Előtérbe kerül az e-learninges képzés

Jó néhány héttel ezelőtt, amikor még csak kósza hírek szóltak arról, hogy a kínai nagyvárosban, Vuhanban felbukkant egy új koronavírus, cikket közöltünk a gépjárművezetés-oktatás tantermes és e-learninges formájának összehasonlításáról. Akkoriban még rémálmainkban sem gondoltunk arra, hogy ez a téma – mármint a számítógépes képzés – rövid idő múltán mennyire aktuális lesz a világban és Magyarországon is. Még mielőtt sok olvasónk dühösen nekem esne azzal, hogy pontosan tudhatnám, ennél sokkal fontosabb dolgok foglalkoztatják ma a világot, elmondanám, hogy tisztában vagyok ezzel. Kétség sem férhet ahhoz, hogy jelen pillanatban valóban az életmentés, a vírus terjedésének megakadályozása az elsődleges feladat szerte a világon. Ám megítélésem szerint az e-learninges képzés tovább gondolása sokkal messzebbre visz annál, mint ahogy most gondoljuk, talán mégis érdemes foglalkozni vele már ebben a karanténos, home office-os időszakban is.
Csak üdvözölni lehet az olyan cégeknek, mint a sofőrképzés területén gyorsan reagáló, és a járványra tekintettel ingyen elérhető tananyagot biztosító E-Educatio Zrt.-nek a törekvéseit, amelyek átlátták, átlátják, hogy a vírus utáni fellendülési időszakban miként kapnak majd egyre jelentősebb szerepet a személyes találkozások csökkentését célzó technológiák. Maradva a példánknál, alig hiszem, hogy a jogosítvány megszerzése érdekében tanulni kívánók tömegesen választják majd a tantermi képzést, amikor ott van és ott lesz a majdan egyre több területen megjelenő e-learninges lehetőség. Ez a terület tele van kiaknázatlan lehetőséggel, amely komoly piacot jelent majd a számítógépes oktatási anyagokat fejlesztőknek és a felhasználóknak egyaránt. (Hogy a járművezetés elsajátításának gyakorlati részét miként lehet majd otthon, a fotelben ülve megvalósítani, arra vonatkozóan egyelőre nincs ötletem, bár a szimulátorok fejlődést látva már az sem a XXII. század problémája lesz.)
Ezekben a napokban, amikor szakemberek, világsztárok és celebek próbálnak jó tanácsokat adni a házi karanténokban „unatkozóknak”, érdemes eltöprengeni azon, hogy magunkat felhergelő elmebeteg álhíreket olvasunk-e százszámra a neten, vagy értelmes dolgokkal múlatjuk-e az időt. Mert akár értékes irodalmat is olvashatnánk, vagy szemezgethetnénk a filmklasszikusok közül is, ugyancsak a neten. És akkor még nem is szóltam az interneten elérhető számtalan oktatási formáról, például a nyelvtanulásról, amely mindenképpen értelmesebb időtöltésnek tűnik, mint arról olvasni, hogy az ecetes, melegvizes öblögetéssel megelőzhető a vírusfertőzés.

S.G.