Ettől még a rendőröknek is leesett az álluk!

  • Számolja ki mennyibe kerülhet önnek, ha karácsony előtt a III. kerületben gyorshajtott!
  • Önök kérték, a III. kerületi rendőrkapitányság teljesítette – sebességmérés közkívánatra.
  • Nemcsak a III. kerületben mérnek ám sebességet úgymond „a lakosság érésére”.
  • Továbbra sem „népszavazás dönt arról”, mely utakon mérjen sebességet a rendőrség.
  • 300 ezer fontos csekkre számíthat a december 23-i sebességrekorder.

Bár a sajtóhírekkel ellentétben az akció nem volt példa nélküli, még csak rendkívüli sem, az eredménye annál inkább az volt. Még a sokat látott közlekedési rendőröknek is leesett az álluk, amikor egy négy helyszínen tartott félnapos sebességmérő akció végén kiderült: 12 óra alatt 219 autót mértek be és fotóztak le gyorshajtásért.

Bár a III. kerületi sebességmérési akció még karácsony előtt történt, a rendőrség annak tényét és eredményét az ünnepekre és egy újpesti kollégájukat ért és a rendőr életveszélyes sérülésével járó támadás miatt csak a napokban hozta nyilvánosságra a police.hu.

A hivatalos tájékoztatás szerint a kerületi rendőrök állampolgári bejelentések alapján mérték a közlekedők sebességét Budapest III. kerületének több pontján. Egészen pontosan négy helyszínen parkoltattak le hosszabb-rövidebb ideig rendőrautókat, és azokból „traffipaxozták” őket. Csak álló helyzetből mértek, azaz ezek az autók sebességmérés közben nem közlekedtek, mint a civilnek látszó, ám sebességmérőkkel és kamerákkal is felszerelt Pofátlan(TAN)ító speciális rendőrkocsik.

Azt, hogy pontosan hol mértek aznap, a rendőrség nem árulta el, mondván: nemcsak ott és akkor kell betartani a sebességet a közlekedőknek, ahol tudják, hogy sebességet mérnek, hanem mindenhol. Ezért nem hozzák nyilvánosságra a sebességmérések helyét még utólag sem – közölték a BRFK-n lapunkkal.

Emlékeztetőül: 2018. szeptemberében jelentette be Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, hogy „a jövőben a rendőrség nem hozzá előre nyilvánosságra a sebességmérések helyét”. Indoklása szerint sok autós feljegyezte, hogy aznap egy adott időszakban éppen hol mérnek a rendőrök és ott betartotta az előírt sebességkorlátozást, máshol viszont már nem. [Erről korábban itt és itt írtunk.]

Ugyanilyen megfontolásból nem hozták most nyilvánosságra azt a négy helyszínt sem, ahol lakossági kezdeményezésre a december 23-i méréseket végezték. Nem szeretnének hamis illúziókat kelteni a nem túl szabálykövető autósokban („ha decemberben itt mértek, megint fognak”, vagy ha korábban ott mértek, „… akkor most egy ideig nem fognak”.)

Amúgy – mint a BRFK-n megtudtuk – nem a III. kerületi az első eset, amikor a rendőrség lakossági panaszok alapján jelöli ki egy átfogóbb sebességmérő akció helyszíneit. Valamennyi fővárosi kerület gyűjti az úgynevezett lakossági jelzéseket (ezek érkezhetnek e-mailben vagy telefonon a rendőrségre) és ahol indokolt, oda előre be nem jelentett akciókat szerveznek.

Minden lakossági bejelentésre odafigyel a rendőrség – közölte a BRFK –, azonban azt, hogy hol indokolt sebességmérést végezni és milyen gyakorisággal, az eddig sem népszavazással dőlt el és a jövőben sem az alapján rendelik el az akciókat, hogy hol kérték azt többen vagy hangosabban.

A BRFK egy nevének mellőzését kérő illetékese úgy fogalmazott lapunknak: „Ahol a lakosság a bejelentések alapján súlyosnak érzi a problémát, jelesül, ahol sokan érzik úgy, hogy a közlekedők tömegesen és jelentősen túllépik a megengedett sebességet, ott a kollégák is megjelennek és mérnek is. Amennyiben nemcsak a bejelentők érzik úgy, hogy az autók vagy a motorok rendszeresen és jelentősen túllépik a megengedett maximális sebességet, hanem a műszerek is gyakori és jelentős mértékű gyorshajtásról tanúskodnak, az adott kerület rendőrei átfogó, több órás vagy több napon keresztül visszatérő akciókat szerveznek a kifogásolt biztonságos útszakaszokra.

