Csak a korlátozásokat enyhítették, a KRESZ szabályok maradtak!

 • Hétfőtől Budapest és Pest megye kivételével enyhítették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat.
 • Legyen mindenki óvatos: 40 napi bezártság után a korlátozások enyhítése jelentősen növelheti a balesetveszélyt.
 • Az érettségi miatt nagyobb forgalom várható az iskolák környékén; megnyitnak a vidéki egyetemek is.
 • Az előírt és a javasolt higiéniás és viselkedési normákat továbbra is célszerű betartani.
 • Március 28. óta 44 ezerszer intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megsértőivel szemben.

Hétfőtől Budapesten és Pest megyében változatlanul fennmaradnak a március 28-án elrendelt kijárási és nyitvatartási korlátozások, az ország többi részén azonban már kinyithatnak az üzletek, a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek. Vidéken megnyithatják kapuikat a felsőoktatási intézmények.

Azonban az ország egész területén kötelező lesz az üzletekben és a tömegközlekedésben is viselni a szájat és az orrot eltakaró orvosi maszkot, de erre a célra sálat vagy kendőt is használhatnak, akiknek még nem sikerült maszkot beszerezni. A szabályok betartását a hatóságok és a szolgáltatók egyaránt ellenőrzik majd.

Ahogy az a koronavírus-járvány elleni védekezést irányító operatív törzs korábban már valószínűsítette: Úgy tűnik, ezen a héten tetőzik a járvány. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a veszély már el is múlt, és az élet minden területen visszatérhet a normál vágásba. És nemcsak azért, mert Budapesten és Pest megyében változatlanul fennmaradtak a korlátozások.

Mi sem mutatja látványosabban, hogy még korán sincs vége a veszélynek, mint az, hogy miközben az üzletek, a szórakozóhelyek kerthelyiségei, a strandok vidéken már fogadhatnak vendégeket, már vidéken is kötelező a maszk viselése az üzletekben és a közösségi közlekedés járművein. Eddig ezt csak Budapesten és Miskolcon írták elé helyi rendeletben. Most a kormány az egész országra kiterjesztette ezt az előírást.

A hétfőtől érvényes új szabályok  új helyzetet teremtenek. Az ország jelentős részén szabadabban mozoghatnak az emberek. A budapestiek és a Pest megyeiek viszont továbbra is csak a kijárási korlátozást elrendelő kormányrendeletben felsorolt nyomós indokkal hagyhatják el lakóhelyüket. (A balatoni piknik, a wellness hétvége valamelyik nyitott vidéki strandon és hasonlók nem szerepelnek a kivételek között.)

Érdemes azonban fokozottan óvatosnak lenni, ha valaki a 40 napos kényszerű otthonmaradás után autóba ül vagy motorra, kerékpárra pattan! Az elkövetkezőkben várhatóan hirtelen megnő majd a forgalom azokban az országrészekben, ahol már enyhítették a kijárási korlátozásokat.

A KRESZ-szabályok sem változtak a kijárási korlátozások alatt!

Ahogy a nem egy háztartásban élők közötti másfél méteres távolságtartás is  betartandó ez után is. És nemcsak a boltokban és az utcákon, a közösségi közlekedésben is. A megfertőződés és az esetleges fertőzöttség továbbadásának megakadályozása végett mindenütt.

Néhány szempontot érdemes azonban megfogadniuk azoknak, akik 40 nap után most ülnek először autóba, motorral.

 • Akik eddig is közlekedtek, már hozzászokhattak, hogy lényegesen kevesebben vannak az utakon, mint a járvány előtt (egyes utakon olykor szinte nulla a forgalom). Sajnos voltak, akik arra használták, hogy teszteljék mennyit bír a járgányok és ők maguk mit tudnak kihozni belőle a szinte üres utakon.
 • Most azonban – vidéken – fel kell készülniük arra, hogy nagyobb lesz a forgalom és sokan lesznek, akik még némi bizonytalansággal vezetnek a hosszú kényszerszünet után!
 • Mielőtt újra útnak indulnának, érdemes fertőtleníteni (az most nem árthat) ellenőrizni, hogy a járműve megfelelően működik-e. Különösen javallott a keréknyomás, valamint a fék- és ablakmosó-folyadék szintjének az ellenőrzése.
 • Vannak települések, ahol a kijárási korlátozások miatt ideiglenesen megváltozott a forgalmi rend, amit nem feltétlenül állítanak, állítottak vissza, ezért senki ne vezessen rutinból.
 • Bár az iskolák továbbra zárva tartanak az ország egész területé, hétfőtől megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Országszerte mintegy 80 ezer diák indul el majd a tanintézetekbe, melyek környékén emiatt reggel és kora délután forgalmi dugókra kell számítani.
 • Azok, a családok, amelyek megtehetik valószínűleg saját gépkocsival viszik el gyermekeiket az érettségire a megfertőződés elkerülése végett. Emiatt a tanintézetek környékén a szokottnál is nagyobb gépjárműforgalomra kell számítani.

Ott ahol enyhítették a kijárási korlátozásokat és ott is ahol nem, mindenkinek sokkal jobban kell vigyáznia magára, mint eddig. Mert a járvány nem szánt meg, csupán csökkent az új megfertőződöttek száma, és az egészségügy már felkészült akár a tömeges megbetegedések kezelésére, a megbetegedettek ellátására is.

A szakemberek ezért javasolják, hogy a enyhítés ellenére mindenki legyen továbbra is óvatos, távolságtartó, és tartsa be a javasolt higiéniai és viselkedési szabályokat.

A többség eddig is ezt tette, de ami a korlátozásokat illeti, a fegyelem azért bőven hagy kívánni valót maga után. Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: március 28, a kijárási korlátozás elrendelése óta 44 ezer szabályszegővel szemben intézkedtek a rendőrök.

Csak az elmúlt hétvégén több mint 3500 rendőri intézkedés történt. 1751 személyt figyelmeztettek, közel ezer esetben szabtak ki helyszíni bírságot, további mintegy 800 szabályszegőt pedig feljelentettek.

F.Gy.A.