették a jogosítványát, jól gondolja meg mit tesz azután
  • Akár egy kamerás mobillal is rács mögé lehet juttatni a visszaesőket

Nem válik országos gyakorlattá az ittas vezetésen ért sofőrök azonnali őrizetvétele – derült ki a rendőrségtől és az ügyészségtől kapott tájékoztatásból. Valójában Pest megyében sem egészen az történik, mint amiről az m1 Híradója, és az ő riportjuk alapján számos portál, közük lapunk is beszámolt. A hatóságok hozzátették: azért nem, mert a Pest megyeiek is az országos gyakorlat szerint járnak el az ittas vezetőkkel szemben is.

Emlékeztetőül: január első napjaiban számolt be az m1 Híradója arról, hogy „bekeményítettek a rendőrök Pest megyében”. A helyszínen azonnal őrizetbe veszik az ittas vezetőket, ha csak egy kicsit is elszíneződik a szonda.

A riportból az derült ki, hogy az ittas sofőrök mindaddig őrizetben maradnak, amíg le nem folytatták ellenük a szabálysértési vagy a büntetőeljárást. Utóbbi esetén az ügyészség soron kívül bíróság elé állítja a részeg sofőröket. Feltéve, hogy az intézkedés törvényi feltételei adottak, tehát a sofőrt tetten érték ittas vezetés közben, beismerő vallomást tett és nem merült fel vele szemben más bűncselekmény gyanúja.

A Híradó riportja azzal indokolta a szigorítást, hogy a személyi sérüléssel végződő közlekedési a balesetek mintegy nyolc százalékát az ittas vezetők okozzák.

Joggal fogalmazódhat meg a kérdés az olvasóban, hogy akkor miért csak Pest megyében „keményítettek be” a rendőrök? Más megyékben miért nem követik a Pest megyei példát? Megkérdeztük erről a rendőrséget és az ügyészséget.

A válaszaikból az derült ki, hogy tulajdonképpen Pest megyében sem történt semmiféle bekeményítés a korábbi gyakorlathoz képest. A törvény eddig is lehetőséget adott az ittas vezetők bűnügyi vagy szabálysértési őrizetbe vételére, és ahol és amikor ez indokolt és jogszerű lépés volt, éltek is vele a rendőrök.

Az őrizetbe vétel szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén alkalmazható. (Az ittas vezetés alapesetben is két év szabadságvesztéssel büntetendő.) Van azonban még néhány törvényi feltétele. Akkor alkalmazható például, ha valószínűsíthető a gyanúsított letartóztatása, mert például megpróbált megszökni, vagy meg is szökött és csak hosszabb-rövidebb keresés után sikerült elfogni.

Ok lehet az őrizetbe vételre az is, ha menekülés, bujkálás közben újabb bűncselekményeket követett el.  Ezek alapján ugyanis a nyomozó és a vádhatóság is okkal feltételezheti, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított meghiúsítaná vagy veszélyeztetné a bizonyítási eljárást, vagy nem lenne biztosítható a jelenléte a tárgyaláson.

Önmagában tehát az ittas vezetés ténye – hiába, hogy a jármű ittas vezetését a Btk . alapesetben két év szabadságvesztés büntetéssel fenyegeti – nem elég az ittas vezető őrizetbe vételére. Még tettenérés esetén sem, ha csak a sofőr nem kísérelt meg elszökni a rendőrök elől, nem fenyegette meg a tanúkat, és más hasonló jogsértést sem követett el.

De a Legfőbb Ügyészségtől kapott írásos tájékoztatás szerint más okból sem kirívó a Pest megyei példa. Ugyanis más megyékben is rendszeresen előfordult már az elmúlt években, hogy – ott, ahol indokolt volt és a jogi feltételek is fennálltak – a rendőrség őrizetbe vettek az ittas vezetőket. Jellemzően erre azokban az esetekben került sor, amikor az ittas sofőrt később gyorsított eljárásban állították bíróság elé.

Ennek ellenére ne lélegezzenek fel azok, akik több-kevesebb rendszerességgel akkor is szoktak vezetni, ha előtte ittak pár pohárral. A rendőrség ugyanis tényleg komolyan veszi és érvényesíti is a zéró toleranciát az ittas vezetőkel szemben. Évente 10-20 ezer körüli számú intézkedést hajtanak végre ittas vezetőkkel szemben.

Nem árt tudni, hogy a Pofátlan(TAN)ítás keretében, bármilyen szabályszegésen kapjanak is egy sofőrt, igen jó eséllyel előkerül a szonda is az intézkedés során. S amennyiben elszíneződik (ittasságot jelez), nemcsak a sofőr jogosítványa bánja, a szabálysértési bírság összege is jelentősen megnő, akár egy nagyságrenddel is.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy akit ittas vezetésen érnek, annak azonnal elveszik a jogosítványát. E tekintetben a rendőrnek nincs mérlegelési joga, nem érdemes győzködni, pláne nem megkísérelni megvesztegetni.

Ez azt jelenti, hogy az autó marad, a sofőr pedig vagy segítséget kér egy vezetésre alkalmas állapotban lévő ismerősétől, vagy gyalog, tömegközlekedéssel, esetleg taxival megy haza. A kocsijáért meg majd elmegy valaki, vagy ha más megoldást nem talál hazavitetheti trélerrel

Meg lehet próbálni persze kivárni, amíg a rendőrök „haza mennek”, aztán immár jogosítvány nélkül a kertek alatt hazaautózni, de ez még nagyobb kockázattal jár, és súlyosabb következményeket vonhat maga után, mint maga az egyszerű ittas vezetés, azaz amikor a rajtakapott sofőr semmiféle balesetet nem okozott.

Egy „sima” ittas vezetésért ugyanis nem igazán szabnak ki a bíróságok letöltendő szabadságvesztést. Ugyanez már nem mondható el az engedély nélkül vezetőkről. Főleg azokról nem, akiknek ittas vezetésért vonták be a jogosítványukat, majd kevéssel ez után engedély nélküli vezetésen érték őket.

Mi is írtunk már arról: a rendőrség maga sem tagadja, főleg vidéken, ahol mondhatni mindenki mindenkit ismer, a helyi rendőrök kifejezetten vadásznak azokra a sofőrökre, akikről tudják, hogy nincs jogosítványuk, mert valamilyen közlekedési szabályszegésért elvették tőlük.

De, ha a rendőrök figyelmét el is kerülik ideig óráig, a kamerás telefonok korában senki nem érezheti magát biztonságban. Sokat tudna erről mesélni D. Zsuzsa, egykori televíziós műsorvezető, akit egy ismeretlen fotózott le egy parkolóban, amikor éppen beült az autójába és elindult. A volt műsorvezetőről köztudott, hogy ittas vezetésért eltiltották a vezetéstől.

„Jóakarója” pedig nemcsak neki lehet.

F.Gy. A.