Persze abban sincs semmi újdonság, hogy a rendőrség a lakossági igényekhez is igazítja a sebességméréseit, azaz, hogy várja a lakosság javaslatait, hogy hol kellene sebességet mérniük. Évek óta nem múlik el hónap, hogy valamelyik városi kapitányság vagy megyei főkapitányság ne hívná fel az emberek figyelmét arra: mondják meg szerintük hol lenne indokolt a sebességmérés. Azt persze már nem mindig teszik közzé, hogy hol és mikor tettek eleget a lakossági kéréseknek és milyen eredménnyel zárult az akció.

A december 23-i óbudai művelet azonban azért is kirívó, mert amikor a félnapos akció végén  összesítették az adatokat, az eredmény még a rendőröket is megdöbbentette. 12 óra alatt 219 gyorshajtó?  Azaz, nagyjából három – három és félpercenként egy. Ez példátlan.

Alighanem jóval kisebb lett volna persze a megbírságolt gyorshajtók száma, ha a rendőrség minden rajtakapott szabályszegőt azon nyomban megállított volna, de nem így jártak el. Akkor ugyanis sokan csak azért kerülték volna el a bírságot, mert más autósok jelezték volna nekik, hogy akciózik a rendőrség. Ennek pedig nincs visszatartó ereje.

A lefotózott, de meg nem állított gyorshajtóknak így majd közigazgatási bírságot kell fizetniük az objektív felelősség szabályai szerint. Ez fix összegű bírság, alku és kifogás nincs.

Ez jó hír azoknak, akik nemcsak gyorsan hajtottak, hanem az ünnepi készülődés jegyében esetleg ittak is pár pohárral, mielőtt volánhoz ültek volna. Olcsóbban megússzák, mintha a gyorshajtáshoz még az ittas vezetésért járó büntetés is társult volna. Rossz ugyanakkor azoknak, akik a közeli napokban kapják meg a bírságcsekket. Azt, hogy ki mekkora bírságra számíthat, az alábbi táblázatból kiolvashatja – feltéve, ha tudja, hogy aznap milyen mértékben lépte túl a megengedett sebességhatárt a III. került száguldozásra alkalmas útjain.

A táblázatokból egyértelműen kiderül: 300 ezer forintjába kerül a karácsony előtti száguldás például annak az autósnak, akit a rendőrség közlése szerint egy olyan úton mértek be 115-tel (ezzel ő lett a nap csúcstartója), ahol legfeljebb 50 kilométer/órával közlekedhetett volna.

50 km/óra sebességig (Lakott területen jellemző maximális sebesség)
a) 15 km/óra felett 25 km/óráig a) 30 000
b) 25 km/óra felett 35 km/óráig b) 45 000
c) 35 km/óra felett 45 km/óráig c) 60 000
d) 45 km/óra felett 55 km/óráig d) 90 000
e) 55 km/óra felett 65 km/óráig e) 130 000
f) 65 km/óra felett 75 km/óráig f) 200 000
g) 75 km/óra felett g) 300 000

 

50 km/óra felett 100 km/óra sebességig (Egyes főutakon lakott területen  belül is vannak 70-es, 80-as maximális sebességet is megengedő utak. Ott:)
a) 15 km/óra felett 30 km/óráig a) 30 000
b) 30 km/óra felett 45 km/óráig b) 45 000
c) 45 km/óra felett 60 km/óráig c) 60 000
d) 60 km/óra felett 75 km/óráig d) 90 000
e) 75 km/óra felett 90 km/óráig e) 130 000
f) 90 km/óra felett 105 km/óráig f) 200 000
g) 105 km/óra felett

Forrás: 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny

A rendőrség szerint a szokatlanul sok gyorshajtás egyik oka az lehet, hogy az ünnepek előtt mindenki jobban sietett még a szokásosnál is, az utakon ugyanakkor a pandémia és az utazási, kijárási korlátozások miatt az idén folyamatosan jóval kisebb a forgalom, mint békeidőben. Ezek a körülmények sokakat száguldásra bíztatnak.

„Egy átlagos hétköznapon a Szentendrei úton nem lehet száguldozni”, fogalmazott rendőrségi forrásaink egyike. (Nem árult el nagy titkot, borítékolható volt, hogy az egyik olyan út, ahol aznap mértek, az „átlagos hétköznapokhoz” képest kihalt Szentendrei út lehetett.) Most viszont, tette hozzá, a töredéke volt a forgalom, noha az ünnepekre készült mindenki.

Egy biztos: a III. kerület sebességmérő akció elképesztő eredményét látva a rendőrség újabb és újabb hasonló akciókat tart majd az idén (is), és abban is biztos lehet mindenki, hogy azokat sem jelentik be majd előre. Lehetséges, hogy utólag sem. Csak majd küldik a csekket azoknak, akik nem tartották magukra nézve kötelezőnek a KRESZ szabályait és a táblák utasításait.

F.Gy.A.