Elgázolt egy gyalogost a zebrán egy biciklis

  • Fékezés nélkül ment neki a zebrán egy gyalogosnak egy bringás
  • Közvetlenül a bringás gyalogos gázolás még két biciklis áthajtott a tiloson
  • A szaporodó kerékpársávok ellenére sokan még mindig a járdán kerékpároznak

Ritkaságszámba menő szerencsés kimenetelű közlekedési balesetet rögzített egy autós fedélzeti kamerája a Rákóczi úton.
Gyalogosgázolás történ a Klauzál utcánál lévő zebrán. Azonban ez esetben nem egy figyelmetlen autós volt a vétkes és nem is a gyalogos lépett le az útról a tilos jelzés ellenére.
Egy figyelmetlen kerékpáros áthajtott piroson és – ahogy az autósok esetében mondani szokták – fékezés nélkül elgázolta a gyalogátkelőn a zöld jelzésen áthaladó gyalogost. Szerencsére a felvételek tanulsága szerint sem a gázoló, sem a gyalogos nem sérült meg súlyosabban.
Az origo.hu szúrta ki elsőként a felvételt, ami a youtube-on is nagy nézettségnek örvend, [olvasónk itt tekinthetik meg] és amelyen jól látható, hogy a kerékpáros az ütközés előtt hátra-fordult. Mintha mondott volna valamit a mögötte haladó bringásnak, de az is lehet, hogy ez csak a látszat. Tény, hogy sem az utat, sem a lámpa jelzését nem figyelte, csak lendületesen haladt előre.
Ám ami még ennél is elképesztőbb, hogy az őt követő két kerékpáros is szemrebbenés nélkül áthajtott a piroson. Egyikük megállt, miközben a gyalogos feltápászkodott, majd felállt a biciklis gázoló is, és előbb a bringája állapotát ellenőrizte, és csak utána a sértettét, akit elütött.

Az őket követő harmadik bringás, aki szintén a piroson hajtott át, megállás nélkül tovább kerekezett. A felvétel tanulsága szerint legalábbis nem állt meg és nem ment vissza megnézni, hogy szükség lehet-e a segítségre.
Nemcsak autós körökben tartják úgy, hogy az szinte magától értetődő, hogy sok bringás fütyül a piros lámpára, és általában a KRESZ-re.

A gyalogosok is mind gyakrabban és hangosabban panaszkodnak, hogy miközben a fővárosban egyre több főúton vesznek el sávokat az autósoktól, hogy „ideiglenes kerékpáros sávokat” alakítsanak ki, nem igazán csökkent a járdákon (szabálytalanul) kerékpározók száma. Nem tűntek el a zebrán átkerékpározók sem, noha a bringásoknak tolniuk kellene a járgányukat, amikor a zebrán átkelnek az úton.

Balesetek bármikor előfordulhatnak. Elég, hogy egy pillanatra kihagyjon a figyelem és máris megtörténhet a baj. Mint láthatjuk, ez akkor is igaz, ha a figyelmetlen közlekedő történetesen egy kerékpáros.
Azonban a tiloson áthajtás több mint egy egyszerű figyelmetlenség. Pláne a Rákóczi úton, ami egy széles, egyenes utca, ahol messziről látszanak az egymást követő lámpasorok, és pláne a buszsávban, ahol – miután nem szorosan egy busz mögött tekert a gázoló – semmi nem akadályozhatta abban, hogy lássa a lámpa jelzését. Ahogy az őt követő másik két bringást sem.

Semmi kétség, a youtube-n közzétett felvétel alatt sorakozó mintegy 250 komment is azt sejteti, a történtek kapcsán előbb-utóbb kirobban a „lám-lám már gázolnak is a bringások” kontra „az autósok sokkal több balesetet okoznak” vita és elkezdődik a szokásos sértettség-vezérelt egymásra mutogatás. Mintha nem lenne teljesen mindegy, hogy autós vagy biciklis szeg-e szabályt, hogy milyen jármű okozza a balesetet.

A felvételt is inkább csak az a magától értetődő közöny teszi elképesztővé, ahogy a gázoló bringás követői a történtek ellenére rezzenéstelen arccal átkerekeznek a piroson maguk is. Vajon rajtuk múlt, hogy nem gázoltak el egy másik gyalogost?

F.GY.A.