Életével fizetett a gyalogos, aki szóvá tett egy szabálytalan parkolást

  • Elállta autójával a gyalogosok útját, majd, amikor ezt szóvá tette egy férfi, nekiesett
  • Az életével fizetett a gyalogos, mert szólni mert, és be akarta csukni a kocsi ajtaját
  • Nemcsak ittasan tilos vezetni. Sok minden alkalmatlanná teheti az embert a vezetésre

Ha rajtakapja a rendőr, megúszta volna egy figyelmeztetéssel. Ha nagyon szigorú a közeg, maximum tízezer forintos helyszíni bírsággal. De ha nem éri tetten a járőr és feljelenti, akkor is csak legfeljebb 20 ezer forintra büntethették volna. Végül is nem a legsúlyosabb közlekedési kihágás, ha valaki úgy parkol a járdán, hogy már szinte semmi hely nem marad a gyalogosoknak.

Meg van persze az emberek véleménye azokról, akik így parkolnak, nemcsak azért, mert szabálytalanok, közkeletű kifejezéssel, bunkók, hanem mert az idősek, a mozgásukban korlátozottak, a világtalanok és a babakocsit toló vagy kisgyermeket sétáltató kismamák életét is megkeserítik. Az ő szempontjukból nézve talán még enyhe is az ezért kiszabható bírság.

Börtön azonban nem jár érte. A halált okozó testi sértésért azonban igen.

A jelen ügy vádlottjának azonban jó esélye van rá, hogy a végén börtönbe kell vonulnia. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért rá a vádiratában, amit a napokban nyújtottak be ellene a Fővárosi Törvényszékre.

Banálisnak is nevezhetnénk a történteket, ha nem halt volna meg egy ember. Pedig csak be akarta csukni egy autó ajtaját, ami elállta a járdát, hogy el tudjanak menni mellette. Ezen azonban úgy felhúzta magát az autó tulajdonosa, hogy a sajnos mindennaposnak mondható közlekedési affér tettlegességig fajult és végül emberéletet követelt.

Az eset még 2018. július 10-én történt Budapesten, a XVIII. kerületi Lőrinci Bolhapiac parkolójában, délelőtt. A vádlott, egy 65 éves férfi autóját úgy parkolta le a járdán, hogy a kocsi és annak nyitott ajtaja már szinte teljesen ellehetetlenítette ott a gyalogosforgalmat.

Egy arra járó házaspár szóvá is tette, hogy talán nem ott és nem úgy kellene parkolnia. A házaspár férfi tagja be akarta csukni a kocsi nyitott ajtaját, hogy tovább haladhassanak, de az autó gazdája neki esett. Először csak szidalmazta a házaspárt, majd kiszállt és a vita tettlegességbe torkollott.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint miután a vádlott kiszállt a gépjárműből, kétszer meglökte a házaspár férfi tagját. „A lökések következtében – olvasható a közleményben – a sértett elvesztette az egyensúlyát, és tompítás nélkül hanyatt esett, aminek következtében a feje nagy erővel az aszfalthoz csapódott”.

Egy járókelő értesítette a központi segélyhívót, majd miután ez a szemtanú átadta a telefonját a vádlottnak, ő is beszélt a mentőkkel. A sértettet kórházba szállították és ellátták, azonban néhány órával később elhunyt.

A járdán nyitott ajtóval parkoló sofőrre az ügyészség letöltendő börtönbüntetést és közügyektől eltiltást kért a vádiratában.  A vádemelésről kiadott közleményében ugyanakkor a Fővárosi Főügyészség ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az egyszeri indulati, erőszakos cselekmények, úgy, mint egy másik ember ellökése könnyen vezethetnek tragédiához.

Lapunkban többször foglalkoztunk már azokkal az „önkéntes rendőrökkel”, akik olykor maguk akarnak igazságot szolgáltatni (elégtételt venni) vélt-valós sérelmeikért, aminek aztán jó esetben csak őket, esetleg még az afférban érintett mások felet éri kár, csak ők sérülnek meg. Volt azonban már példa arra is, hogy egy vétlen közlekedő életébe került egy büntetőfékezés, amivel valaki egy szerinte túl lassan haladót akart „megnevelni”.

