Egy zseniális találmány: virtuális napellenző!

  • Kétszer annyi közúti baleset történik a Nap vakító hatása következtében, mint csúszós útfelület, köd, havazás, illetve egyéb időjárási körülmény miatt.
  • A napszemüveg, valamint az eddig alkalmazott „hagyományos” napellenzők hatásfoka korántsem tökéletes.
  • A lehajtós napellenző a gépjármű előtti tér nagyobb részét teszi láthatatlanná, mint az szükséges, továbbá állítgatása elvonhatja a figyelmet, és igénybe veszi az egyik kezet.
  • A most kifejlesztett innovatív napellenző lényege: egy átlátszó LCD képernyő és egy kamera együttműködése.
  • Nap hatására a képernyőnek mindig csak egy kis része sötétedik el, éppen azok az apró felületek, melyek folyamatosan árnyékban tartják a sofőr szemeit. A felület többi része azonban átlátszó marad, biztosítva a vizuális információk megszerzését.

A Bosch már megint kitalált valamit. Egy olyan innovatív eszközt, mely forradalmasítja az eddigi napellenzőket, és megoldhatja a napsütés általi vakítás problémáját. Mert ugye ismerős ez a probléma, és sokan kerültek már emiatt kritikus helyzetbe?

Nyár van, többnyire ragyogó napsütés, és az extrém meleg napokat leszámítva talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne élvezné ezt az időszakot. Ugyanakkor az erős, káprázó napsütés komoly közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, hiszen elvakíthatja a közlekedőket, s megfoszthatja őket a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen, vizuális úton szerezhető információk egy részétől vagy akár egészétől (megjegyezhetjük: erre jócskán rásegítünk azzal, ha a szélvédő szennyezett, akár kívül, akár belül).

A vakító napsugarak ellen védelmet nyújthat ugyan a napszemüveg és a napellenző, de nem teljes körűt. A napszemüveg ugyanis árnyékos, fás, erdős stb. útszakaszra érve alaposan „besötétíti” a környezetet, így a sofőr ezeken az útszakaszokon sokszor kevesebbet lát, mintha nem lenne rajta szemüveg, míg az évtizedek óta alkalmazott hagyományos napellenző árnyékoló hatásáról mindenki tudja, hogy az korántsem tökéletes. Főleg azért, mert a vizuális tér nagyobb részét teszi láthatatlanná, mint az valójában szükséges, de az sem mellékes, hogy kanyargós utakon a napellenző beállításán viszonylag sűrűn kell változtatni, ami az egyik kezünk mellett részben a figyelmünket is elvonhatja.

A problémát korántsem lenne helyes a szőnyeg alá söpörni, hiszen az adatok azt mutatják, hogy évente átlagosan kétszer annyi közúti baleset történik a Nap vakító hatása miatt, mint köd, havazás, csúszós úttest, vagy más időjárási körülmény következtében (német felmérés).

A Bosch csoport egyik legújabb fejlesztése egy új típusú napellenző kifejlesztésére irányult, és az eredmény meglepően jóra sikeredett. A „Virtual Visor” ugyanis azt teszi lehetővé, hogy a sofőr szeme mindig árnyékban maradjon. A sofőrnek mindössze egy teendője van: ha süt a nap, mindössze le kell hajtania az új típusú, alaphelyzetben teljesen átlátszó napellenzőt, és gond nélkül vezethet tovább. A megoldás lényege egy transzparens LCD képernyő és egy kamera. A képernyő mátrix-szerűen hatszögű részekre van felosztva, míg a kamera folyamatosan a sofőr arcát pásztázza. A kamera és a kijelző együtt működnek.

A kamera vizsgálja az arcfelületre érkező fényt, és ha az túl erős, akkor egy algoritmus kiszámítja, hogy az LCD képernyő mely részének kell elsötétülnie annak érdekében, hogy a szem mindig árnyékban maradjon. Ily módon a képernyő a feketére váló, állandóan változni képes felülettel dinamikus vakítás elleni védelmet hoz létre, amely a látómezőt mindössze annyira korlátozza, amennyire az valóban szükséges. És ha a sofőr feje jobbra vagy balra kisebb-nagyobb mértékben elmozdul, azt a rendszer automatikusan követi. Hát nem zseniális? A „Virtual Visor” elnyerte a CES 2020. évi innovatív nagydíját Las Vegasban. Az előzőek alapján nem véletlenül! Már csak arra kell várnunk, hogy a megoldás a forgalomba hozott gépkocsikba is bekerüljön.

G.I.