Bedrogozva okozott halálos balesetet

  • Kétféle kábítószert találtak a karambolt okozó Daewoos szervezetében
  • A vádhatóság szerint csakis a drogok hatásával magyarázható, hogy a vádlott áttért a bal oldalra
  • A vétlen autó egyik utasa meghalt, a drogos sofőr utasa maradandó fogyatékosságot szenvedett

Bódult állapotban halált okozó járművezetésért emelt vádat a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a nő ellen, aki még 2017 áprilisában halálos közlekedési balesetet okozott a Pest megyei Monor határában.

A vádirat szerint a nő amfetamin és hasis befolyása alatt állt, amikor Monor és Monorierdő között áttért az út menetirány szerinti bal oldalára és összeütközött egy ott szabályosan közlekedő Opellel.

A baleset 2017 április 24-én történt délután fél kettőkor, jó út- és látási viszonyok közepette. Az eset után lefolytatott vizsgálatra hivatkozva érdeklődésünkre az ügyészség azt közölte: semmiféle forgalmi vagy más oka (például út- vagy műszaki hiba) nem volt annak, hogy a vádlott Daewoo-jával áttért a menetirány szerinti bal oldalra és belerohant a vétlen Opelbe.

A vádhatóság emiatt a balesetet egyértelműen annak tudja be, hogy a Daewoot vezető nő bódult állapotban – azaz az elfogyasztott drogok hatása alatt – volt, miközben vezetett.

A balesetben a drogoktól bódult nő és utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Kettejük közül az utas sérülései voltak a súlyosabbak, neki a baleset miatt maradandó fogyatékossággal kell leélnie az életét. A másik autóban utazó négy felnőtt közül egy 61 éves nő a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. További három felnőtt és egy gyermek súlyos sérülést szenvedett.

A rendőrség a közel három évig tartó eljárás során több szakértői vizsgálatot is elrendelt – ezért húzódott el ilyen hosszú ideig az eljárás. A szakértők szakvéleményére részben annak a bizonyítására volt szükség, hogy a balesetért kezdettől felelősnek tartott sofőr szervezetében kimutatott drogok hatással voltak-e a vezetési képességeire (mint kiderült igen, ezért szerepel a vádban, hogy bódult állapotban követte el a halált okozó járművezetést).  Részben pedig azért húzódott el a vizsgálat, mert idő kellett annak tisztázására, hogy a sérültek sérülései maradandóak-e vagy sem.

Az ügyet a Monori Járásbíróság tárgyalja majd. Az ügyészség közleményéből az nem derült ki, hogy milyen ítéletet tartanának elfogadhatónak abban az esetben, ha a Büntetőeljárási törvényben adott lehetőséggel élve a vádlott beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Erre majd csak az előkészítő ülésen tesz indítványt az ügyben eljáró ügyész.

F.Gy.A.