Azonban a hasonlóságok ellenére itt nem „önkéntesrendőrködésről” volt szó. Hiszen az alapján, ami az ügyről jelenleg tudható, a házaspár nem tett semmit, ami indokolhatta volna az autós viselkedését. Szóvá tették, hogy a járdán parkol és nem férnek el mellette. Ez a vizsgálat szerint vitán felül állt. Ezért talán még csak fel sem kellett volna háborodni. Ahogy azon sem, hogy a házaspár férfi tagja be akarta csukni a mozgásukat akadályozó ajtót.

Nem tudni, az eljárás alatt kiderült-e, hogy a vádlott ott és akkor miért akadt ki ennyire azon, hogy szóvá tették a szabálysértését. Vajon akkor is így viselkedett volna, ha a rendőrök teszik ugyanazt? Nem valószínű, bár nem is lenne példa nélküli. Mindenesetre okkal vetődhet fel a kérdés, vajon vezetésre alkalmas állapotban volt-e a 65 éves férfi ott és akkor?

A vezetésre alkalmas állapot sokak hiedelmével ellentétben nemcsak azt jelenti, hogy nem szabad inni, drogozni autóvezetés előtt és alatt.

Jogi értelemben (de nemcsak abban) vezetésre alkalmatlan állapotban van egyebek között az is, aki hullafáradt. Ők sem ülhetnének volán mögé, mégis megteszik. Sokszor bizonyíthatóan, még gyakrabban csak feltételezhetően a ráfutásos, sávelhagyásos halálos kimenetelű baleset egyik legfőbb okozója a sofőrök elalvása vezetés közben.

Nem szabadna vezetnie annak sem, aki a vezetőképességét károsan befolyásoló gyógyszert szed, vagy akit olyan megrázkódtatás ért, ami időlegesen képtelenné teszi arra, hogy a vezetésre és a forgalom többi szereplőjére koncentráljon.

Mit lehet és mit érdemes akkor, ha egy olyan autóssal, motorossal, gyalogossal találkozunk, aki – ahogy mondani szokás – túltolja, túlreagálja a helyzetet, akinek elborul az agya és láthatóan nem lehet, és nem is érdemes vele beszélni?

  • Ha valakit nagyon zavar (felháborít, igazságérzetében sért) a szabálytalanul parkoló autó és annak másokkal mit sem törődő vezetője, szóljon a rendőrségnek vagy a közterület-felügyeletnek, az önkormányzati rendészetnek – akit elér.
  • Fotózza le a szabályszegést és tegyen feljelentést.
  • Ha rászól a sofőrre, bármennyire is felháborítónak tartja a magatartását, próbálja meg higgadtak megkérni, hogy parkoljon úgy, hogy a gyalogosok elférjenek mellette.
  • Lehetőség szerint akkor se emelje fel a hangját, ha a másik fél ingerülten reagál, esetleg eleve támadólag lép fel. Lehet, hogy rossz napja van, valami kellemetlenség érte, családi, munkahelyi problémái vannak. Mindezek nem mentik fel a szabálysértés és annak esetleges következményei alól, de némiképp magyarázzák az agresszivitását. Ilyenkor jobb kitérni az útjából, s ezzel megelőzni a konfliktus elfajulását.
  • Mindenképpen próbálják elkerülni, hogy az affér tettlegességig fajuljon (szégyen a futás, de hasznos, nem mellesleg segíti a túlélést). Már csak azért is, mert attól még, hogy valaki idős, túl vékony vagy éppen gyerek, okozhat nagy fájdalmat. Aki látott már Bruce Lee vagy Karate Kid filmeket, tudja miről beszélek. Esetünkben a vádlott „csak” ellökte a férfit, aki szóvá tette a szabálytalanságát…
  • Amennyiben azonban szép szóval nem sikerült rendezni a vitát, mindenképpen célszerű rendőrt hívni. Már csak azért is, mert gondoljon bele mindenki, mire lehet számítani az utakon, a forgalomban attól, aki egy ilyen apróságért kész birokra menni „ellenfelével”.

F.Gy.A.