Felfüggesztett börtönt is kaphat, ha nem javítja meg a biztonsági övét!

  • 70 km/h helyett 200-zal száguldott Balatonakarattya felé a 20 éves sofőr.
  • Egy kanyarban 150-re lassított, de így sem tudta uralma alatt tartani a kocsit.
  • Többször megpördült a hossztengelye körül, végül  kerekeivel az égnek állva fejezte be.

Senkit nem akarok megnyugtatni azok közül, akik nem javíttatják meg időben az autójuk biztonsági övét, akár nemtörődömségből, akár csak nehéz anyagi helyzetük okán tűrték el, hogy használhatatlan legyen, a korrekt tájékoztatás érdekében le kell szögezni, hogy a felfüggesztett szabadságvesztéshez azért több kell, mint pusztán egy nem megjavított biztonsági öv.

Az a 20 éves fiatalember például, aki ellen a napokban emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozásáért, 200 kilométer/órás sebességgel autózott tavaly februárban Papkeszi felől Balatonakarattya felé. Bemutatott néhány akciófilmekbe illő jelenetet, majd fejjel lefelé parkolt be az árokba.

Öten utaztak az autóban.

A sofőr és a mellette ülő utas szabályosan bekötötték magukat. A hátul ülők azonban nem, mivel a hátsó ülések biztonsági övei meghibásodtak, a hivatalos megfogalmazás szerint  a baleset idején mindhárom  alkalmatlan volt a rendeltetésszerű használatra.

A sofőr ennek ellenére kezdett ámokfutásba.

Az ügyben készült szakértői vélemény szerint a baleset előtt a sofőr 200-ról nagyjából 150-es tempóra lassított, mielőtt behajtott egy jobbkanyarba, ám még így is jóval gyorsabban haladt annál, mint amekkora sebességgel még meg tudta volna őrizni uralmát a jármű felett.

A kocsi átsodródott a baloldali sávba, majd áttörte a szalagkorlátot. Többször megpördült a hossztengelye körül, mielőtt égnek meredő kerekekkel megállt volna az útszéli vízelvezető árokban.

A sofőr és az anyósülésen ülő utasa, akik be voltak kötve, nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel, kisebb horzsolásokkal, zúzódásokkal megúszták az esetet. A hátul ülők azonban már nem voltak ilyen szerencsések. Mindhárman súlyos sérüléseket szenvedtek, egyikük sérülése maradandó fogyatékossággal és súlyos egészségromlással, egy másik utas sérülése pedig súlyos egészségromlással járt.

A baleset okozójával szemben az ügyészség a vádiratban végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására és a járművezetéstől történő eltiltására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

F.Gy.A.