Célkeresztben a veszélyes árut szállítók és a buszok

  • Átfogó ellenőrzésbe kezd keddtől csütörtökig a közlekedési hatóság az ECR együttműködés keretében
  • A jövő héten indul a közúti közlekedési környezetvédelmi akció
  • Az év végéig több nagy közlekedési hatósági ellenőrzés-sorozat várható

Átfogó ellenőrzés-sorozatba kezd holnaptól az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) működő közúti közlekedési hatóság a közlekedésbiztonság javítása, a szabályokat betartó vállalkozások védelme és általában az autósok szemléletformálása érdekében – jelentette be Mosóczi László a tárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Mosóczi László emlékeztetett rá, hogy Magyarország rendszeresen részt vesz a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő Euro Control Route (ECR) együttműködés keretében végrehajtott ellenőrzésekben. Kedden, szerdán és csütörtökön a veszélyes árut szállító és a személyszállító járművek, utóbbiak közül elsősorban a buszok műszaki biztonsági ellenőrzését végzik a szakemberek, tájékoztatott az államtitkár.

A közlekedési hatóság az ITM felkérése alapján is végez hazai tematikus-szezonális ellenőrzéseket. Jövő hétfőn indul a 22 éves múltra visszatekintő közúti közlekedési környezetvédelmi akció. Ennek keretében négy nagyvárosban, Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden öt napig, változó helyszíneken dolgoznak majd a szakemberek, a területileg illetékes közlekedési felügyeletek 1400-1600 mérést végeznek majd el – jelezte Mosóczi László.

S hogy miképpen függ össze a kétféle ellenőrzés? Mosóczi László a nemzetközi ECR akcióról tartott budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a veszélyes árut szállító járművek balesete komolyabb környezeti, egészségügyi és anyagi károkat, valamint a szükséges útlezárás miatt tartós és jelentős forgalmi zavart okozhat. A személyszállító járművek hiányosságai ugyanakkor már kisebb szabályszegés esetén is emberéletekbe kerülhetnek.

Az ellenőrzéseket országos szinten összehangolva végzik a megyei kormányhivatalok munkatársai, szükség esetén a rendőrség bevonásával. A szabálysértések mértéküktől függően helyszíni bírsággal, műszaki vizsgára való berendeléssel, engedély bevonásával, a gépjármű feltartóztatásával vagy rendőrségi feljelentéssel szankcionálhatók. Mosóczi László felhívta a figyelmet, hogy különböző ECR ellenőrzésekben októberben és novemberben is részt vesz majd a magyar hatóság.

A saját kezdeményezésen alapuló további ellenőrzések az év hátralévő részében öt témakörben várhatók – ismertette az államtitkár. Vizsgálják majd a felkészülést a téli autózásra, a síszezonhoz kapcsolódó felkészülést, a balesetveszélyes gépkocsiszállító karavánokat, az autóbuszos személyszállítást az adventi időszakban az osztrák társhatósággal közösen és a taxis szolgáltatókat.

Az államtitkár felidézte, hogy a magyar szakemberek idén eddig már négyszer működtek közre hasonló ellenőrzésben, több mint 4100 megvizsgált személy- és áruszállító járműből 384 esetben találtak kisebb-nagyobb hiányosságot.

A közúti közlekedési környezetvédelmi akcióról elmondta, hogy célja a figyelemfelhívás a környezetbarát, energiatakarékos gépkocsi-használat fontosságára, valamint a hazai járműállomány átlagos környezetvédelmi állapotának folyamatos vizsgálata és értékelése.

Mosóczi László elmondta még, hogy nyáron több mint 1500 taxit ellenőriztek a hatóság munkatársai Budapesten és a nagy nyári fesztiválok környékén, 123 próbavásárlást végeztek, és a feltárt hiányosságok miatt 28 járműnek bevonták a rendszámát.

F.Gy.A. / MTI